Τι συνέβη στο φετινό The Coffee Show

coffee-show GEORGE CHINAS
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2018

Στις 17 και 18 Απριλίου, ο πρωτοποριακός και μοντέρνος πολυχώρος πολιτισμού «Αθηναΐς» πλημμύρισε από τη μυρωδιά φρεσκοαλεσμένου specialty καφέ κι όλοι μας μυηθήκαμε στον κόσμο του καρπού αυτού, χάρη στο The Coffee Show που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Bar Academy Hellas.

Για δύο ημέρες στα μέσα της άνοιξης, το The Coffee Show έγινε για άλλη μια χρονιά πραγματικότητα, φέρνοντας τους επαγγελματίες του χώρου κοντά, σε μια εκπαιδευτική έκθεση για επιχειρήσεις, baristi και επαγγελματίες του καφέ, με στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από workshops, masterclasses και coffee tastings. Ο στόχος φαίνεται πως επετεύχθη για ακόμη μια φορά, αφού όπως δήλωσαν πολλοί από τους επισκέπτες αλλά και τους εκθέτες, φέτος είχε δοθεί ακόμα περισσότερη έμφαση στα σεμινάρια και την εξειδίκευση.

22 ειδήμονες του χώρου μοιράστηκαν με τους επισκέπτες τη γνώση τους και τα νέα της αγοράς σε ό,τι αφορά single origin & blends, καινοτόμους εξοπλισμούς & business models. Οι ιδιαιτερότητες του δημοφιλέστερου ροφήματος παγκοσμίως, καθώς και όλα τα στάδια που μεσολαβούν από τη φάρμα ως το φλιτζάνι του καταναλωτή, επεξηγήθηκαν τόσο στα 30 σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στα 3 stages, όσο και στα περίπτερα των εκθετών.

GEORGE CHINAS

Για να πάρετε λοιπόν κι εσείς μια γεύση από όλα όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια της έκθεσης, να σας αναφέρουμε πως και τις δύο ημέρες παρακολουθήσαμε μεταξύ άλλων την καθημερινότητα ενός roaster πάνω στο καβούρδισμα καφέ με τη βοήθεια των Θανάση Νικόλη και Αλέξανδρου Φέρρα, κάναμε cupping με κόκκους καφέ από Αιθιοπία, Παναμά και Ελ Σαλβαδόρ, Λατινική και Κεντρική Αμερική με τους Παναγιώτη Βιτάλη, Γιώργο Δεληχρήστο, Δημήτρη Ορφανό, Αντώνη Καργιώτη και Γιάννη Ταλούμη και συνειδητοποιήσαμε με τη βοήθεια της Έφης Κογιάννη και του Κωνσταντίνου Τσεκούρα τον οικονομικό και ποιοτικό αντίκτυπο της καθαριότητας και υγιεινής των μηχανών καφέ.

Ο Χρήστος Κλουβάτος, εμπνευσμένος από την επιρροή που ασκούν τα μεταλλικά στοιχεία και άλατα του νερού στα εκχυλυόμενα συστατικά του καφέ και συγκεκριμένα το ασβέστιο και το μαγνήσιο, που λόγω της χημικής ιδιότητάς τους παρασύρουν ανάλογα στοιχεία του καφέ (καραμελωμένα σάκχαρα, όξινα χαρακτηριστικά, λιπαρά και πρωτεΐνες), μας απέδειξε ότι η ποιότητα του νερού μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει και τον καλύτερο καφέ.

Apostolos Zygouris

Επιπλέον, είδαμε τεχνολογίες από την Eurogat και την Βασιλική Τσολάκη, που μπορούν διασφαλίσουν το σταθερό, ποιοτικό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι, όπως την τεχνολογία του flow profiling και την εφαρμογή της σε μηχανές καφέ (espresso και φίλτρου). Η συγκεκριμένη τεχνολογία ενσωματώνει και αυτοματοποιεί την τεχνική του manual brewing και η ροή νερού στον καφέ ελέγχεται ηλεκτρονικά σε κάθε στάδιο της εκχύλισης, ξεκινώντας από το στάδιο του pre-infusion, όπου χρησιμοποιείται το 50% του συνολικού νερού κάθε εκχύλισης ενώ αναδεικνύεται το 80% των αρωμάτων και γεύσεων του καφέ.

Με αυτή την τεχνολογία, ο barista/coffee roaster/επιχειρηματίας μπορεί εύκολα:

- να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει διαφορετικά προφίλ διαβροχής

- να ρυθμίσει τη θερμοκρασία και το χρόνο εκχύλισης

- να αποθηκεύσει την αγαπημένη του συνταγή για κάθε καφέ

- να την τροποποιήσει εύκολα και

- να την μοιραστεί με φίλους και συνεργάτες μέσω του διαδικτύου, ώστε να εξασφαλίσει σταθερά ποιοτικά γευστικό αποτέλεσμα σε όλα τα σημεία που προσφέρεται ο καφές του.

Apostolos Zygouris

Τέλος, δοκιμάσαμε signature cocktail με βάση τον cold brew από τον Attila Molnár και αναλύσαμε τις διαφορές ανάμεσα σε παραγωγικό και διαγωνιστικό latte art, παρέα με τον Μιχάλη Καραγιάννη.

Έχοντας τόσες πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη των τεχνικών και των γνώσεών τους, οι επαγγελματίες baristi που συμμετείχαν στο The Coffee Show 2018 μπορούν να βοηθήσουν ακόμη καλύτερα το καταναλωτικό κοινό να μάθει να εκτιμά τον ποιοτικό καφέ.

Βίντεο με όλα όσα συνέβησαν το διήμερο της έκθεσης μπορείτε να δείτε στο επίσημο κανάλι της διοργανώτριας εταιρείας, Bar Academy Hellas, στο YouTube και μέχρι του χρόνου, έχουμε χρόνο να αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε και να πιούμε τον καφέ μας πιο ποιοτικό από ποτέ.