Το Ramino Resto λέει τη δική του γευστική ιστορία στην καρδιά της Γλυφάδας

ramino

Με σήμα τη βέσπα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Βρεθήκαμε στα νότια προάστια για να «μυρίσουμε» το καλοκαίρι και να γευτούμε την ιταλική κουζίνα, όπως την... σερβίρει ο σεφ Χρήστος Γιατράκος του Ramino Resto του Ομίλου Καστελόριζο.

Η ιταλική κουζίνα, ως γνωστόν, έχει τη δική της ιστορία, τους δικούς της πρωταγωνιστές και τη δική της ταυτότητα. Κι όπως κάθε ιστορία, έτσι και αυτή, θέλεις να την ακούς –ή καλύτερα να τη γεύεσαι- από αυτούς που ξέρουν να στη μεταφέρουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάτι τέτοιο συνέβη με εμάς και το Ramino Resto πριν μερικές ημέρες στη Γλυφάδα, όπου κατεβήκαμε στα νότια με σκοπό να καθίσουμε σαν καλά παιδιά και να μάθουμε τη (γευστική) ιστορία της γειτονικής χώρας, όχι τόσο δια της ακοής, αλλά περισσότερο δια της γεύσης. Γιατί όσο κι αν νομίζεις ότι γνωρίζεις μια κουζίνα, η φαντασία και η άποψη ενός σεφ, πάντα έχουν κάτι καινούργιο να σου συστήσουν.

Η αυλή του, που τώρα το καλοκαίρι αξιοποιεί την αποσπώμενη οροφή

Πιάνοντας τον δικό του μικρό χώρο στο κέντρο της Γλυφάδας, σε αποχρώσεις του χάλκινου, μιας και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χάλκινο μαγειρικό σκεύος σε μορφή μπρικιού της γειτονικής χώρας, που προέρχεται από τη λέξη rame (=χαλκός), το Ramino έχει δημιουργήσει ένα πολύ cozy μέρος για φαγητό. Βγάζει μια ρομαντζάδα, μαζί με την ιταλική φινέτσα και κομψότητα που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ενός τέτοιου εστιατορίου και συνδυάζει κάτι από τον αέρα νεοϋορκέζικων και βιεννέζικων μπιστρό, που σίγουρα σε ταξιδεύουν κάπου ατμοσφαιρικά.

Θα το καταλάβετε από τη βέσπα στην είσοδο που θα σας τραβήξει αμέσως το βλέμμα, για να μπείτε και να βολευτείτε στην όμορφη αυλή του, που με την αποσπώμενη οροφή μετατρέπεται στο ιδανικό σημείο για δροσερές καλοκαιρινές γευστικές αποδράσεις. Στον μικρό, εσωτερικό του χώρο θα δείτε την ανοιχτή κουζίνα και κάπου εκεί ο σεφ Χρήστος Γιατράκος με την ομάδα του φτιάχνουν καθημερινά τις δικές τους γευστικές ιστορίες, μέσα από τα ιδιαίτερα a la minute πιάτα που θα δοκιμάσετε, παραδοσιακά ιταλικά με ελληνικό ταπεραμέντο και επιρροές κυρίως από την κουζίνα της Βόρειας Ιταλίας.

Ο σεφ του Ramino, Χρήστος Γιατράκος

Εμείς ξεκινήσαμε με ένα πολύ δροσερό Vitello Tonato με μοσχαρίσιο φιλέτο γάλακτος, νόστιμη σάλτσα τόνου και κάππαρη κι έπειτα πιάσαμε θάλασσα με χταπόδι carpaccio με φινόκιο και ραπανάκι, το οποίο σίγουρα μας εντυπωσίασε με τις πέρλες από παλαιωμένο βαλσάμικο ξίδι που άφηναν μια απαλή αίσθηση στον ουρανίσκο.

Οι λάτρεις της πίτσας θα βρουν επτά διαφορετικές επιλογές, άλλες πιο ιδιαίτερες, κάποιες πιο κλασικές, σε τιμές από 7,80 έως 13 ευρώ. Εμείς δοκιμάσαμε την Carbone Vegetale, ελαφριά, χωρίς πολλά λιπαρά, με λεπτή μαύρη ζύμη (αξιοποιώντας την τάση του άνθρακα), κρεμμύδι, μανιτάρι, κολοκύθι, ρόκα και σάλτσα ντομάτας.

Οι πέρλες από παλαιωμένο βαλσάμικο πάνω στο καρπάτσιο χταποδιού

Επιστροφή στις θαλασσινές γεύσεις με μια υπέροχη τσιπούρα all’ aqua pazza (σε τρελό νερό), δηλαδή πολύ νόστιμο ζωμό από το ψάρι με λαχανικά και μυρωδικά, με τραγανό σπανάκι, προτού το γυρίσουμε σε γνήσιο ιταλικό πιάτο ζυμαρικών. Οι επιλογές σε pasta είναι αρκετές, από 8,5 έως 14,5 ευρώ και όσο κι αν η καρμπονάρα με πανσέτα δικής τους ωρίμανσης, πεκορίνο και νωπό κρόκο αυγού κάνει θραύση, εμείς επιλέξαμε fiocchi formaggio e pere. Σε απλά ελληνικά μπορεί να «χάνει» λίγο στη μετάφραση, (ζυμαρικά σε σχήμα φιόγκου με τυρί και αχλάδι), αλλά η πολύ ιδιαίτερη γέμιση με ρικότα και αχλάδι που έβγαζε γλυκύτητα, με τη σάλτσα με καρύδι, gorgonzola και γαρνιτούρα αχλάδι, έδιναν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα που και πάλι παρέμενε σχετικά ελαφρύ.

Από τον κατάλογό του δεν λείπουν και τα ανεπανάληπτα risotti, με επιλογές όπως με παντζάρι ή λαβράκι σωτέ ή καραβίδες, όπως και οι δροσερές σαλάτες κι αν αγαπάτε το καλό κρασί, η ενημερωμένη με τις καλύτερες ιταλικές ετικέτες κάβα του σίγουρα θα έχει κάτι που θα σας εντυπωσιάσει.

Σοκολατένιος παράδεισος

Με τη σκέψη ότι θα οργανώσουμε βραδιά risotto κάποια άλλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τις τρεις επιλογές του που ομολογουμένως μας κίνησαν το ενδιαφέρον, προχωρήσαμε στο γλυκό. Μια απαλή και αφράτη κρέμα λεμονιού με ισορροπημένη οξύτητα από φρούτα του δάσους και σορμπέ βατόμουρο στο πλάι να τη συνοδεύει μας πήρε τα μυαλά, ενώ το Cioccolato με διαφορετικές υφές σοκολάτας (παγωτό, κρεμέ, κέικ σε παραλλαγή brownies) υπόσχεται να αποτελειώσει τους λάτρεις της, χωρίς να τους «λιγώσει».

Και κάπως έτσι, η ιστορία που είχε να μας διηγηθεί το Ramino τελείωσε γλυκά κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς σίγουρα καλύτερα.

Info
Ramino Resto
Λεωφ. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 38, Γλυφάδα
210 8944430
Καθημερινά 12:30-00:30
από 25 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ