Ποιες δέκα χώρες πίνουν τον περισσότερο καφέ;

kafes-kosmos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ από εσάς στον κόσμο, αλλά πέφτετε έξω.

Ο καφές είναι το πιο αγαπημένο ρόφημα των περισσότερων ανθρώπων εκεί έξω, που για πολλούς αποτελεί συνήθεια χωρίς την οποία η ημέρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Οι πρώτοι καταναλωτές καφέ, μάλιστα, εντοπίστηκαν τον 15ο αιώνα στην Υεμένη και σήμερα υπάρχουν παντού, με ένα café να ξεφυτρώνει σε κάθε γωνιά μεγαλύτερων και μικρότερων πόλεων. Ποιες χώρες, όμως, καταναλώνουν την περισσότερη καφεΐνη από το αγαπημένο τους ρόφημα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ;

Φινλανδία
Στη σκανδιναβική αυτή χώρα, η κατανάλωση καφέ φτάνει τα 12,2 κιλά κατά κεφαλήν, γι’ αυτό και βρίσκεται στην κορυφή. Όσο για το τι καφέ προτιμούν; Όσο πιο ελαφρύ τόσο το καλύτερο.

Σουηδία
Η έννοια “fika” εδώ σημαίνει κυριολεκτικά «διάλειμμα για καφέ» κάτι που τηρούν οι Σουηδοί, προτιμώντας τον κλασικό, γαλλικό καφέ, σκέτο. Η κατανάλωσή τους φτάνει τα 10 κιλά ανά άτομο το έτος.

Ισλανδία
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο κάθε Ισλανδός καταναλώνει 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ο καφές τους πρέπει να είναι απαραιτήτως πικρός και η κατανάλωση φτάνει τα 8,43 κιλά/άτομο.

Νορβηγία
Η αστική τάξη της χώρας καθιέρωσε τον καφέ ως ένα δημοφιλές ρόφημα τον 18ο αιώνα και η Νορβηγία αποτελεί άλλη μια χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά, που τον καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό. Εκεί προτιμούν τον καφέ τους σκέτο, συχνά με κάποιο γεύμα και η κατανάλωση φτάνει τα 8,68 κιλά/άτομο.

Αυστρία
Μετά την τούρκικη πολιορκία της Αυστρίας τον 17ο αιώνα, η κουλτούρα του καφέ κυριάρχησε στη χώρα. Η κατανάλωση φτάνει τα 7,8 κιλά/άτομο και οι Αυστριακοί προτιμούν κάποια είδη καφέ, όπως fiaker με μπόλικη κρέμα, mazagran, mélange που θυμίζει καπουτσίνο ή mokka, δηλαδή εσπρέσο.

Ελβετία
Οι Ελβετοί αγαπούν πολύ τον καφέ με βάση τον εσπρέσο και καταναλώνουν 7,63 κιλά του αγαπημένου του ροφήματος ανά έτος. Μέσα στους αγαπημένους τους καφέδες βρίσκεται και ο caffè crema που θεωρείται ότι προήλθε από εκεί.

Λίβανος
Εκεί σερβίρουν “kahweh” κατά τη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή σκέτο και δυνατό καφέ. Κι αφού τον πιουν, έπειτα τον «λένε» προβλέποντας το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο καφές που καταναλώνουν, πάντως, φτάνει τα 7,2 κιλά/άτομο.

Δανία
Οι Δανοί καταναλώνουν 6,9 κιλά καφέ το έτος ο καθένας και προτιμούν τον καφέ τους από καφετιέρες φίλτρου που έχουν στο σπίτι τους ή πρέσες καφέ Bodum. Πολλοί, μάλιστα, πίνουν καφέ με κάθε γεύμα τους.

Καναδάς
Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα της χώρας, το οποίο καταναλώνεται ακόμη περισσότερο κι από το νερό βρύσης. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες για καφέ είναι το Second Cup, τα Starbucks και το Tim Hortons, ενώ η κατανάλωση ανέρχεται στα 6,67 κιλά κατά κεφαλήν.

Γερμανία
Στους Γερμανούς αρέσει ο καβουρντισμένος καφές φίλτρου, αλλά και ο καπουτσίνο. Έρευνα του 2017, μάλιστα, έδειξε ότι όλο και περισσότεροι αγοράζουν μηχανή καφέ εσπρέσο και καλής ποιότητας καφέ, προκειμένου να τον φτιάξουν στο σπίτι, όπως πρέπει. Η κατανάλωση φτάνει τα 6,5 κιλά/άτομο.

Αν αναρωτιέστε για την Ελλάδα, να σας πούμε ότι είναι 14η και καταναλώνει 5,8 κιλά καφέ/άτομο και βρίσκεται αμέσως μετά τη Βραζιλία, η οποία φτάνει τα 5,9 κιλά. Μεγαλύτερη κατανάλωση έχει η Κύπρος με 6,1 κιλά/ άτομο.