Οι παγκόσμιες γευστικές εξελίξεις που άφησαν εποχή το 2012

oi-pagkosmies-geustikes-ekselikseis-pou-afisan-epoxi-to-2012

ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το 2012 έφερε αρκετές αξιοπρόσεκτες αλλαγές στην παγκόσμια γευστική σκηνή, τόσο των εστιατορίων όσο και των σπιτιών μας, άλλες θετικές κι άλλες αρνητικές. Ας ρίξουμε μια ματιά…

Εποχικά προϊόντα

Η λέξη «εποχικός» και «τοπικός» συναντήθηκε πολύ το 2012 στα μενού των εστιατορίων παγκοσμίως. Τα εστιατόρια «φωνάζουν» τα λιγοστά αποτυπώματα άνθρακά τους, τα δικά τους μποστάνια, τις φάρμες τους και τους τοπικούς παραγωγούς από όπου προμηθεύονται τα προϊόντα τους. Αυτή η τάση φυσικά και είναι απόλυτα αξιέπαινη και πρέπει να ενθαρρύνεται στο εξής, με την κατευθυντήρια γραμμή του καλού αποτελέσματος και της φιλοξενίας, τόσο σε εστιατόρια και χώρους εστίασης, όσο και στα ίδια τα σπίτια μας.

Σκανδιναβική «εισβολή»

Η άνθιση της σκανδιναβικής κουζίνας και η έκρηξη αυτής παγκοσμίως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Στην Ελλάδα μάλιστα, άνοιξε και το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο, το Safka (διαβάστε την παρουσίαση του από το click@Life εδώ ). Οι σεφ από την Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των γαστρονομικών εξελίξεων. Το Noma φυσικά, είναι ακόμα το κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου και η απλότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα υλικά του έχει αρχίσει να επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και να οδηγεί τη γαστρονομία σε νέους δρόμους.

Bacon

Το bacon ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη χρονιά και απέκτησε ρόλους που ίσως να μην του ταιριάζουν. Τοποθετήθηκε σε cocktails, σε γλυκά με σοκολάτα ή παγωτά. Αν και κάποιες από αυτές τις ιδέες είναι αξιομνημόνευτες, κάποιες άλλες είναι παντελώς άστοχες. Ορισμένες γεύσεις και πιάτα είναι πολύ νόστιμα απλά όπως είναι και δεν χρειάζονται καμία μοντέρνα πινελιά.

«Μονοθεματικά» εστιατόρια

Όσοι ταξιδεύουν αρκετά θα έχουν διαπιστώσει ότι τα εστιατόρια που σερβίρουν ένα και μόνο πιάτο είναι ήδη μόδα στην Ιαπωνία, ενώ η συγκεκριμένη τάση ήδη έχει ξεκινήσει να επεκτείνεται στην Αμερική και την Αγγλία. Αν κάνετε μια βόλτα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι πιθανό να συναντήσετε εστιατόρια που ειδικεύονται στο Mac’n’cheese, στα burgers, στον αστακό, στους κεφτέδες και πάει λέγοντας. Κάτι αντίστοιχο έχει ξεκινήσει δειλά και στην Ελλάδα, περισσότερο με burger-άδικα όπως το Kozi’s (διαβάστε την παρουσίαση του click@Life εδώ, το Colibri κ.α., αλλά και με άλλες γεύσεις, όπως το «Μελουκ» που άνοιξε πρόσφατα και προσφέρει αποκλειστικά cocktails και αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες).

Λατινική κουζίνα

Η κουζίνα της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα του Περού και της Αργεντινής γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση το 2012, αποκτώντας ίσως, την προσοχή που τους άξιζε. Προσεχώς και στην Ελλάδα…

Παλαιωμένα ποτά

Εκτός από το κρασί, το ουίσκι, το brandy και το bourbon, που έτσι κι αλλιώς περνάνε καιρό μέσα σε βαρέλια, ήρθε η ώρα και για το gin και τη vodka να κάνουν το ίδιο. Η ανερχόμενη τάση το 2012 έκανε αρκετά ποτά να «ωριμάζουν» σε βαρέλια, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα ποτήρια μας.