O chef του ΜανηΜανη Αλέξανδρος Φουρούλης μαγειρεύει για το click@Life

o-chef-tou-manimani-aleksandros-fouroulis-mageireuei-gia-to-clicklife

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ο νεαρός ταλαντούχος chef του εστιατορίου μοντέρνας ελληνικής κουζίνας ΜανηΜανη, μοιράζεται αποκλειστικά με τους αναγνώστες του Click@Life, μια πεντανόστιμη συνταγή, που μυρίζει παράδοση.

Τσουχτές με καβουρδισμένη μυζήθρα, σκεπασμένες με τηγανητό αυγό

Υλικά

o 1 πακέτο χωριάτικες μακαρούνες

o 100 gr τριμμένη ξερή μυζήθρα

o 4 αυγά

o Λίγο ελαιόλαδο

o Λίγο φρέσκο βούτυρο (αιγοπρόβειο)

o αλάτι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά. Μέσα σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και τηγανίζουμε ελαφρώς τα αυγά. Με μια σπάτουλα τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο και μέσα στο τηγάνι καβουρδίζουμε την μυζήθρα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε 4 πιάτα τα ζυμαρικά και στο πάνω μέρος τοποθετούμε τα τηγανητά αυγά.

Tips

Αποψη του εστιατορίου ΜανηΜανη

 Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά (μανιτάρια, κολοκύθια κτλ.) μέσα στα ζυμαρικά.

 Η μυζήθρα χρειάζεται να είναι ελαφρώς καβουρδισμένη, έχοντας πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

 Το αυγό που τοποθετείται επάνω στα μακαρόνια στο τελευταίο στάδιο της συνταγής, πρέπει να είναι ελαφρώς μαγειρεμένο (μελάτο).

 Μόλις ολοκληρωθεί το σερβίρισμα, τελειώνουμε το πιάτο μας περιχύνοντας λίγο λάδι τρούφας πάνω από το αυγό και τρίβουμε λίγο πιπέρι.

Η ιστορία τους...

Ο καθημερινός αγώνας της Μανιάτισσας να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις στα χωράφια, αλλά και παράλληλα να φροντίσει την οικογένειά της, στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιούργησε μία γρήγορη και εξαιρετικά θρεπτική συνταγή, τις «Τσουχτές». Με αγνά υλικά, δικής τους παραγωγής, οι Μανιάτισσες, γυρνώντας από τα χωράφια μαγείρευαν γρήγορα και εύκολα, ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και άμυλο, συστατικά απαραίτητα για την έντονη χειρωνακτική εργασία. Οι «Τσουχτές» θεωρούνταν στην αγροτική οικονομία της Μάνης, ένα πιάτο «πολυτέλειας» που φτιάχνονταν για να προσφερθεί σε απρόσμενους επισκέπτες καθώς διαθέτει πολλά και πλούσια υλικά (ζυμαρικά, αυγό & μυζήθρα) που ισορροπούσαν την έλλειψη κρέατος στο σπιτικό.

Σύντομο βιογραφικό του chef Αλέξανδρου Φουρούλη

Ο chef Αλέξανδρος Φουρούλης εργάστηκε από τον Σεπτέμβριο 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο 2000 ως Μάγειρας Β', στο γαλλικό εστιατόριο Vardis του Ξενοδοχείου «Πεντελικόν», αποσπώντας Βραβείο Χρυσού Σκούφου ως το 1ο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας το 1999 και ένα αστέρι Μichelin από το Michelin Guide.

Από τον Ιανουάριο 2001 μέχρι τον Mάρτιο 2002, απασχολήθηκε ως Μάγειρας Α' στο εστιατόριο «Σπονδή», αποσπώντας Βραβείο Χρυσού Σκούφου ως το 1ο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας τη χρονιά 2001-2002.

Αλέξανδρος Φουρούλης

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2002, ήταν chef στο εστιατόριο Vegghera στην Πάτμο, ενώ από τον Σεπτέμβριο 2002 μέχρι τον Μάρτιο 2003, εργάστηκε ως Μάγειρας Α' στο εστιατόριο Beau Brummel, αποσπώντας Βραβείο Χρυσού Σκούφου ως το 2ο καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.

Από τον Απρίλιος μέχρι και τον Οκτώβριος 2003 ήταν Sous Chef στα εστιατόρια Andromeda Mediterranean restaurant, Sea Horse Grill restaurant και Squirrel Gourmet restaurant του Ξενοδοχείου Danai Beach Resort & Villas στη Χαλκιδική και από τον Νοέμβριο 2003 μέχρι τον Ιούλιο 2004 ήταν Chef στο Mourayo Restaurant της Washington στις ΗΠΑ.

Από τον Σεπτέμβριο 2004 μέχρι και σήμερα, είναι chef και συνιδιοκτήτης στο εστιατόριο ΜανηΜανη στο Κουκάκι, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από τους New York Times και τις εκδόσεις Taschen ως ένα από τα 500 προτεινόμενα εστιατόρια της Ευρώπης.

Αγαπημένo του πιάτο είναι το Αρνάκι γάλακτος ψημένο σε κενό αέρος με άγρια χόρτα & σάλτσα από τον ζωμό του, γιατί το ψήσιμό του σε κενό αέρος το κάνει ιδιαίτερα μαλακό, ενώ στη συνέχεια ολοκληρώνεται με μια υπέροχη κρούστα.

ΜάνηΜάνη

Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218180,www.manimani.com.gr.

Chef–Συνιδιοκτήτης Αλέξανδρος Φουρούλης