Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο μενού με γεύσεις από όλο τον κόσμο

to-kalutero-xristougenniatiko-menou-me-geuseis-apo-olo-ton-kosmo

Παραδοσιακό αμερικανικό ψητό ζαμπόν (ham)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Από την Ιταλία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία, τα Χριστούγεννα μπορεί να έχουν διαφορετική… «γεύση», αλλά είναι παντού νόστιμα. Το click@Life έφτιαξε ένα υπέροχο διεθνές χριστουγεννιάτικο μενού, συνθέτοντας τις καλύτερες εορταστικές συνταγές του κόσμου.

Ξεκινώντας το δείπνο…

Αν θέλετε να ξεκινήσετε όμορφα και προ πάντων νόστιμα το δείπνο σας, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τις υπέροχες συνταγές ζεστού κρασιού με μπαχαρικά, που συναντάμε στις γειτονιές της Ευρώπης.

Με τη λέξη Glühwein είναι ευρέως γνωστό το ζεστό κρασί με μπαχαρικά στη Γερμανία, την Αλσατία και τις γερμανόφωνες χώρες ( http://www.clickatlife.gr/story/geusi/ena-flitzani-zesto-krasi-me-mpaxarika-parakalo!-?id=1910382 ). Το γαλλικό του όνομα είναι vin chaud (δηλαδή ζεστό κρασί), glogg ( http://www.clickatlife.gr/story/nightlife/glogg-to-zesto-xristougenniatiko-krasi-apo-ton-borra?id=2114505 ) το σκανδιναβικό και η λίστα συνεχίζεται… Για να φτιάξετε παραδοσιακό glogg αναμίξτε 2 μπουκάλια ξηρό κόκκινο κρασί, ½ μπουκάλι γλυκό κρασί, 1 κούπα βότκα, 4-5 ξερά σύκα, μια χούφτα ξανθές σταφίδες, 2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες, χυμό από 2 πορτοκάλια, 250 γρ. καστανή ζάχαρη, 5 γαρύφαλλα και 3 sticks κανέλας. Σερβίρετε ζεστό σε κούπα.

Αν πάλι θέλετε να ανοίξετε «ζεστά» αλλά λίγο διαφορετικά και εξωτικά το δείπνο σας -χωρίς να επιβαρυνθείτε με αλκοόλ από τόσο νωρίς- δοκιμάστε το μεξικάνικο Atole, που έχει τις ρίζες του στα αρχαία μεξικανικά χρόνια. Είναι ένα ζεστό ποτό, που φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο και γάλα και προτιμάται συχνά για πρωινό. Η σοκολατένια του εκδοχή λέγεται champurrado και καταναλώνεται στις γιορτές. Για να το ετοιμάσετε αναμίξτε 5 κούπες γάλα, 1/2 κούπα καλαμποκάλευρο, ¼ κούπας καστανή ζάχαρη, ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια. Σερβίρετε σε μικρά ποτηράκια και ανοίξτε την όρεξη των καλεσμένων σας…

Atole

Νόστιμες γεύσεις για… την όρεξη

Το δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων παραδοσιακά στην Ευρώπη, ξεκινά μόλις εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό. Ξεκινήστε λοιπόν, κι εσείς την εναλλαγή των πιάτων σας με μια σούπα θαλασσινών. Προτιμάται σε πολλές χώρες, όπως την Ιταλία, την Αμερική, την Αυστρία, την Τσεχία την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η σούπα θαλασσινών θα σας ζεστάνει και θα σας μεταδώσει το χριστουγεννιάτικο κλίμα, όπως το βιώνουν σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου τα θαλασσινά είναι συνυφασμένα με τις γιορτές και αποτελούν σταθερή αξία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Για μια αυθεντική τσέχικη ψαρόσουπα, ανακατέψτε χυμό ντομάτας με κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο, ελαιόλαδο, σέλερι και πάπρικα και ένα ολόκληρο ψάρι που θα βράσει μέσα στο ζουμί των λαχανικών. Μπορεί στην Ελλάδα να μη συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι τα Χριστούγεννα, αλλά ειδικά αυτές τις κρύες νύχτες είναι ό,τι πρέπει.

Τσέχικη ψαρόσουπα

Στη Γαλλία, από την άλλη, προτιμούν στρείδια. Λέγεται μάλιστα, ότι η κατανάλωση της μισής ετήσιας παραγωγής στρειδιών της Γαλλίας, γίνεται την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αν είστε φίλος των οστρακοειδών, αχνίστε μερικά και δοκιμάστε τα με πολύ λεμόνι ή ωμά.

Αν όμως, τα θαλασσινά δεν είναι η αγαπημένη σας επιλογή ή πιστεύετε ότι δεν θα αρέσουν στην οικογένειά σας, δοκιμάστε ένα νοστιμότατο Tamale από το Περού. Πρόκειται για ένα κλασικό και παραδοσιακό έδεσμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού της χώρας που φτιάχνεται με ζύμη συνήθως από καλαμπόκι, γεμισμένη με κρέας, τυρί ή λαχανικά. Η ιστορία του Tamale λέγεται ότι έχει τις ρίζες της στους Maya και τους Αζτέκους.

Σοτάρετε κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε λίγο βούτυρο. Αφού σoταριστούν, προσθέστε νερό ώσπου να καλυφθούν τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε το να σιγοβράσει. Σε άλλο τηγάνι, σοτάρετε σπόρια από καλαμπόκι και στο τέλος, προσθέστε το κοτόπουλο που έχει ήδη μαγειρευτεί. Για αυθεντική περουβιανή απόλαυση, σερβίρετε σε φύλλα καλαμποκιού, απλώνοντας 2 κουταλιές από τη ζύμη που θα έχετε ήδη φτιάξει με καλαμποκάλευρο, νερό, λάδι, κύμινο και τσίλι. Απλώστε το πάνω σε κάθε φύλλο, από πάνω προσθέτετε λίγη από τη γέμιση με το κοτόπουλο, λίγες ελιές και φιστίκια και άλλη μια στρώση από ζύμη. Διπλώστε σαν δώρο και βράστε για μία ώρα.

Tamale

Ιδέες για το κυρίως πιάτο

Η παραδοσιακή ψητή και γεμιστή γαλοπούλα είναι έθιμο που τιμάται σε πολλές περιοχές, όπως στην Ισλανδία, τη Λιθουανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Αμερική, τη Γουατεμάλα, την Ουγγαρία και φυσικά, την Ελλάδα.

Για κάτι όμως, λίγο πιο διαφορετικό, τo Bigos είναι ένα πολωνικό πιάτο με μαγειρευτό κρέας και ξινολάχανο. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στην Πολωνία –γνωστό και ως «το πιάτο του κυνηγού»- και συνδυάζει κρέας και λουκάνικο σιγοψημένα μαζί με μπόλικο ξινολάχανο. Είναι ένα πιάτο ιδανικό για τον κρύο καιρό, ενώ συνηθίζεται να σερβίρεται στα οικογενειακά τραπέζια την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα. Είναι γνωστό επίσης, στη Λιθουανία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Αν θέλετε να κάνετε εντύπωση, σερβίρετέ το μέσα σε στρογγυλό καρβέλι ψωμί, το οποίο θα έχετε αδειάσει από την ψίχα του.

Bigos

Για να κινηθείτε πιο κοντά στις προτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Βορρά, η Ρωσία προτιμά τις γιορτινές ημέρες να γεμίζει πάπια με ξινόμηλα, αντί για γαλοπούλα γεμιστή με κιμά και ρύζι.

Μια άλλη επιλογή κρέατος, είναι το παραδοσιακό αμερικανικό ψητό ζαμπόν (ham). Το χωριάτικο ζαμπόν είναι παράδοση αιώνων στον αμερικανικό Νότο. Το χοιρινό πόδι, ορισμένες φορές και καπνιστό, ψήνεται για ώρα στον φούρνο, αφού έχει αλειφθεί πρώτα με καστανή ζάχαρη και μέλι και σερβίρεται με πατάτες φούρνου και σάλτσα gravy. Τα υπολείμματα του χοιρινού τρώγονται υπέροχα μέσα σε σάντουιτς και την επόμενη ημέρα. Η ίδια συνταγή συναντάται πολύ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκεί, συνοδεύεται συχνά και με φρέσκο ανανά.

Αν είστε φίλοι του ψαριού, τότε οι παραδόσεις των σκανδιναβικών χωρών είναι πιο κοντά στα γούστα σας. Δοκιμάστε να φτιάξετε για το κυρίως πιάτο σας, σκανδιναβικό Torsk, δηλαδή φρέσκο μπακαλιάρο, βρασμένο απλά, μαζί με λαχανικά και πατάτες και σερβίρετε με κόκκινη σάλτσα κρασιού. Απλό, παραδοσιακό και ιδιαίτερα πρωτότυπο για τα δικά μας δεδομένα.

Torsk

Λίγο πιο κάτω οι Πολωνοί, προτιμούν κι αυτοί τον μπακαλιάρο, τηγανητό όμως. Εκεί μάλιστα, φροντίζουν να προμηθεύονται από νωρίς τον μπακαλιάρο τους ζωντανό, να τον κρατούν στη ζωή μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων και να τον μαγειρεύουν την ίδια μέρα. Αφού πλύνετε καλά το ψάρι, αλείψτε το εσωτερικό του με σκόρδο, αλατοπιπερώστε καλά και αφού τον τηγανίσετε, σερβίρετε σε λαδόκολλα.

Εναλλακτικά, για κάτι πιο ελαφρύ και vegetarian, κατευθυνθείτε προς τη Λιθουανία. Η παράδοση εκεί, όπως και στην Ουκρανία και την Πολωνία, θέλει το εορταστικό τραπέζι της Παραμονής των Χριστουγέννων να περιλαμβάνει 12 πιάτα, όσα και οι Απόστολοι και μάλιστα, κανένα δεν περιλαμβάνει κρέας. Παραδοσιακά πιάτα είναι η ρέγγα με καρότα ή μανιτάρια, ενώ δύσκολα θα βρείτε γλυκά στο τραπέζι.

Και φυσικά, επειδή τα Χριστούγεννα είναι μια κατεξοχήν θρησκευτική γιορτή, μην παραλείψετε να φτιάξετε το δικό σας παραδοσιακό χριστόψωμο, όπως στις περισσότερες χριστιανικές χώρες, για το καλό της χρονιάς.

Και για το τέλος κάτι γλυκό…

Τα γλυκά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γευστικής απόλαυσης των Χριστουγέννων, με μεγάλη ποικιλία και νοστιμιά. Για να ξεφύγετε από την πεπατημένη της αγγλικής χριστουγεννιάτικης πουτίγκας, του γαλλικού κορμού και του γερμανικού stolen, επιλέξτε κάτι από τα παρακάτω…

Buñuelos

Τα Buñuelos είναι μια κολομβιανή χριστουγεννιάτικη λιχουδιά, η οποία όμως, είναι αγαπητή σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική και μοιάζει λίγο με τα donuts. Τα buñuelos είναι μπάλες από τηγανητό ζυμάρι που φτιάχνεται από ήπιο νωπό τυρί, ενώ στην αυθεντική τους εκδοχή, είναι ελάχιστα γλυκά στη γεύση. Στην Κολομβία, το συγκεκριμένο επιδόρπιο σε μορφή μπαλίτσας, σερβίρεται με natilla (χριστουγεννιάτικη κρέμα). Για να τα φτιάξετε πρέπει να αναμίξετε τριμμένο νωπό τυρί, κρέμα ζαχαροπλαστικής, μαύρη ζάχαρη, λίγο αλάτι, αυγά και να τα τηγανίσετε σε καυτό λάδι σαν μικρές μπαλίτσες. Αφού τα στραγγίξετε καλά, σερβίρετέ τα ζεστά, με ό,τι προσθήκη θέλετε.

Τα Χριστούγεννα στα πανέμορφα ισπανικά Κανάρια Νησιά του Ατλαντικού είναι συνυφασμένα με τη μίξη γλυκοπατάτας και αμυγδάλου στο γλυκό Truchas de Navidad (πατατοπιτάκια με αμύγδαλο). Ονομάζονται «truchas» (πέστροφες) λόγω του σχήματος του μισοφέγγαρου που έχουν. Για να τα φτιάξετε πρέπει να βράσετε γλυκοπατάτες κι αφού κρυώσουν, λιώστε τις και προσθέστε στο μίγμα τους ξύσμα λεμονιού, αλεσμένα αμύγδαλα, κανέλα και γλυκάνισο, μαζί με ζάχαρη. Απλώστε τη σφολιάτα και δημιουργήστε στη ζύμη κύκλους διαμέτρου 7 περίπου εκατοστών. Γεμίστε τον κάθε κύκλο με το μίγμα ώστε να σχηματισθεί ένα μισοφέγγαρο. Αλείψτε την κορυφή κάθε «trucha» με χτυπημένο κρόκο αυγού και ψήστε για περίπου 15 λεπτά.

Οι Ολλανδοί αγαπούν τον κορμό που τον αποκαλούν Banketstaaf, αλλά σε μια διαφορετική παραλλαγή από τον γνωστό σε εμάς χριστουγεννιάτικο κορμό. Το banketstaaf μας έρχεται από τη χώρα της τουλίπας και έχει στο επίκεντρό του την πάστα αμύγδαλου. Πιο παραδοσιακό και πιο χριστουγεννιάτικο δε γίνεται! Είναι εύκολο στην προετοιμασία. Για να τον φτιάξετε, σχηματίστε με σφολιάτα μια λωρίδα. Φτιάξτε σε μορφή ρολού την πάστα αμυγδάλου. Τοποθετήστε την επάνω στη σφολιάτα. Βρέξτε τις άκρες της σφολιάτας με ένα βρεγμένο πινελάκι. Διπλώστε πρώτα τις «κοντές» άκρες, και στη συνέχεια από πάνω το μακρύ μέρος. Με το πινέλο απλώστε το χτυπημένο αυγό και ψήστε στο φούρνο, μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρυσαφί–καφέ χρώμα. Στο μεσοδιάστημα, ζεστάνετε μαρμελάδα βερίκοκο για λίγα δευτερόλεπτα, αλείψτε τη πάνω το ζεστό banketstaaf και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Banketstaaf

Καλά Χριστούγεννα!

Βάλια Κανελλοπούλου

Γιώργος Παυλόπουλος