Νοστιμίστε το φαγητό σας με... μπύρα

nostimiste-to-fagito-sas-me-mpura

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Πολλές φορές στο μαγείρεμα υπάρχει το συστατικό εκείνο, το οποίο μπορεί να «απογειώσει» ένα πιάτο, ένα στοιχείο–έκπληξη. Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που ακολουθούν, αυτό είναι η αγαπημένη μας μπύρα…

1. Για ένα πιο «μερακλήδικο» ψωμί που θα συνοδεύσει τέλεια το δείπνο σας, αντικαταστήστε το νερό που προσθέτετε στην βάση του ψωμιού με μπύρα, όχι όμως ελαφριά, αλλά από τις πλούσιες και «δυνατές». Ενδεικτικά, κινηθείτε με βάση τις παρακάτω αναλογίες: 4 κούπες αλεύρι, 1/4 της κούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας μπέικινγκ πάουντερ, 1 μπουκάλι μπύρας, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 2 χτυπημένα αυγά.

2. Για να φτιάξετε μία γρήγορη μαρινάτα για χοιρινό φιλέτο, αναμείξτε σκούρα μπύρα, μελάσα, βότανα και μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

3. Για νόστιμη μαρινάτα για μπριζόλα, συνδυάστε μισό μπουκάλι μπύρας, 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες πιπεριές jalapeño με τα σπόρια τους και 2 κουταλιές της σούπας σόγια σος. Ρίξτε μέσα τα ψιλοκομμένα κομμάτια της μπριζόλας (περίπου 700 γραμμάρια) και μαρινάρετε για 4 έως 8 ώρες. Μπορείτε να ψήσετε ή και να τηγανίσετε το κρέας και να το σερβίρετε με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και πιπεριές.

4. Για μύδια στον ατμό όπως τα απολαμβάνουν στο Βέλγιο, σιγοβράστε τα μύδια σε καλυμμένη κατσαρόλα με μπύρα lager ή ale (αποφύγετε τις σκούρες), ζωμό, ψιλοκομμένες ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι και φρέσκο μαϊντανό.

5. Για ένα ιδιαίτερα γευστικό συνοδευτικό πιάτο με καλαμπόκι, σιγοβράστε το καλαμπόκι μέσα σε μπύρα για 2 λεπτά, στη συνέχεια αφού το στραγγίξετε, ανακατέψτε με το βούτυρο και τα καρυκεύματα.

6. Για να «βαθύνετε» τη γεύση της σάλτσας σας, προσθέστε μισό μπουκάλι μπύρα στο ζωμό των αγαπημένων σας συνταγών.

7. Για τέλειο κοτόπουλο, αναμειγνύετε μισό μπουκάλι μπύρα με χυμό ντομάτας. Προσθέτετε το κοτόπουλο -στήθος ή μπούτι- και μαρινάρετε στο ψυγείο για 4 έως 8 ώρες. Ψήστε το κοτόπουλο (κατά προτίμηση στη σχάρα) με κομμένα κρεμμυδάκια και πιπεριές με σπόρια. Ψιλοκόψτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και σερβίρετε μαζί με ζεστές tortillas.

8. Για έναν ευχάριστο γευστικό τόνο στις βραστές γαρίδες, αντικαταστήστε το νερό βρασίματος με μπύρα. Αναμείξτε μισό μπουκάλι μπύρα, μία κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμόνι, 4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο, 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο πιπέρι. Προσθέστε τις γαρίδες, καλύψτε τις με το μείγμα της μπύρας και σιγοβράστε μέχρι οι γαρίδες να πάρουν το χαρακτηριστικό «ροζ» χρώμα.

9. Για «μεθυσμένο» χοιρινό, σιγοβράστε το χοιρινό μέσα σε μπύρα. Κόψτε το σε κομματάκια και βάλτε το στο «τσουκάλι» με κρεμμύδια, τσίλι, κύμινο, αλάτι, καθώς και φρέσκο ψιλοκομμένο πιπέρι. Αφήστε τα να πάρουν μία βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι το χοιρινό να είναι τόσο μαλακό, που να κόβεται με το πιρούνι.

10. Τέλος, για έναν τόνο ξεχωριστής γεύσης στο τηγανητό σας ψάρι, προσθέστε στο κουρκούτι και λίγο ζύθο. Στην Ελλάδα ακολουθούμε συχνά αυτή την μέθοδο και πετυχαίνουμε νοστιμότατα κολοκυθάκια, μελιτζάνες κ.α. στο τηγάνι. Για παράδειγμα, αναμείξτε 1 1/2 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση, μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα. Βουτήξτε τα λαχανικά ή το ψάρι που θέλετε να τηγανίσετε μέσα στο μείγμα, περάστε το από το τηγάνι και… θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.