Οι πιο... «μυρωδάτοι» φούρνοι της πόλης

oi-pio-murodatoi-fournoi-tis-polis

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή ενός φρεσκοψημένου ψωμιού ή ενός ζεστού βουτυρένιου κρουασάν, που σε παρασύρει όταν περνάς έξω από έναν φούρνο; Η απάντηση είναι μάλλον όχι... Tο click@Life βγήκε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και παρουσιάζει 10 φούρνους που δεν θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε…

Paul

Αν και έχει ακουστεί πολύ ήδη από τα εγκαίνιά του το 2010 και ο τιμές του είναι αρκετά τσουχτερές, έφερε τη γαλλική κουλτούρα των boulangeries-patisseries στην Αθήνα. Οι μυρωδιές του φτάνουν μέχρι χιλιόμετρα μακριά και η βιτρίνα του αποτελεί σημαντικό δέλεαρ για τους περαστικούς. Στο Παρίσι βρίσκεται από το 1889, ενώ στην Αθήνα μας ήρθε πριν 3 σχεδόν χρόνια. Εκτός από φρεσκότατο αφράτο ψωμί παντός είδους, εδώ θα βρείτε πλήθος γλυκών και αλμυρών σνακ βασισμένων στη ζύμη και τη σφολιάτα, υπέροχα κρουασάν γαλλικού τύπου, brioche, πρωτότυπα σάντουιτς και ζεστές quiche Lorraine. Πληροφορίες: Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, 210 3632352, www.paul-international.com .

Ο φούρνος του Τάκη

Αν και λιλιπούτειος σε μέγεθος, η ποικιλία και οι μυρωδιές του δεν περιγράφονται. Διάσημος σε κάθε γωνιά της πόλης, προσελκύει επισκέπτες από κάθε άκρη της, οι οποίοι σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα. Περίφημα είναι τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του που φουρνίζονται κάθε μέρα και αποτελούν τη βάση και για υπέροχα σνακ, αλμυρά και γλυκά, με γέμιση φέτας, πιπεριάς κτλ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το υπέροχο ζεστό κουλούρι Θεσσαλονίκης του με γέμιση από πραλίνα φουντουκιού. Είναι ασυναγώνιστο. Εξαιρετικά είναι επίσης, τα μηλοπιτάκια του και το αρωματικό του τσουρέκι. Πληροφορίες: Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, 210 9230052.

Captain’s Bakery

Με πίστη στην παράδοση, το «Captain’s Bakery» φέρνει λαχταριστές λιχουδιές μέσα στο σπίτι μας. Φτιάχνει καθημερινά από το 1928, φρεσκότατα αρτοσκευάσματα και γλυκά. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, ο φούρνος του Καπετάνιου διαθέτει σταθερή πελατεία και εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό. Ξύλινος, με παραδοσιακή αισθητική, ψήνει ασταμάτητα ζυμωτό ψωμί, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να προσφέρει και γλυκά. Αξίζει να δοκιμάσετε νόστιμη σοκολατόπιτα, μανιταροπιτάκια και ντοματοπιτάκια –με λευκή ή μαύρη ζύμη- και φυσικά, χωριάτικο ψωμί με προζύμι. Οι τιμές του θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους. Πληροφορίες: Αλκέτου 7, Παγκράτι, Προφήτης Ηλίας, 210 7515611 / Λεωφόρος Kαλαμακίου 40-42, Άλιμος, 210 9849300, 210 9849313, http://www.captains-bakery.gr/ .

Eric Kayser

Ο Γάλλος Eric Kayser, τέταρτης γενιάς φούρναρης, δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο μικρός του φούρνος στο Παρίσι, τον οποίο άνοιξε το 1996, θα σημείωνε παγκόσμια επιτυχία. Γρήγορα, γέμισε τη Γαλλία με τους φούρνους του, ενώ τα «ψωμιά» του δεν περιορίστηκαν στα όρια της Γαλλίας, αλλά έφτασαν σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Eric Kayser θεωρείται ο «πρέσβης του γαλλικού ψωμιού», ενώ οι φούρνοι του ενσωματώνουν στην καθημερινή τους παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα των πόλεων όπου φιλοξενούνται. Στην Αθήνα, έφερε την παριζιάνικη φινέτσα με το διάσημο κρουασάν του, τα brownies και το ψωμί του με κουρκουμά, ελιά ή σταφίδες, ενώ δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα τις υπέροχες μπουκίτσες-muffins. Υποκαταστήματα διαθέτει στο Κολωνάκι, τη Νέα Ερυθραία, το Μαρούσι, τα Βριλήσσια, τη Φιλοθέη, τη Ν. Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο και την Πεντέλη. Πληροφορίες: www.maison-kayser.com .

Αντώνης Δρίτσας

Ο μικρός –στο μάτι- φούρνος, ακριβώς επάνω στη Λένορμαν, στην περιοχή του Κολωνού, είναι γεμάτος με κόσμο κάθε πρωί. Αν κάποιος κάνει τον κόπο και δοκιμάσει τις φρέσκιες λιχουδιές του θα καταλάβει το γιατι. Από διαφορετικού τύπου ψωμί, μέχρι ντόνατς, τραγανά κριτσίνια, αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα, ζεστά τυροπιτάκια κουρού, θα δυσκολευτείτε σίγουρα να φύγετε μόνο με αυτό που είχατε πραγματικά ανάγκη μόλις μπήκατε. Μην ξεχάσετε να πάρετε κι ένα μικρό σαντουιτσάκι brioche με γαλοπούλα και ντομάτα για τον δρόμο. Θα σας ενθουσιάσει… Πληροφορίες: Λένορμαν 128 & Μύλων, 210 5132488.

Άρτιστον

Από το 1910 το αρτοποιείο της οικογένειας Χριστοδούλου παράγει καθημερινά φρέσκο ψωμί στα τρία υποκαταστήματά του στο κέντρο της Αθήνας. Τα κουλουράκια και τα κριτσίνια του είναι πεντανόστιμα και αρωματικά, το τσουρέκι του μαστιχωτό, ενώ το ψωμί του είναι ζυμωτό με προζύμι και μοσχοβολάει. Πληροφορίες: Σπ. Τρικούπη 61 & Μετσόβου, Εξάρχεια, 210 8211029 / Σόλωνος 81, Αθήνα, 210 3629489 / Σκουφά 41, Κολωνάκι, 210 3607907, www.artiston.gr .

Αρτοποιϊα Δαρεμά

Στα τέλη του 1800, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται σήμερα το αρτοποιείο, στην κεντρική πλατεία του Μαρκόπουλου, ο Γεώργιος Δαρεμάς, προπάππους των σημερινών ιδιοκτητών, ίδρυσε ένα από τα πρώτα παντοπωλεία του Μαρκόπουλου και το 1950 το μεταμόρφωσε σε αρτοποιείο. Οι εξαιρετικές του πρώτες ύλες, σύντομα τον ανέδειξαν σε έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αττικής. Με φρέσκο ζυμωτό ψωμί με προζύμι, αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης και φυσικά, τα διάσημα μουστοκούλουρά του, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της περιοχής και είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να πεταχτείτε μέχρι το Μαρκόπουλο. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε και ντόπιο κρασί από βιολογικής καλλιέργειας σταφύλια δικής τους παραγωγής. Πληροφορίες: Πλ. Μαρκόπουλου, Μαρκόπουλο, 2299025744, www.daremas.gr .

Α. Γεωργιάδου

Το 1910 έγινε το πρώτο βήμα και ο Γεώργιος Γεωργιάδης ίδρυσε τον πρώτο του φούρνο στην οδό Εμμ. Μπενάκη, στο κέντρο της Αθήνας. Δεν αρκέστηκε όμως, σε αυτό και λίγο αργότερα άνοιξε στην ίδια περιοχή τον πρώτο γερμανικό φούρνο στην πόλη. Το 1945 επέκτεινε τη δραστηριότητά του στο Μαρούσι και στην Κηφισιά, ενώ το 1957 το αρτοποιείο μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο οίκημα στη Βάρκιζα, παντρεύοντας την αρτοποιία με τη ζαχαροπλαστική. Σε έναν μεγάλο σε έκταση χώρο, φουρνίζει καθημερινά 40 είδη ψωμιού, σμυρναίικο κουλούρι, θρακιώτικο καλαμποκόψωμο και φτιάχνει νοστιμότατο επτανησιακό παστέλι, μικρασιατικό κανταΐφι, γερμανική black forest, σάντουιτς και σφολιατοειδή, ενώ τα τελευταία χρόνια επιδίδεται και στο catering με μεγάλη επιτυχία. Πληροφορίες: Βασ. Κωνσταντίνου 96, Βάρκιζα, 210 8975602, www.georgiadou.gr .

Αρτοποιητής

Με καταγωγή από την Ήπειρο, η οικογένεια Κώτση αναπτύσσει συνεχώς μια πολύ επιτυχημένη αλυσίδα αρτοποιίας, με υποκαταστήματα σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, από το Μαρκόπουλο και τη Γλυφάδα, μέχρι το Χολαργό και τα Ιλίσια. Υπέροχη σοκολατόπιτα, νόστιμο γερμανικό ψωμί, μικρά brioche και μεγάλη ποικιλία από γλυκά, είναι μερικά μόνο από αυτά που θα βρείτε –και θα μυρίσετε- στα καταστήματα του Αρτοποιητή. Βρείτε το κοντινότερο και κατευθυνθείτε… Πληροφορίες: Αγ. Δημητρίου 197, Άγ. Δημήτριος, 210 9754904 (κεντρικό κατάστημα), καταστήματα ακόμα σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Χολαργό, Γλυφάδα, Μαρκόπουλο, Π. Ράφτη και Ραφήνα.

The Bakers

Σε ένα μοντέρνο και σύγχρονο χώρο, με βιομηχανικού στιλ αισθητική και άποψη, οι Bakers φτιάχνουν –από το 2007 που άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στην Καλλιθέα- καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, διαφορετικά είδη ψωμιού, ωραία κέικ, πληθωρικά σάντουιτς, παραδοσιακές πίτες και εξαιρετικά κουλουράκια. Must είναι το τσουρέκι τους σε διάφορες εκδοχές, το καλαμποκόψωμο, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς τους και τα αμέτρητα κουλουράκια και βουτήματα. Πληροφορίες: Αραπάκη 90, Καλλιθέα, 210 9518018 / Γρ. Αυξεντίου 5-7, Ζωγράφου, 210 7754730 / Λ. Δημοκρατίας 45, Μελίσσια, 210 8042548 / Ηρώων Πολυτεχνείου 16, Ν. Πεντέλη, 210 8034082, www.thebakers.gr .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]