Δέκα πράγματα που δεν ξέρατε για τον Anthony Bourdain

anthony-bourdain
ΤΡΙΤΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Οι εκπομπές του, τα βιβλία του, το χιούμορ του, οι γνώσεις του γύρω από τη μαγειρική και το φαγητό και η προσέγγισή του στα ταξίδια είχε σίγουρα επηρεάσει πολύ κόσμο εκεί έξω. Αυτό τον κόσμο, ο Anthony Bourdain, έπιασε απροετοίμαστο πριν λίγες ημέρες, όταν αποφάσισε να τον εγκαταλείψει και να τον αφήσει χωρίς μέντορα. Στη μνήμη του, λοιπόν, παρουσιάζουμε δέκα σημεία της ζωής και της προσωπικότητας του που ίσως δεν γνώριζαν πολλοί, αλλά θα ήθελαν να ξέρουν για έναν άνθρωπο που σίγουρα έκανε πολλές φορές τη ζωή τους λίγο πιο ταξιδιάρικη και νόστιμη.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στο Ακρωτήρι Κοντ
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, αλλά πέρασε πολλά καλοκαίρια με την οικογένειά του στη Γαλλία όσο μεγάλωνε, όπου και δοκίμασε τα πρώτα του στρείδια. Αργότερα περνούσε τις διακοπές δουλεύοντας σε κουζίνες σε διάφορα εστιατόρια με θαλασσινά, στο Provincetown της Μασαχουσέτης, όπου και γεννήθηκε η επιθυμία του να γίνει σεφ.

Παράτησε τις σπουδές του και πάλεψε με τα ναρκωτικά
Έπειτα από δυο χρόνια σπουδών στο Vassar College, παράτησε τις σπουδές του, για να συνεχίσει αργότερα την επιμόρφωσή του στο Culinary Institute of America. Στο πρώτο του βιβλίο μιλά ανοιχτά για τον μακρόχρονο εθισμό του στην κοκαΐνη και την ηρωΐνη, από τα οποία κατάφερε τελικά να απεξαρτηθεί. Παρ’ όλο που έπινε αλκοόλ, έκοψε το κάπνισμα όταν έγινε πατέρας και σχετικά με τα ναρκωτικά αναφέρει ότι είχε τόσο άσχημες εμπειρίες στο τέλος, που δεν είχε ξαναμπεί στον πειρασμό να ξανακυλήσει.

Ξεκίνησε από Food Network Show
Αν και δεν αντιμετώπιζε πολύ θετικά τους αστέρες που προέκυπταν από το αμερικάνικο καλωδιακό κανάλι Food Network, είχε από το 2002 έως το 2003 και ο ίδιος το δικό του σόου, το A Cook’s Tour. Το Travel Channel τον ανακάλυψε στη συνέχεια, οδηγώντας στο δημοφιλές Anthony Boourdain: No Reservations και αργότερα στο The Layover. Το 2013 πήρε «μεταγραφή» στο CNN όπου ξεκίνησε και την τελευταία του εκπομπή, Anthony Bourdain: Parts Unknown, στα γυρίσματα της οποίας βρισκόταν και όταν αφαίρεσε τη ζωή του.

Τα βιβλία του είναι bestseller
Το βιβλίο του, Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, προήλθε από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό The New Yorker. Αφού μπήκε στη λίστα των bestseller του New Yorker, έγραψε άλλα δύο που είχαν την ίδια τύχη, το 2001 και το 2006. Πιο πρόσφατα έγραψε μαζί με τον Joel Rose, το Get Jiro!, όπως και το Appetites, ένα βιβλίο μαγειρικής.

Έχει φάει σε όλο τον κόσμο
Παρ’ όλο που μαγείρευε και μάλιστα πολύ καλά, περνούσε πολύ χρόνο τρώγοντας έξω. Μέσω των εκπομπών του έχει βρεθεί σε διάφορα απίστευτα μέρη έχει δοκιμάσει νουντλς στο Ανόι, χούμους στη Βηρυττό, μεζέδες στη Νάξο

Δεν είχε υπομονή με όσους δεν ήξεραν να μαγειρεύουν
Κατά τη γνώμη του, όλοι οι άνθρωποι άνω των 12 ετών μπορούν να φτιάξουν μερικά βασικά πιάτα στην κουζίνα καλά. «Όλοι θα έπρεπε να ξέρουν πώς να φτιάξουν μια ομελέτα, να ψήσουν ένα κοτόπουλο ή μια μπριζόλα σωστά, να φτιάξουν ένα βασικό ζωμό ή σούπα και να ετοιμάσουν βασικά λαχανικά και ζυμαρικά» είχε δηλώσει στο Men’s Journal.

Δεν έτρωγε φαγητό στο αεροπλάνο
Ο ίδιος θεωρούσε ότι «δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να φάει κανείς στο αεροπλάνο. Ποτέ δεν νιώθει κανείς καλύτερα αφού φάει φαγητό αεροπλάνου» είχε πει στο Esquire. Η συμβουλή του ήταν να προτιμάμε τη σπεσιαλιτέ από το μέρος που επισκεπτόμαστε πριν μπούμε στο αεροπλάνο.

Είχε ένα πανέξυπνο κόλπο για να βρίσκει το καλύτερο φαγητό στην κάθε πόλη  
Το κόλπο που σύστηνε σε όλους ήταν να προκαλούν διαδικτυακά σχόλια σε διάφορες σελίδες foodie και στα forum τους. Ας πούμε ότι ταξιδεύετε για Κουάλα Λουμπούρ. Μπείτε σε μαλαισιανό forum και ποστάρετε ότι μόλις γυρίσατε και φάγατε το καλύτερο rendang του κόσμου σε ένα τυχαίο μαγαζί. Όλοι οι foodies εκεί έξω θα σας βομβαρδίσουν με θυμωμένα σχόλια και ταυτόχρονα θα σας δώσουν την καλύτερη εναλλακτική.

Ήξερε πάντα ποια θα ήταν η επόμενη διατροφική τάση
Είχε πάντα μια πρόβλεψη για το ποιο θα ήταν το επόμενο πιάτο που θα βλέπαμε παντού στα εστιατόρια. Το 2017 στοιχημάτιζε στο sisig, ένα πιάτο από τις Φιλιππίνες με χοιρινό, το οποίο έγινε περιζήτητο στις Η.Π.Α.

Ήταν αφοσιωμένος πατέρας
Με τη δεύτερή του γυναίκα, την Ottavia, έκαναν μια κόρη το 2007. Μετά τη γέννηση της Ariane, ο Bourdain αποφάσισε να ζει πιο προσεκτικά, τουλάχιστον σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, δηλώνοντας πολλές φορές ότι δεν ήξερε αν θα έκανε τότε, πράγματα που είχε κάνει στο παρελθόν, όπως το να πηδήξει από ψηλά βράχια στο νερό για το Travel Channel.