Μηλίτης και κρασί μήλου: ποια είναι η διαφορά;

militis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Οι ειδικοί του krasiagr.com εξηγούν τις διαφορές ανάμεσα σε ποτά που έχουν βάση το μήλο.

O μηλίτης είναι ένα ποτό που έχει γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Ξέρετε, όμως, τι ακριβώς είναι; Είναι το ίδιο ο μηλίτης με τον χυμό μήλου ή το κρασί μήλου; Οι περισσότεροι συγχέουν αυτούς τους όρους και τους χρησιμοποιούν για να πουν το ίδιο πράγμα. Πρόκειται, όμως, για τρία διαφορετικά ποτά, με διαφορές που θα δείτε παρακάτω.

Μηλίτης (apple cider, sweet cider ή soft cider)
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λέμε μηλίτη εννοούμε χυμό μήλου συνήθως αφιλτράριστο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και κυρίως χωρίς αλκοόλ. Σε ορισμένες περιοχές υπάρχει η διάκριση ότι ο χυμός μήλου έχει περάσει από παστερίωση, ενώ ο μηλίτης όχι. Είναι ωμός, απλός χυμός μήλου.

Ο μηλίτης είναι χυμός μήλου, στον οποίο έχει επιτραπεί η φυσική ζύμωση, ενώ στις ΗΠΑ είναι ο απλός, ωμός χυμός μήλου 

Μηλίτης με ζύμωση (hard cider)
Αυτός είναι ο χυμός μήλου, στον οποίο έχει  επιτραπεί η φυσική ζύμωση. Τα φυσικά σάκχαρα στον χυμό μήλου ζυμώνονται σε ένα επίπεδο αλκοόλ που κυμαίνεται από 1% έως 8% και παράγουν ένα ελαφρύ αλκοολούχο ποτό με γεύση μήλου. Ο αγγλικός νόμος ορίζει ότι ο μηλίτης πρέπει να προέρχεται από τουλάχιστον 35% χυμό μήλων (φρέσκο ή συμπυκνωμένο), ενώ στη Γαλλία ο μηλίτης πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από μήλα. Μπορεί να φτιαχτεί πολύ εύκολα και αν θέλετε μπορείτε να ζυμώσετε και εσείς τον δικό σας μηλίτη σε μπουκάλια μπύρας. Σε όλες τις αγγλόφωνες χώρες -εκτός των ΗΠΑ- όταν λένε μηλίτη εννοούν αυτή την εκδοχή.

Κρασί μήλου
Αυτός είναι επίσης ένας ζυμωμένος  χυμός μήλου, αλλά είναι πολύ υψηλότερος στο αλκοόλ. Είναι ουσιαστικά χυμός μήλου που έχει περάσει από την ίδια διαδικασία με την παραγωγή κρασιού. Η οξύτητα ρυθμίζεται, χρησιμοποιούνται πρόσθετα και μπορεί να εμφιαλωθεί και να παλαιωθεί. Αλλά, το πιο σημαντικό από όλα είναι η ζάχαρη που προστίθεται στη ζύμωση για να δώσει το τελικό επίπεδο αλκοόλης του κρασιού μήλου. Τα περισσότερα κρασιά μήλου έχουν περίπου 10% έως 12% αλκοόλ.

Το κρασί μήλου είναι χυμός μήλου που έχει περάσει από την ίδια διαδικασία με την παραγωγή κρασιού

Είναι επίσης χρήσιμο να κατανοήσουμε ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το κρασί μήλου και ο μηλίτης διατηρούνται και παλαιώνουν.

Ο απλός μηλίτης (apple cider) πρέπει να καταναλώνεται γρηγορότερα από τον οίνο μήλου, καθώς το χαμηλότερο επίπεδο αλκοόλ τον καθιστά λιγότερο σταθερό. Η χρήση θειωδών αλάτων και ίσως ακόμη και η σταθερή ψύξη θα βοηθήσει σε αυτό το θέμα, αλλά όπως και να’ χει ο μηλίτης είναι ένα ποτό που καταναλώνεται μέσα σε εβδομάδες και μήνες, όχι σε χρόνια.

Το κρασί μήλου, από την άλλη, είναι πιο σταθερό. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη, κάτι που το καθιστά λιγότερο επιρρεπές σε γενική αλλοίωση της γεύσης. Και όπως και τα περισσότερα κρασιά, θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του είναι λίγο σκληρή όταν το βάζουμε στο μπουκάλι. Χρειάζεται χρόνος για να στρογγυλέψει η σκληρότητα του. Συνήθως, ένα κρασί μήλου μπορεί να καταναλωθεί μετά από περίπου 3 μήνες και το καλύτερο θα είναι σε περίπου 9 μήνες.

Πηγή: www.krasiagr.com