Tuk Tuk: φάγαμε στο μικρό ταϊλανδέζικο που έχει αναστατώσει το Κουκάκι

tuk-tuk

Μικρό στο μάτι, μεγάλο στο γευστικό ταξίδι

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2018

Εδώ και 3 μήνες έχει πιάσει ένα μικρό χώρο στην οδό Βεΐκου στο Κουκάκι και τα wok του παίρνουν φωτιά. Κυριολεκτικά.

Μάθαμε πρόσφατα από βέρα Ταϊλανδέζα που ζει στην Αθήνα, ότι στο Κουκάκι δοκίμασε το πιο γνήσιο thai food που έχει δοκιμάσει στην πόλη. Με συνοπτικές διαδικασίες, πήραμε τα τεφτέρια μας και οργανώσαμε εξόρμηση προς τα εκεί, τύπου «Μωάμεθ-βουνό»: αφού δεν πάμε εμείς Ταϊλάνδη, ήρθε η Ταϊλάνδη εδώ, συστημένη.

Εξωτικός αέρας φυσά στο Κουκάκι

Όσο κι αν μοιάζει, «Tuk Tuk» δεν σημαίνει «χτυπάω την πόρτα», αλλά πρόκειται για ένα είδος τρίκυκλου ταξί στην Ταϊλάνδη, που για εμάς τους Αθηναίους, όμως, πλέον είναι συνώνυμο του μικρού, συμπαθητικού χώρου που έχει ανοίξει στο κέντρο της περιοχής, με εξωτικό αέρα και διακόσμηση. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί απ’ έξω να εκτείνεται το Κουκάκι, μέσα όμως νιώθεις πως βρίσκεσαι εξωτερικό. Κάτι το εξωτικό της ατμόσφαιρας, κάτι οι τουρίστες που καταφτάνουν συνεχώς στα τραπεζάκια του, κάτι το μενού, που για τους μη εξοικειωμένους φαντάζει… βατραχοπόδαρα, όλα συντελούν στο να απομακρυνθείς από την Αθήνα.

Ανοιχτή κουζίνα όπου συχνά θα δείτε φαντασμαγορικές φωτιές στα wok

Ο χώρος του είναι μικρός, με ανοιχτή κουζίνα, και κάθε του γωνιά έχει κάποιο κάδρο ή σουβενίρ από την ασιατική χώρα, ενώ για το μενού του συνδυάζει παραδοσιακές συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας σε μια street φιλοσοφία, που σημαίνει ότι η τσέπη σας δεν θα «πληγωθεί», όσο εσείς κάνετε το μικρό γαστρονομικό ταξίδι σας.

Ξεκινήσαμε με σούπα, παρ’ όλο που για τους Ταϊλανδέζους η σούπα δεν αποτελεί πρώτο πιάτο, αλλά παραμένει στο μέσο του τραπεζιού σε όλο το γεύμα και όποιος θέλει σερβίρει καθ’ όλη τη διάρκειά του. Σερβιρισμένη σε παραδοσιακό σκεύος για να μοιραστεί από εκεί στην παρέα, η Tom Ka Khai (που σημαίνει κατά λέξη βραστό, γάλα, κοτόπουλο) ήταν κοτόσουπα με γάλα καρύδας, καλαμπόκι, λεμονόχορτο, φύλλα καφίρ, κάλαγκαν και κόλιανδρο (5 ευρώ), που ισορροπούσε ανάμεσα στο γλυκό, το αλμυρό και το ξινό, με όλα αυτά τα εξωτικά αρώματα και το αγαπημένο γάλα καρύδας να κυριαρχεί.

Η σούπα στο παραδοσιακό της σκεύος. Στο κάτω μέρος της συνήθως καίει ένα καρβουνάκι για να τη διατηρεί ζεστή.

Πεταχτήκαμε για λίγο και στην Κίνα για ένα κινέζικο ψωμάκι ατμού (3,9 ευρώ), που είναι τόσο hot τελευταία στη χώρα μας, με καραμελωμένη πάπια, φρέσκο κρεμμύδι, κόλιανδρο, πίκλα και σος hoisin, αφράτο με δροσερή και γλυκιά γέμιση και επιστρέψαμε με μια πιο πικάντικη γεύση, της σαλάτας Som Tum Thai (7 ευρώ), από τα βορειοανατολικά της χώρας στα σύνορα με το Λάος. Η σαλάτα αυτή φτιάχνεται σε ένα μεγάλο ξύλινο γουδί όπου χτυπούν τα υλικά για να βγάλουν τα αρώματά τους και περιέχει παπάγια, καρότο, ντοματίνια, φρέσκα φασολάκια, φιστίκι και σος ταμάρινδου, αφήνοντας καυτερή αίσθηση.

Επιστροφή στην πρωτεύουσα, την Μπανγκόκ, για να δοκιμάσουμε Karipap Gai (5 ευρώ), δηλαδή ταϊλανδέζικο πιτάκι γεμιστό με κάρυ, κοτόπουλο και πατάτα, το οποίο έβγαζε ένα συνδυασμό κάρυ και γλυκύτητας. Με αφορμή αυτό, μάθαμε ότι τα πιάτα από τις κεντρικές περιοχές της χώρες συνηθίζουν να είναι πιο γλυκά, ενώ γενικά υπάρχουν διαφορές αναλόγως από το ποιο μέρος της χώρας προέρχεται μια συνταγή και ένα υλικό. Το κίτρινο κάρυ, για παράδειγμα, στον Νότο είναι καυτερό, κάτι που δεν ισχύει στον Βορρά.

Στάση στην Κίνα για ψωμάκι στον ατμό

Για τη συνέχεια, λίγο Panang Curry (8 ευρώ) έφτασε στο τραπέζι μας, με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, φύλλα καφίρ, κρεμμύδι, πιπεριές, φρέσκο βασιλικό και ρύζι γιασεμί ως συνοδευτικό. Με γλυκιά και ελάχιστα καυτερή επίγευση, με το ρύζι να «σβήνει» την πικάντικη χροιά του, το πιάτο θα ενθουσιάσει και πάλι όσους αγαπούν το γάλα καρύδας.

Για το τέλος αφήσαμε –τι άλλο- νουντλς. Εμείς δοκιμάσαμε τα Phat See Ew (8 ευρώ), με stir fry νουντλς ρυζιού με κοτόπουλο, σάλτσα σόγιας, αυγό και ξίδι από ρύζι και κινέζικο μπρόκολο, σε μια πολύ διαφορετική και ιδιαίτερη γεύση από τα συνηθισμένα.

Στο μενού του θα βρείτε, εκτός από τις σούπες, τις σαλάτες, τα μικρά πιάτα, τα κάρυ, τα νουντλς και γεύματα του ενός πιάτου, όπως Pecking Duck (τραγανά φιλετάκια πάπιας), Phat Grapao Muu (χοιρινός κιμάς στο wok με αρωματικά λαχανικά, τηγανητό αυγό και ρύζι γιασεμί), Lab Gai – Issan (καυτερό, ψιλοκομμένο κοτόπουλο με αρωματικά, τσίλι, φρέσκο λεμόνι και fish sauce) και πολλά άλλα, από 8 έως 13 ευρώ, ενώ υπάρχουν και χορτοφαγικές επιλογές στα νουντλς και τα κάρυ, αν το ζητήσετε.

Όμορφες λεπτομέρειες στη διακόσμηση

Τα καλά νέα είναι, όπως είπαμε, ότι στο Tuk Tuk θα συστηθείτε με τη γαστρονομία της Ταϊλάνδης, μέσα από παραδοσιακές, αυθεντικές συνταγές από διάφορα μέρη της χώρας, σε ένα οικονομικό πλαίσιο. Τα κακά είναι ότι τα τραπέζια του είναι λίγα, δεν κάνει κρατήσεις και για να απολαύσετε τις γεύσεις του, θα πρέπει να εφαρμόσετε τη σοφή ρήση με τα φρόνιμα παιδιά και να πάτε από νωρίς, καθώς στις ώρες αιχμής γύρω στις 21.00, θα δυσκολευτείτε. Όπως και να’χει, καλό σας (γαστρονομικό) ταξίδι!

Info
Tuk Tuk
Βεΐκου 40, Κουκάκι
2114051947

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ