Πέντε συμβουλές από τον Jamie Oliver για το τέλειο BBQ

Τώρα που ο καιρός είναι καλός και μας δίνει αφορμή για... εξωτερικά ψησίματα, μάθετε πώς να το κάνετε καλά από τον διάσημο βρετανό σεφ, Jamie Oliver.

Φτιάξτε βουρτσάκι από βότανα
Λίγο δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο είναι λίγο πιο σκληρό, μπορείτε να το δέσετε σε ένα ξυλάκι ή μια ξύλινη κουτάλα, να το βουτήξετε στο λάδι κι έπειτα να «πασπατέψετε» με αυτό το κρέας σας, το ψάρι, τα λαχανικά και ό,τι άλλο ψήνετε. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας αυτού που ψήνετε και χαρίζει και άρωμα.

Φτιάξτε ξίδι με γεύση
Βάλτε σε μπουκάλια με ψεκαστήρα ξίδι και προσθέστε τους βότανα, πιπεριές, φρούτα, το καθένα σε ξεχωριστό μπουκάλι, ώστε να φτιάξετε πολλά αρωματικά ξίδια. Όταν ψήνετε το κρέας σας, την ώρα που «τσιτσιρίζει» και καθώς το γυρνάτε, ψεκάστε το ξίδι σας. Είναι ιδανικό για δύο πράγματα: δίνει γεύση και κρατά τη φλόγα, ώστε να μην κάψει το κρέας σας.

Διατηρείτε πάντα μια θερμή και μια πιο δροσερή περιοχή
Είτε χρησιμοποιείτε ψησταριά με υγραέριο, είτε με κάρβουνο, είτε ψήνετε σε ξύλο, προσπαθήστε να έχετε το θερμό σας σημείο, αλλά και μια περιοχή πιο δροσερή, ώστε να μεταφερθείτε από το ένα στο άλλο (ιδανικά, σταδιακά). Έτσι θα αποκτήσει άμεσα το κρέας σας χρώμα, θα καραμελώσει κι έπειτα μπορείτε να το σιγομαγειρέψετε.

Χρησιμοποιήστε αρωματισμένα αλάτια
Είναι ιδανικά, ειδικά για το χοιρινό, το κοτόπουλο και το ψάρι. Μπορείτε είτε να τα αγοράσετε έτοιμα ή να λιώσετε βότανα της επιλογής σας, να προσθέσετε μπαχαρικά που σας αρέσουν, όπως τσίλι ή τζίντζερ, και να φτιάξετε ένα συνδυασμό της αρεσκείας σας, προσθέτοντας αλάτι, χτυπώντας στο γουδί και ανακατεύοντας. Αφήστε το μείγμα να ξεραθεί σε ένα δίσκο κι έπειτα ξαναχτυπήστε. Θα κρατήσει 1-2 μήνες και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο ψάρι σας, στο κρέας, ακόμη και στα λαχανικά σας, για έξτρα, διακριτική γεύση.

Πάρτε διπλή ή τριπλή μπριζόλα
Αν θέλετε το κρέας σας να είναι τέλειο, με τραγανότητα στο εξωτερικό του, μην επιλέξετε μια λεπτή, μονή μπριζόλα. Προτιμήστε μια διπλή ή τριπλή σε ενιαίο κομμάτι, έτσι ώστε να καραμελώσει το εξωτερικό και να διατηρήσει την υγρασία του το εσωτερικό, όπως πρέπει.  Δοκιμάστε το και θα δείτε τη διαφορά.

Δείτε το βίντεο στο youtube εδώ.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΓΕΥΣΗ