Τέσσερα αλάνθαστα tips για να διαλέξετε το κατάλληλο κρασί του καλοκαιριού

krasi-kalokairi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Μια εμπειρογνώμονας κρασιού μας συμβουλεύει πώς να επιλέξουμε το καταλληλότερο καλοκαιρινό κρασί, για να το συνδυάσουμε με καλοκαιρινά γεύματα.

Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να τελειώνει μια καυτή καλοκαιρινή μέρα με ένα ποτήρι κρασί; Είτε είναι μια δροσερή σαλάτα ή κάτι ψητό στη σχάρα ή ένα κρύο επιδόρπιο, όλα γίνονται πιο νόστιμα αν συνδυαστούν σωστά με το κρασί μας.

Είναι αλήθεια ότι τα θαλασσινά πρέπει πάντα να συνδυάζονται με λευκό κρασί;
«Δεν είναι ακριβώς έτσι», λέει η wine editor Sara Schneider, εξηγώντας ότι αυτή είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη. «Είναι φυσικά μια ασφαλής επιλογή να επιλέξουν λευκό κρασί όσοι αγαπούν τις γαρίδες, τα καβούρια και τα χτένια, αλλά μεγάλη σημασία έχει και το πώς καρυκεύουμε και μαγειρεύουμε αυτά τα θαλασσινά». Για παράδειγμα, αν σερβίρουμε σολομό που έχει βαριά μαροκινά καρυκεύματα, η Schneider θα πρότεινε ένα Pinot Noir. «Υπάρχουν και τα θαλασσινά που βράζονται και μαγειρεύονται με ντομάτα», εξηγεί. «Ένα Chianti με Sangiovese ή ένα αντίστοιχο κρασί που έχει φρέσκια οξύτητα, φρουτώδη αρώματα κόκκινων φρούτων, μούρων και γήινα αρώματα ντομάτας, μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή».

Ποιες γεύσεις στα καλοκαιρινά κρασιά είναι αυτές που μπορεί να εντοπίσει εύκολα ένας αρχάριος;
Ακόμα κι αν είστε ένας λιγότερο έμπειρος δοκιμαστής κρασιού, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε γεύσεις φρούτων στο ποτήρι σας, λέει η Schneider (σκεφτείτε τα μαύρα μούρα στο Cabernet Sauvignon ή το μήλο στο Chardonnay). Από την άλλη πλευρά, «είναι λίγο πιο δύσκολο να καταλάβει κάποιος αρχάριος κάποιες γεύσεις που δεν είναι φρούτων, όπως νότες εσπρέσο, βότανα ή φύλλα ντομάτας».

Πώς μπορούν οι αρχάριοι οινόφιλοι να επιλέξουν ένα μπουκάλι που πιθανότατα θα τους αρέσει;
«Ένα είναι το μυστικό» λέει η Schneider: «Πρώτον, όταν πιείτε ένα κρασί που θεωρήσετε ότι σας αρέσει πολύ αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει. Για παράδειγμα, ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το κρασί είναι τραγανό ή αν έχει πολλά αρωματικά βότανα. Στη συνέχεια, επαναλάβετε αυτή την περιγραφή στη κάβα που θα επισκεφτείτε», λέει η Schneider. «Πραγματικά, είναι πολύ πιθανότερο να καταλήξετε με ένα μπουκάλι που σας αρέσει αν βρείτε έναν καλό υπάλληλο κρασιού και του περιγράψετε ακριβώς αυτό που θέλετε. Είναι πολύ καλύτερο από το να πάτε σε ένα διάδρομο σούπερ μάρκετ και να επιλέξετε ένα κρασί στην τύχη, χωρίς βοήθεια».

Πώς μπορείτε να μάθετε να συνδυάζετε το κρασί με τα τρόφιμα;
«Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας», λέει ο Schneider. «Εάν είστε foodie, όταν βλέπετε και γεύεστε ένα πιάτο, μπορείτε να βρείτε τι κρασί ταιριάζει. Έχετε την εμπειρία να αναγνωρίζετε γεύσεις. Είναι πολύ μικρή η διαδρομή για να γίνετε από αρχάριος, expert!»

Πηγή: www.krasiagr.com