Η ευρωπαϊκή γαστρονομία θα λάμψει στο Ζάππειο

Φέτος το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο της γαστρονομίας της Ευρώπης, με το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου.

Το Ζάππειο θα πάρει έναν πιο γαστρονομικό χαρακτήρα στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, αφού εκεί θα διεξαχθεί το 16ο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, καθώς η Λέσχη  Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», υστέρα από συντονισμένες προσπάθειες, εξασφάλισε την πραγματοποίηση του συνέδριου στην Αθήνα.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες, ξεπερνώντας τα 500 άτομα. Το Συνέδριο «Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία» θα φιλοξενήσει εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις και μία μεγάλη έκθεση για τη διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ θα προβάλλεται και θα αναδεικνύεται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους, η ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και με τα παραδοσιακά προϊόντα. Στα δεδομένα αυτά και τις διάφορες αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στους τομείς του Τουρισμού, Αγροτικής  Ανάπτυξης & Παραγωγής, θα αναφερθούν, όπως και σε προηγούμενα συνέδρια της CEUCO, οι χαιρετισμοί και ομιλίες από την πολιτική ηγεσία και τις τοπικές αρχές, αλλά και από τους παραγωγικούς και τουριστικούς παράγοντες της χώρας.

Στο προηγούμενο Συνέδριο του 2017 στην Cordoba της Ισπανίας, το βασικό αντικείμενο ήταν ο συνδυασμός του οίνου και της γαστρονομίας και συμμετείχαν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και περισσότεροι από 100 σύλλογοι και φορείς, από δέκα περίπου ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλη αντίστοιχη συμμετοχή είχαν και τα άλλα συνέδρια της CEUCO. Ο Πρόεδρος της CEUCO ο κ. Carlos Martin Cosme, μια από μας σημαντικότερες προσωπικότητες Γαστρονομίας και Γευσιγνωσίας μας Ευρώπης, που είναι τακτικός επισκέπτης της Ελλάδος, δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα που οι σύνεδροι επέλεξαν την Ελλάδα για την επόμενη διοργάνωση.

Το 16ο Συνέδριο, που θα γίνει στο Ζάππειο, θα φιλοξενήσει φέτος μία γεωγραφικά διάχυτη παρουσίαση των ειδικών κυρίως τοπικά πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων, των τοπικών εδεσμάτων και όλων των ποτών και βέβαια την μεγάλη γκάμα των ελληνικών κρασιών. Θα υπάρξει ειδική αναφορά και παρουσίαση όλων των στοιχείων της μεσογειακής διατροφής, που αποδεδειγμένα υποστηρίζει την υγεία και την μακροζωΐα, αλλά και τοπικών διατροφικών συνηθειών και προγραμμάτων, και θα συνδυαστούν οι παρουσιάσεις με την προβολή και προώθηση διατροφικών προϊόντων, ποτών και εδεσμάτων με την ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε αναπτυσσόμενη ειδική, εναλλακτική μορφή και στηρίζεται στο πλαίσιο της πολιτικής τουρισμού 365 ημερών.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), που αριθμοί πολλά ενεργά μέλη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» είναι πλέον ένα από τα ενεργά μέλη και εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην CEUCO.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΓΕΥΣΗ