Κτήμα Αλφα: Στην καρδιά των αμπελώνων του Αμυνταίου
Το Κτήμα Άλφα βρίσκεται στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, από το 1997, όταν ο έμπειρος αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης και ο χημικός-οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης επέλεξαν να δημιουργήσουν το δικό τους κρασί.
Σε ιδιόκτητο ενιαίο αμπελώνα έκτασης 650 στρεμμάτων, με υψηλές προδιαγραφές στην εγκατάσταση και τη διαχείρισή του, γίνεται η παραγωγή οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Αμύνταιο Ανωτέρας Ποιότητος, αλλά και Τοπικών Οίνων λευκών και ερυθρών, στο σύγχρονο οινοποιείο του Κτήματος Άλφα, που βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα.
Το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα βρίσκεται δίπλα στον αμπελώνα, γεγονός που επιτρέπει την συντομότερη χρονικά μεταφορά του τρυγητού, ενώ ο οινοποιητικός εξοπλισμός του οινοποιείου βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με το οικοσύστημα, σεβόμενο παράλληλα τόσο τον αμπελουργό όσο φυσικά και τον οινόφιλο.
Το οινοποιείο διαθέτει και μια εξαιρετική υπόγεια κάβα, η οποία φιλοξενεί σε ιδανικές συνθήκες καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου τα δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνει το κρασί του Κτήματος.
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;
Το οινοποιείο του Κτήματος Άλφα κατασκευαστικά, σε ότι αφορά το παραγωγικό του τμήμα, λειτούργησε στον τρυγητό του 2005. Σταδιακά μέχρι το 2007 ολοκληρώθηκαν ή/και μεταφέρθηκαν και οι υπόλοιπες λειτουργίες της αμπελοοινικής μονάδας (διοικητικές, οικονομικές, υποδοχής και φιλοξενίας). Οι δύο προηγούμενες εμπορικές σοδειές οινοποιήθηκαν σε γειτονικό οινοποιείο της Κυρ-Γιάννη, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Αμυνταίου.
Η ουσιαστική έναρξη των δραστηριοτήτων του Κτήματος Άλφα άρχισε το 1995 με την σταδιακή απόκτηση των αμπελοτεμαχίων από τους ιδιοκτήτες Μάκη Μαυρίδη και Άγγελο Ιατρίδη, όπου συμβαίνει είτε η προσαρμογή της υπάρχουσας αμπελοκαλλιέργειας στους κανόνες της αμπελουργίας ακριβείας, είτε η αναδιάρθρωση του αμπελώνα που σταδιακά άρχισε να αποκτιέται.
Η εταιρία πήρε την νομική της μορφή τον Αύγουστο του 1997.
Πού βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;
Οι αμπελώνες του κτήματος είναι σχεδόν ενιαίοι και τοποθετούνται στην περιοχή Παλιά Αμπέλια στην «καρδιά» της αμπελουργικής ζώνης Αμυνταίου.
Τα γενικά χαρακτηριστικά της αμπελουργικής ζώνης Αμυνταίου είναι τα αμμώδη, αμμο-αργιλώδη εξαιρετικής ικανότητας αποστράγγισης εδάφη, το ημι-ηπειρωτικό κλίμα, η βόρεια έκθεση του αμπελώνα, η εμφάνιση ήπιων βόρειων ανέμων καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, η τοποθεσία της ζώνης στο οροπέδιο όπου το υψόμετρο που κυμαίνεται από 570 – 720 μέτρα και η γειτνίαση με τις λίμνες Βεγορίτιδα και Πετρών αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα ισορροπίας. Έτσι προστατεύεται η ζώνη από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων. Επιπλέον στον αμπελώνα του κτήματος υπάρχει σε βάθος 40 με 60 εκατοστά ένα ασβεστολιθικό υπόστρωμα το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα φυσικής καταπόνησης των φυτών, στοιχείο ιδανικής συνθήκης για την αμπελοκαλλιέργεια. Τα προσχωσιγενή εδάφη, που προέρχονται από λιμναίες αποθέσεις, πλούσια σε ιχνοστοιχεία προσθέτουν ακόμη ένα ιδιαίτερο στοιχείο στον χαρακτήρα των παραγόμενων οίνων.
Το κρασί είναι από τα λίγα προϊόντα που τα οργανοληπτικά του στοιχεία συνδέονται άμεσα με το οικοσύστημα μέσα στο οποίο δημιουργείται. Γίνεται σαφές ότι όλες οι παραπάνω ξεχωριστές συνθήκες οδηγούν σε ένα προϊόν «ράτσας» με «νόστιμα» χαρακτηριστικά.
Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Οι κυρίαρχες ποικιλίες είναι το Ξινόμαυρο, το Syrah, το Sauvignon blanc και η Μαλαγουζιά. Επίσης υπάρχουν οι ποικιλίες Pinot noir, Tannat, Merlot, Chardonnay και Gewurztraminer, καθώς και πολλές άλλες ποικιλίες σε μικρότερη έκταση οι οποίες αποτελούν και τον κορμό πολλών πειραματικών αναζητήσεων στο πλαίσιο του R & D.
Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;
• Κτήμα Άλφα ερυθρό (Syrah, Merlot, Ξινόμαυρο) ΠΓΕ Φλώρινα
• Κτήμα Άλφα λευκό (Sauvignon blanc) ΠΓΕ Φλώρινα
• Κτήμα Άλφα ροζέ (Syrah, Ξινόμαυρο) ΠΓΕ Φλώρινα
• Ξινόμαυρο Reserve Παλιά Κλήματα ΠΟΠ Αμυνταίου
• Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος ΠΟΠ Αμυνταίου
• Μαλαγουζιά Χελώνες ΠΓΕ Φλώρινα
• Syrah Χελώνες ΠΓΕ Φλώρινα
• Κτήμα Άλφα Pinot noir ΠΓΕ Φλώρινα
• Κτήμα Άλφα Tannat ΠΓΕ Φλώρινα
• Κτήμα Άλφα Sauvignon blanc Fume
• Κτήμα Άλφα Chardonnay
• Α1 (κάθε σοδειά διαφορετική σύσταση) ΠΓΕ Φλώρινα
• ΩΜΕΓΑ (Gewurztraminer Μαλαγουζιά,) ΠΓΕ Φλώρινα, επιδόρπιος οίνος
Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία, τα βασικά τους χαρακτηριστικά;
Ο χαρακτήρας των κρασιών μας βασίζεται στην νοστιμιά και καθαρότητα των γεύσεων που τα διακρίνει. Είναι κρασιά που δημιουργούν στον καταναλωτή -επαγγελματία ή ερασιτέχνη- αίσθημα ευφορίας και απόλαυσης. Είναι φινετσάτα και μπορούν να «συνοδευτούν» σχεδόν από όλους τους γευστικούς συνδυασμούς: από το καθημερινό μας τραπέζι μέχρι το πλέον απαιτητικό gourmet πιάτο.
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;
Ο αμπελώνας μας είναι σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης όπου γίνεται πράξη ο σεβασμός στην φύση, στο παραγόμενο προϊόν και στον καταναλωτή. Η καλλιέργεια ακολουθεί πολλές από τις πρακτικές της αμπελουργίας ακριβείας, που έχει ως στόχο την συνεχή ποιοτική εξέλιξη της ποιότητας των παραγόμενων οίνων. Η παραγωγή μας είναι απόλυτα καθετοποιημένη και αποτελεί την πεμπτουσία της έννοιας ΚΤΗΜΑ, αφού όλη η σοδειά μας προέρχεται αποκλειστικά από ιδιόκτητους, απόλυτα ελεγχόμενους αμπελώνες.
Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;
Η ετήσια παραγωγή η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιόκτητους αμπελώνες έχει σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά μεγάλες μεταβολές γιατί εξαρτάται από τους φυσικούς παράγοντες. Χαρακτηριστικό είναι η σοδειά του 2012 που σε κάποια αμπελοτεμάχια έπεσε κάτω του 40% του Μ.Ο.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών σας;
Το κρασί υπόκειται σε αυστηρές διαδικασίες ελέγχου που έχουν θεσπισθεί από την ΕΕ, ελέγχονται και εφαρμόζονται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης με την συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου, μιας και πρόκειται για προϊόν που φέρει ένδειξη καταγωγής.
Το σύστημα διαχείρισης ποιότητας και ασφάλειας προϊόντων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 22000 και το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή AGRO 21-22, συμπληρώνουν τις διαδικασίες ελέγχου.
Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;
Οι προσπάθειές μας είναι να αναδείξουμε το ελληνικό κρασί όχι μόνο σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, αλλά όπου πηγαίνει να συνοδεύεται και από ποιοτικούς τίτλους. Στο εσωτερικό θα πρέπει να πείσουμε τον καταναλωτή να έρθει πολύ πιο κοντά στο επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί.
Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;
Το κρασί πρέπει να δημιουργεί απόλαυση, ευχαρίστηση, ευφορία. Ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέγει πάντα επώνυμο εμφιαλωμένο προϊόν, γιατί πρέπει να κατανοήσει ότι ο επώνυμος οινοποιός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ποιότητα που του προσφέρει. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να προσέχει αν είναι το κρασί και η σοδειά που ζήτησε, εννοείται ότι θα πρέπει να ανοιχθεί μπροστά του και καλό θα είναι να ελεγχθεί η ορθή φύλαξη-παλαίωση από αυτόν που του το προσφέρει. Ένα σωστό ποτήρι έχει την ικανότητα να αναδεικνύει πολύ καλύτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και προϋπόθεση υψηλής ποιότητας;
Σε καμία περίπτωση. Σε χώρες όπου η κουλτούρα του κρασιού είναι στην καθημερινότητά τους, ίσως. Το πιο σημαντικό είναι όμως, για την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να μπορεί να εισπράττει αντάξια απόλαυση.
Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;
Ο καλύτερος συνδυασμός ενός κρασιού δεν είναι το πιάτο, αλλά η διάθεση και η φαντασία.
Βάλια Κανελλοπούλου







