Κινδυνεύει το κρασί από την κλιματική αλλαγή;

roze-krasi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Πώς μπορεί να επηρεάσει η αλλαγή που πραγματοποιείται στις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη, το αγαπημένο μας κρασί Bordeaux; Οι ειδικοί εξηγούν τι συμβαίνει.

Τα Bordeaux του 2050 μπορεί να είναι πολύ πιο φρουτώδη, ίσως να μην έχουν την ίδια ικανότητα παλαίωσης και μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν από 2 έως 4 βαθμούς στην περιοχή του Bordeaux μέχρι το 2050 (όπως προβλέπει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή), τότε τα κρασιά της περιοχής μπορεί να γίνουν αγνώριστα, λέει ο Pascal Chatonnet, οινολόγος και οινοποιός.

Ο Chatonnet σχεδίασε το Bordeaux του 2050 καλλιεργώντας τα σταφύλια Cabernet Sauvignon και Merlot σε θερμότερα νότια κλίματα (Languedoc-Roussillon και Τυνησία). Χρησιμοποίησε ένα μίγμα 50/50 των δύο σταφυλιών για να κάνει προβλέψεις για το μελλοντικό κρασί Bordeaux, ενώ το έργο του ανατέθηκε από τη γαλλική περιβαλλοντική ομάδα Association des Journalistes de l’Environnement.

Ο Chatonnet δήλωσε σε γαλλικά ΜΜΕ: «Προς το παρόν, στο κόκκινο κρασί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι μάλλον θετικές. Όταν έχουμε, για παράδειγμα, ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, υπάρχει μια βελτίωση του τρύγου. Αν αφήσουμε, όμως, να εξελιχθεί το ίδιο κλιματικό φαινόμενο, τότε αλλάζει. Σε ακραία κλίματα, δεν έχουμε κάνει ποτέ προϊόντα υψηλής ποιότητας».

Όσον αφορά στη γεύση των κρασιών που δοκίμασε, βρήκε τα κρασιά 2050 «αρκετά εύπλαστα, αλλά σχεδόν σιροπιαστά», ενώ η μύτη «είχε πολύ ώριμα φρούτα, σχεδόν μαρμελάδας». Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι επίσης πιθανό να πέσει κάτω από το τυπικό 14-15% στο 13,5%, εξηγεί, λόγω της ταχύτερης ωρίμανσης των σταφυλιών παρά την προσδοκία ότι ένα θερμότερο κλίμα αυξάνει συνήθως τα πιθανά επίπεδα αλκοόλ.

Καθώς τα σταφύλια ωριμάζουν γρηγορότερα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, το κρασί θα έχει μικρότερη ικανότητα παλαίωσης και ορισμένες από τις λεπτές γεύσεις θα χαθούν. Ο Chattonnet είπε: «Με την επιτάχυνση του κύκλου ωρίμανσης, μπορούμε να χάσουμε πολλά πράγματα».

Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα του πειράματος απέχουν πολύ από ένα οριστικό παράθυρο στο μέλλον του Bordeaux, χρησιμεύουν ως μια έγκαιρη υπενθύμιση των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η αλλαγή του κλίματος σε μία από τις πιο αγαπημένες περιοχές του κρασιού. Ο κ. Chattonnet δήλωσε: «Αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση γιατί τα αμπέλια που φυτεύονται σήμερα είναι αυτά που θα μας δώσουν τα κρασιά του 2050».

Πηγή: www.krasiagr.com