Οι επτά εντολές του ιδανικού barista για τέλειο καφέ

kafes-latte-art
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Οι νέοι ή οι επίδοξοι baristas χρειάζεται να εστιάσουν και σε άλλα πράγματα που θα τους κάνουν καλούς επαγγελματίες. Εδώ είναι επτά από τα πιο σημαντικά, σύμφωνα με τον Josh Daniels και το krasiagr.com.

#1 Οι μεγάλοι baristas είναι άριστοι ακροατές
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά στοιχεία, καθώς ένας σπουδαίος barista είναι ένας προικισμένος ακροατής που κατανοεί με ακρίβεια τις ανάγκες των πελατών του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με το μεγάλο εύρος και την πολυπλοκότητα των διαφόρων ειδών καφέ, τα οποία μπορεί να ξεκινούν από ένα μονό (ή διπλό) απλό εσπρέσο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και  πολλά πρόσθετα στοιχεία. Ως barista, πρέπει να κάνετε μια καλή προσπάθεια να ακούσετε την πελατεία σας και να παραδώσετε το ακριβές ρόφημα που ζήτησαν. Αν προσπαθείτε να κάνετε τον τέλειο καφέ και όχι τον καφέ που σας ζήτησε ο πελάτης, η κατάληξη θα είναι να μην είστε καλός για την υπηρεσία που καλείστε να προσφέρετε.

#2 Οι μεγάλοι baristas είναι πάντα απασχολημένοι
Ένα άλλο πράγμα που χωρίζει έναν μεγάλο από έναν καλό barista είναι η όρεξη για δουλειά. Ο καλός barista πρέπει να είναι συνεχώς απασχολημένος και ενεργητικός. Για παράδειγμα, θα δείτε ένα μεγάλο barista να καθαρίζει συχνά το φίλτρο και τα portafilter στις μηχανές του, καθώς αυτό εξαλείφει τη συσσώρευση καμένων ελαίων καφέ, κάτι το οποίο μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα και τη γεύση κάθε espresso. Αυτό δεν δείχνει μόνο την έμφυτη κατανόηση του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας καφέ, αλλά σημαίνει επίσης ότι ο barista έχει μια φιλοσοφία σκληρής δουλειάς και προθυμία να διατηρήσει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εργασίας.

#3 Οι μεγάλοι baristas δίνουν εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια
Ομοίως, μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τον ήχο ενός μύλου καφέ στη δουλειά, εάν σας εξυπηρετεί ένας σπουδαίος barista. Αυτό υπογραμμίζει την έντονη προσοχή στη λεπτομέρεια που ξεχωρίζει τους εξειδικευμένους και έμπειρους baristas, καθώς έχουν την επιθυμία και την ευαισθησία να χρησιμοποιούν τον πιο φρέσκο ​​αλεσμένο καφέ για κάθε ποτό που κάνουν. Αυτό βοηθάει τους μεγάλους baristas να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον αλεσμένο καφέ που χρησιμοποιούν, καθώς πολλά από τα ευαίσθητα αρώματα που υπάρχουν στο espresso χάνονται όταν εκτίθενται στον αέρα, μετά από λίγη ώρα.

#4 Οι μεγάλοι baristas γνωρίζουν πολύ καλά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν  
Το να γίνεις ειδικευμένος barista δεν γίνεται εν μία νυκτί, διότι απαιτεί εξαιρετικά επίπεδα εκπαίδευσης barista για την επίτευξη υψηλών επιπέδων εξυπηρέτησης. Η εκπαίδευση αφορά τόσο στις τεχνικές πτυχές της παρασκευής ποτών όσο και στην  παροχή υπηρεσιών στους πελάτες. Ο καλός barista διαθέτει τη γνώση ώστε να κατανοεί πώς λειτουργούν τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί, κάτι που του επιτρέπει να αξιοποιήσει την τεχνολογία που διαθέτουν για να δημιουργήσει απίστευτα ποτά. Από την προληπτική συντήρηση των φίλτρων και την παρακολούθηση της απόδοσης των βασικών μετρητών (που οδηγεί στην εξαγωγή ενός ομοιόμορφου στυλ εσπρέσο για κάθε ποτό), οι μεγάλοι baristas, κάνουν κάθε τι που χρειάζεται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον εξοπλισμό τους.

#5 Οι μεγάλοι baristas προσφέρουν ένα εξαιρετικό επίπεδο εξυπηρέτησης
Όταν πρόκειται για εξυπηρέτηση πελατών, υπάρχει επίσης μια σημαντική διαφορά μεταξύ μεγάλων και καλών baristas. Οι πρώτοι εκπαιδεύονται όχι μόνο για να ακούν προσεκτικά τους πελάτες τους, αλλά είναι επίσης εκπαιδευμένοι σε ένα πρότυπο που τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τους καταναλωτές ενώ κάνουν το ποτό τους. Αυτό κάνει μια τεράστια διαφορά, δεδομένου ότι η εμπειρία καφέ είναι πολύ περισσότερα πράγματα από το  να πιείτε τέλεια ψημένα blends. Η ατμόσφαιρα έχει σημαντικό ρόλο, όπως και η αλληλεπίδραση που έχει ο πελάτης με τον barista –αυτό βάζει τις βάσεις για μια συνολικά ευχάριστη εμπειρία. Και σε αυτό οι μεγάλοι baristas κάνουν την πραγματική διαφορά σε μια ανταγωνιστική αγορά.

#6 Οι μεγάλοι baristas έχουν εξαιρετικό timing
Λένε ότι όλα είναι θέμα timing και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την εκτέλεση του τέλειου καφέ. Ένας μεγάλος barista γνωρίζει ακριβώς πότε να τελειώσει την εκχύλιση εσπρέσο, για παράδειγμα, στο σημείο που η ισορροπία της γεύσης έχει φτάσει στα βέλτιστα επίπεδα. Κατανοεί επίσης τη σημασία του χρόνου, αφού εκείνοι που βιάζονται, θα πάρουν ένα καφέ χωρίς γεύση, ενώ όσοι καθυστερούν έχουν τον κίνδυνο να κάψουν τον καφέ και να τον κάνουν πικρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η οξεία αίσθηση του χρόνου παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας μεγάλος barista, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εργάσιμης ημέρας.

#7 Οι μεγάλοι baristas είναι ήρεμοι υπό πίεση
Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι οι μεγάλοι baristas μπορεί να κάνουν λάθη όπως όλοι. Η διαφορά τους από τους άλλους όμως έγκειται στην αντίδρασή τους στα λάθη! Πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις και να έχουν ένα απίστευτο επίπεδο ηρεμίας ακόμη και κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων περιόδων. Το ίδιο ισχύει όταν οι παραγγελίες αλλάζουν. Ο καλός  barista θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες της παραγγελίας και θα τις επεξεργαστεί με  ελάχιστο φασαρία. Θα αφιερώσει επίσης χρόνο για να εξασφαλίσει ότι δεν θα βιαστούν όλοι μετά από ένα λάθος ή μια αλλαγή στην παραγγελία, καθώς αυτό θα προκαλέσει απλώς περισσότερα λάθη.

Πηγή: www.krasiagr.com