Ετικέτα: Merlot - Cabernet Franc, Ευάμπελος Γη

etiketa-merlot-cabernet-franc-euampelos-gi-cabernet-franc-euampelos-gi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Ξεκινώντας αυτή τη στήλη, θα αναφερθώ σ’ ένα κρασί στη σύλληψη του οποίου «έβαλα το χεράκι μου» ως γευσιγνωστικός σύμβουλος.

Γεννήθηκε στο οινοποιείο της Ευαμπέλου Γης, στο Δομοκό της Φθιώτιδας, ανάμεσα στο Γερακλί και στο Πουρνάρι. Το εξαιρετικό μικροκλίμα, δηλαδή το έδαφος, η ιδανική του κλίση, το υψόμετρο των 400 μέτρων και οι ευνοϊκοί κλιματολογικοί παράγοντες της περιοχής, προσέφεραν τη δυνατότητα για επιτυχημένη οινοκαλλιέργεια.

Σε 220 στρέμματα λοιπόν, αργιλοαμμώδους γης, πλούσια σε οργανικές ενώσεις και σε ποσότητες ασβεστίου, φιλοξενήθηκαν οι αμπελώνες του κτήματος της Ευαμπέλου Γης. Τα συστατικά του εδάφους αυτού, προσδίδουν μεταλλικότητα και ζωή στους καρπούς των αμπελώνων, ενώ τα χαλίκια παίζουν και αυτά τον ρόλο τους, διευκολύνοντας την αποστράγγιση του νερού από τις βροχές και βοηθώντας τα σταφύλια να απορροφήσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και να ευδοκιμήσουν. Οι χειμερινές και ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, καθώς και οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας της ημέρας και της νύχτας του καλοκαιριού ενισχύουν τη παραγωγή των χυμών και των αρωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο μικροκλίματος κι εμπνευσμένοι από το Pomerol (διάσημη ονομασία προέλευσης του Μπορντώ της Γαλλίας), πιστέψαμε στο πάντρεμα του Merlot με το Cabernet Franc, τον οποίο μελετήσαμε μαζί με τον σύμβουλο οινολόγο του κτήματος και στοχεύσαμε στον ακριβή εντοπισμό των ποσοστών της κάθε ποικιλίας, προκειμένου να αναδειχτούν όσο το δυνατόν καλύτερα, τα θετικά στοιχεία της κάθε μίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Cabernet Franc είναι μία χαρισματική ποικιλία με ένταση αρωμάτων και καλή οξύτητα, αλλά μειονεκτεί στον πλούτο του σώματος. Από την άλλη το Merlot, είναι μία ποικιλία που εκτός των άλλων θετικών χαρακτηριστικών της, έχει καλό σώμα. Έτσι, έχοντας προς εκμετάλλευση αυτές τις δύο γαλλικές ποικιλίες στα χέρια μας, το στοίχημα ήταν να προσδιορίσουμε τα ιδανικά ποσοστά από τη κάθε μία, για μία μίξη, η οποία από τη μία θα διατηρούσε το αρωματικό δυναμικό και την οξύτητα του Cabernet Franc, αλλά ταυτόχρονα θα αναδείκνυε το σώμα του Merlot, καταλήγοντας σε ένα κρασί γεμάτο, δυνατό και ισορροπημένο.

Το Merlot - Cabernet Franc λοιπόν, διαμορφώθηκε σε ένα πλούσιο και πολύπλοκο κρασί, με ενδιαφέροντα αρώματα, όπως τα κόκκινα φρούτα, κεράσια και φράουλες, με πιπεράτο χαρακτήρα και με νότες από γλυκά μπαχαρικά, έχοντας παράλληλα, καλό σώμα και καλοδομημένες τανίνες, αφήνοντας μακριά επίγευση στο στόμα.

Ιδανικά σερβίρεται σε μεγάλο ποτήρι ανοιχτής επιφάνειας προκειμένου να αναδειχθεί αρωματικά και θα μπορούσε να συνοδεύσει κρέας, όπως χοιρινό (κότσι και γουρουνόπουλο), αρνί, φιλέτα μόσχου, rib eye κ.α, αλλά και κίτρινα παλαιωμένα τυριά.

Λίγα λόγια για τον sommelier Γιώργο Λούκα

Ο Γιώργος Λούκας δημιούργησε πρόσφατα την εταιρεία «Genius in Gastronomy», η οποία ασχολείται με σεμινάρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με το κρασί και τα αποστάγματα. Αρθρογραφεί παράλληλα, στον περιοδικό Τύπο και είναι Brand Manager κρασιού στην Εισαγωγική και Εμπορική εταιρεία DEALS A.E.

Φωτογραφία: Sissy Morti

Αναδείχθηκε ως ο Καλύτερος Έλληνας Sommelier και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier το 2002 και στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό το 2004. Είναι επίσης, Κριτής Διεθνών Διαγωνισμών Κρασιού, ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκε ως Sommelier με βραβευμένα και αναγνωρισμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.

Από τον Sommelier Γιώργο Λούκα

[email protected]

http://geniusingastronomy.gr