7 εναλλακτικές για την... αγαπημένη μας ζεστή σοκολάτα

7-enallaktikes-gia-tin-agapimeni-mas-zesti-sokolata-enallaktikes-gia-tin-agapimeni-mas-zesti-sokolata

ΤΡΙΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Οι μέρες έχουν ήδη μικρύνει και οι νύχτες έχουν μεγαλώσει, τα πουλοβεράκια έχουν βγει από τη ναφθαλίνη –στιγμές δόξας δηλαδή, για τη ζεστή σοκολάτα. Αλλά, μιας και την αγαπάμε τόσο πολύ, γιατί να μην δοκιμάσουμε και κάποιες πιο ιδιαίτερες εκδοχές της;

Δεν χωράει σοβαρός αντίλογος ότι η ζεστή σοκολάτα είναι ταυτισμένη - συνυφασμένη σχεδόν- με τον χειμώνα, όσο και οι χιονάνθρωποι στα μέρη όπου χιονίζει τακτικά. Στη Δύση θεωρείται κατά μεγάλο ποσοστό, ρόφημα για την παιδικο-εφηβική ηλικία, ο φυσικός πρόδρομος του καφέ φίλτρου, που φέρνει η ενηλικίωση.

Η αλήθεια είναι ότι το ζεστό κακάο είναι αναμφισβήτητα «εθιστικό», αλλά τι το κάνει στ’ αλήθεια τόσο αγαπητό; Μια μικρή έρευνα του The Daily Meal στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εστιάζει σε χαρακτηριστικά διαφορετικών συνταγών ζεστής σοκολάτας, οι οποίες ξεχωρίζουν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η χρήση τριμμένης, πραγματικής σοκολάτας δίνει ανώτερο αποτέλεσμα από την σκόνη κακάο. Αυτό φυσικά, δεν σημαίνει ότι οι εύκολες στην προετοιμασία σοκολάτες είναι πάντα υποδεέστερες, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι ποιότητα και ευκολία μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί επίσης και η υγρή βάση του ροφήματος και μολονότι ο γενικός κανόνας επιτάσσει να χρησιμοποιούμε γάλα και όχι νερό, υπάρχει και η σχολή, η οποία το πάει «ακόμη παραπέρα», με τη χρήση φρέσκιας… κρέμας.

Οι συνταγές ζεστής σοκολάτας οι οποίες ακολουθούν, έχουν καταγωγή από το πάνθεον των βορειοαμερικανικών πόλεων, από τη Νέα Υόρκη έως τη Νέα Ορλεάνη και από το Άσπεν έως την Ατλάντα. Καιρός λοιπόν, για πειραματισμούς!

White Chocolate Lavender (Νέα Ορλεάνη)

Φτιάχνεται με ζεστό γάλα, λευκή σοκολάτα και μπλε λεβάντα και μοιάζει πραγματικά «θεραπευτική». Είναι γλυκιά αλλά και ελαφριά, δίνοντας ένα τόνο ηρεμίας σε μια τυπική ημέρα του χειμώνα. Εύκολη και για κατ’ οίκον προετοιμασία.

Hot Cocoa (Άσπεν, Κολοράντο)

Ζεστό κακάο και σκι: άλλες δύο έννοιες αρκετά συνυφασμένες. Έχοντας αυτό στο μυαλό τους, στο Άσπεν δημιουργούν μία κλασική συνταγή με κακάο, η οποία είναι ικανή να ζεστάνει οποιονδήποτε φιλόδοξο σκιέρ μετά από μία μακρά ημέρα στο χιόνι. Στα «υλικά κατασκευής» η σοκολάτα Trudelia και η σκόνη κακάο, κρεμώδες λικέρ με γεύση κακάο, κοκκώδης ζάχαρη και μια ιδέα αλάτι! Πρόκειται για ακαταμάχητη συνταγή, ειδυλλιακή σε συνδυασμό με το περιβάλλον του Άσπεν.

Hot Chocolate (Λας Βέγκας)

Αναμειγνύοντας παχιά, σπιτική κρέμα βανίλια, κομμένα κομματάκια σοκολάτας και βρασμένο γάλα, αυτό το ζεστό κακάο απαιτεί οπαδούς που να είναι έτοιμοι για γευστικές εξτραβαγκάντσες. Ναι, οι θερμίδες θα χτυπήσουν «κόκκινο» και το στομάχι μπορεί να νιώσει ένα μικρό βάρος, αν είστε πολύ ευαίσθητοι. Και φυσικά, επιβάλλεται κούπα τεραστίων διαστάσεων για να μπορούμε να κάνουμε λόγο για μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Caliente Cocoa (Ντένβερ)

Στο γραφικό κέντρο του Ντένβερ, μπορεί κανείς να βρει άνετα μια κούπα πικάντικο κακάο, η οποία θα τον «τινάξει» στο ταβάνι, ακόμη και στο πλέον ράθυμο πρωινό. Βασίζεται σε γλυκό αλεσμένο κακάο, κανέλλα, κοκκινοπίπερο και γάλα. Η ποσότητα του πιπεριού επαφίεται στις αντοχές σας, όπως και το ρίσκο για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα προκύψει από τη χρήση του!

Classic Hot Chocolate (Βοστόνη)

Στη Βοστόνη μπορείτε να βρείτε με αρκετά μεγάλη ευκολία ποικιλίες σοκολάτας από τη Γρενάδα, τη Βενεζουέλα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Βολιβία, τη Μαδαγασκάρη και τον Ισημερινό, καθώς γίνεται χρήση κόκκων κακάου από ολόκληρο τον κόσμο, σπάζοντας την παράδοση της χρήσης ενός και μόνο είδους σοκολάτας. Δοκιμάστε την κλασική ζεστή σοκολάτα στο σπίτι, πειραματιζόμενοι με κόκκους διαφορετικής προέλευσης, μαζί με λίγο μπαχάρι και κανέλα...

Azteca Aphrodisiac Sipping Chocolate (Ατλάντα)

Πλούσια υφή, η οποία θυμίζει αρκετά τη ζεστή σοκολάτα όπως αυτή καταναλώνεται στη Δυτική Ευρώπη, μιλάμε για ένα ρόφημα απλό στη βάση του, αλλά ταυτόχρονα «αρχοντικό». Η Azteca Aphrodisiac Sipping Chocolate είναι ένα απολαυστικά πλούσιο μείγμα σοκολάτας με έξι διαφορετικά chilies και καρυκεύματα, τα οποία αφήνουν το αποτύπωμά τους στο τελικό αποτέλεσμα. Κι επειδή στην Ατλάντα δεν μπορείτε να «πεταχτείτε» έτσι για μια βόλτα, δοκιμάστε το στο σπίτι.

Hazelnut Hot Chocolate, White Hot Chocolate and Chocolate Lush (Βοστόνη)

Και πάλι Βοστόνη, για γεύσεις από φουντούκι και λευκή σοκολάτα μέχρι την κλασική μαύρη. Η κορωνίδα όμως, είναι η chocolate Lush, συνδυασμός από γάλα, ζεστή σοκολάτα, Baileys, σναπς καραμέλας και σοκολάτα Valrhona, το συγκεκριμένο ρόφημα έχει κάτι το πολύ... ενήλικο. Είναι επίσης και το μόνο, το οποίο δεν συνδυάζεται απαραίτητα με σπιτική ζέστασιά…