Τι σημαίνει ότι το κρασί «βγάζει νότες φράουλας»;

krasi-fraoules
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Οι ειδικοί του krasiagr.com μιλούν για τις φορές εκείνες που το κρασί μας θυμίζει φράουλα.

Η φράουλα ανήκει στην κατηγορία των γευστικών κόκκινων φρούτων, μαζί με γευστικές νότες όπως βατόμουρο και κεράσι. Μπορεί να την αισθανθούμε ως γεύση, αλλά συνήθως αναγνωρίζεται ως άρωμα κρασιού. Δημιουργείται από την αρωματική οργανική ένωση που ονομάζεται αιθυλομεθυλοφαινυλογλυκιδικό, επίσης γνωστό ως εστέρας.

Νότες φράουλας μπορούν να βρεθούν συνήθως σε ανοιχτόχρωμα κόκκινα κρασιά, όπως τα κρασιά Zinfandel της Καλιφόρνιας και Pinot Noir της Νέας Ζηλανδίας. Ακόμα και στα περίπλοκα αρώματα των πιο τανικών κρασιών από τις ποικιλίες Sangiovese και Nebbiolo.

Τα αρώματα φράουλας εντοπίζονται επίσης σε ροζέ κρασιά, όπως το Κτήμα Άλφα ροζέ, το ροζέ Domaine Delaporte από το Sancerre και το Famille Negrel's La Petite Reine rosé από το Bandol. Ή ακόμα και σε αφρώδη ροζέ κρασιά, όπως το Champagne Rosé της The Wine Society και το Pinot Meunier του Exton Park.

Η φύση του αρώματος φράουλας μπορεί να κυμαίνεται από μια ελκυστική φρεσκάδα του μούρου, μέχρι μια δυσάρεστη φρουτώδη γεύση. Αν είναι υπερβολικά έντονη θα συνδυαστεί με λέξεις όπως «μαγειρεμένο» ή «βρασμένο».

Ο master of wine Benjamin Lewin ισχυρίζεται ότι οι «νότες φράουλας του Pinot Noir απελευθερώνονται ή δημιουργούνται από τη ζύμη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης» και ότι διαφορετικά στελέχη ζυμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση ορισμένων πτυχών του προφίλ γεύσης του οίνου.

Πηγή: www.krasiagr.com