Σε ποια χώρα είχε αρνηθεί ο Bourdain να γυρίσει επεισόδιο;

bourdain-flickr
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο Anthony Bourdain, που βύθισε στη λύπη τον κόσμο της γαστρονομίας και του ταξιδιού παγκοσμίως στις αρχές του μήνα, όταν αφαίρεσε τη ζωή του, είχε πολλές άγνωστες πτυχές. Υπήρχε, μάλιστα, μια χώρα που δεν θέλησε ποτέ να επισκεφτεί στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του καριέρας.

Γνωστός για το ότι «έσπασε» κάθε όριο και στη διάρκεια της ζωής του δοκίμασε άπειρες κουζίνες ξένων χωρών, αποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το άγνωστο, ο Anthony Bourdain σπάνια απείχε από περίεργες επιλογές φαγητού –ένα από τα ακραία που είχε μάλιστα δοκιμάσει ήταν καρδιά κόμπρας που ακόμη χτυπούσε, στο Βιετνάμ.

Παρά τους ανοιχτούς του ορίζοντες, όμως, είχε αρνηθεί να επισκεφτεί μια συγκεκριμένη χώρα και σίγουρα δεν είναι από αυτές που πιστεύετε, Δεν τον τρόμαζαν ούτε οι πολιτικές αναταραχές, ούτε οι ενδεχομένως ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Αυτό που φοβόταν ήταν η… Ελβετία. Ναι, ο Bourdain είχε τεράστια φοβία για μια ειρηνική χώρα, διάσημη για τα τυριά και τη σοκολάτα της.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μάλλον είχε κάποια τρομακτική εμπειρία καθώς παρακολουθούσε την «Μελωδία της Ευτυχίας» την οποία είχε διώξει από τη μνήμη του, ενώ φοβόταν τα πάντα, από την αλπική θέα, μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορυφές, τη λίμνη της Γενεύης, τα ρολόγια-κούκους, τα καπέλα με τα φτερά, ακόμη και τα τυριά.

Όπως συμβαίνει με κάθε παράλογη φοβία που έχει κάποιος, έτσι και ο Bourdain δεν μπορούσε να εντοπίσει ακριβώς τι ήταν αυτό που δεν του άρεσε στην Ελβετία, ενώ τα χαρακτηριστικά ελβετικά τραγούδια με τους λαρυγγισμούς τον τρόμαζαν.

Όπως αποδείχτηκε, ο φόβος του ήταν αληθινός, αφού στα τόσα χρόνια τηλεοπτικών γαστρονομικών εκπομπών, η Ελβετία απουσίαζε πάντα από τη λίστα προορισμών, παρ’ όλο που είχε περάσει από άλλα ιδιαίτερα μέρη όπως τη Σενεγάλη, τον Λίβανο και το Τρινιντάντ.

Η Ελβετία, πάντως, δεν ήταν το μόνο πράγμα που τρόμαζε τον Anthony Bourdain, καθώς ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως είχε κι άλλες, πιο κοινές φοβίες, αφού φοβόταν τους κλόουν, τους μίμους, το καραόκε και τα ποντίκια. Υπήρχαν, επίσης, κάποια φαγητά που δεν άγγιζε, όπως κρέας γάτας, σκύλου, πιθανώς μολυσμένη σαλάτα και φαγητό αεροπλάνων.