Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για απολαυστικό φρέντο

frento-kapoutsino
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Αν μη τι άλλο, ο δροσερός καφές όσο απολαυστικός μπορεί να είναι αν «πετύχει», άλλο τόσο απογοητευτικός είναι αν η συνταγή δεν πάει καλά. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρετε για να το φτιάξετε όπως πρέπει και να ζηλεύουν ακόμη και οι Ιταλοί, που δεν συμπαθούν τον παγωμένο καφέ.

Ξεκινήστε ελέγχοντας τη μηχανή σας
Όσο κι αν είστε ικανοποιημένοι από τη μηχανή σας, ρίξτε της μια ματιά ότι το νερό τρέχει σωστά και ομοιόμορφα, ελέγχοντας τις σίτες. Πρέπει, επίσης, να ελέγξετε αν η πίεση αντλίας νερού που ασκείται κατά την εκχύλιση φτάνει τα 9 bar.

Επιλέξτε καλό καφέ
Φροντίστε ο καφές σας να είναι καλά καβουρδισμένος, με γεμάτο «σώμα», για να μη χάσει κάθε γεύση και άρωμα μόλις προστεθεί ο πάγος στο ποτήρι. Καλύτερο είναι να διαλέξετε καφέ ποικιλίας Arabica, όπως μας είχε αναφέρει ο Σταύρος Λαμπρινίδης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής από την SCAE Speciality Coffee Association of Europe και με παγκόσμιες διακρίσεις σε διαγωνισμούς στο παρελθόν, για να είναι ο καφέ σας πιο αρωματικός και γευστικός. Αν αγαπάτε τις πιο πικρές γεύσεις, προτιμήστε Robusta. Αν μπορείτε, φροντίστε να αλέθετε εσείς τον καφέ σας σε μύλο άλεσης, έτσι ώστε να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και γευστικός. Διαφορετικά, προτιμήστε μικρές ποσότητες αλεσμένου καφέ, τις οποίες θα διατηρήσετε σε αεροστεγή σκεύη και ξηρό περιβάλλον.

Δώστε σημασία στις «λεπτομέρειες»
Μια σημαντική «λεπτομέρεια» είναι να χρησιμοποιήσετε φιλτραρισμένο νερό στον καφέ σας, ώστε να είναι καθαρό, χωρίς προσμίξεις που αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Ακόμη, η πίεση της μηχανής εσπρέσο πρέπει να είναι 1 bar και η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται από 90 έως 95 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη, ο χρόνος εκχύλισης πρέπει να είναι 25 με 30 δευτερόλεπτα και το φίλτρο της μηχανής σας να είναι απόλυτα στεγνό.

Προσέξτε τη δοσολογία
Χρειάζεστε 7 με 10 γραμμάρια φρεσκοαλεσμένου καφέ για μονή δόση εσπρέσο. Ρίξτε τον καφέ σας στο φίλτρο μέχρι να γεμίσει και να απλωθεί ομοιόμορφα, χτυπώντας το σε κάποια επιφάνεια και αν ο καφές σας έχει δημιουργήσει ένα μικρό «λόφο» που προεξέχει, διώξτε το με το δείκτη σας.

Μην ξεχνάτε το tamping
Tamping είναι το πάτημα του καφέ και απαιτεί 16 με 20 κιλά δύναμη. Με ειδικό εξάρτημα πιέστε τον καφέ στο φίλτρο προκειμένου να μειωθούν τα κενά κι έπειτα τοποθετήστε το φίλτρο στη μηχανή. Αν κάνετε σωστό tamping, ο καφές σας έχει περισσότερες πιθανότητες να βγει καλός, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκχύλιση.

Προσέξτε την εκχύλιση
Μην πατήσετε το κουμπί της εκχύλισης και παρατήσετε τη διαδικασία. Αν θέλετε ο καφές σας να είναι όσο πιο σωστός και αρωματικός γίνεται, πρέπει να προσέξετε η εκχύλιση να γίνει μέσα σε 26-28 δευτερόλεπτα. Αν η εκχύλιση τελειώσει νωρίτερα, το αποτέλεσμα θα είναι όξινο, ενώ αν αργήσει, το αποτέλεσμα θα είναι πικρό.

Η ώρα του πάγου
Μόλις τελειώσετε με την εκχύλιση, το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει αμέσως είναι να παγώσετε τον καφέ σας. Βάλτε τον σε ένα ανοξείδωτο σέικερ με 2 παγάκια, προσθέστε τη ζάχαρη που επιθυμείτε και χτυπήστε, ώστε να πάρει ομοιόμορφη θερμοκρασία όλο το ρόφημα. Αν είστε και λεπτολόγοι, να σας πούμε ότι ιδανικά η θερμοκρασία του ροφήματος πρέπει να είναι γύρω στους 3-4 βαθμούς Κελσίου και αν βάλετε στη συνέχεια τον καφέ σας σε παγωμένο ποτήρι, ακόμα καλύτερα.

Το ιδανικό αφρόγαλα
Αν φτιάχνετε φρέντο καπουτσίνο, η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται να χειριστείτε με προσοχή και το αφρόγαλα, ώστε να έχετε τον τέλειο, απολαυστικό καφέ. Θυμηθείτε ότι το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι καλά παγωμένο και με χαμηλά λιπαρά. Για να το φτιάξετε, τοποθετήστε το ακροφύσιο του ατμού αρχικά στην επιφάνεια του γάλακτος και έπειτα κάπου ενδιάμεσα, για τον περισσότερο χρόνο. Στο τέλος, βυθίστε το ακροφύσιο στον πάτο, για να γίνει πιο συμπαγές και παραμείνετε εκεί μέχρι τους 60 βαθμούς Κελσίου. Όταν ο όγκος του γάλακτος αυξηθεί κατά 50% μέσα στο μπρίκι και η θερμοκρασία φτάσει τους 65-70 βαθμούς, τότε το αφρόγαλά σας είναι έτοιμο. Η σωστή τεχνική που χρειάζεται είναι να προκαλείτε στροβιλισμό. Μόλις τελειώσετε, προσθέστε το στο παγωμένο ποτήρι με τον καφέ σας κι είστε έτοιμοι!