3ο Amigos Tequila Experience Workshop: ήμασταν εκεί και δοκιμάσαμε πολλή τεκίλα

tekila
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Βρεθήκαμε στο Amigos Γλυφάδας για να γιορτάσουμε την Εθνική Ημέρα της Τεκίλα και λάβαμε μέρος στο 3ο Amigos Tequila Experience Workshop, δοκιμάζοντας το ιδιαίτερο αυτό ποτό, μαθαίνοντας γι’ αυτό και φτιάχνοντας κοκτέιλ. Όχι κι άσχημα για καλοκαίρι στην Αθήνα.

Όσο οι περισσότεροι βρίσκονταν σε κάποια παραλία ή παραλιακό ταβερνάκι στο αγαπημένο τους νησί απολαμβάνοντας τις διακοπές τους, εμείς μείναμε πίσω να φυλάμε την πόλη. Κι επί τη ευκαιρία λάβαμε μέρος στο 3ο Amigos Tequila Experience Workshop, μαθαίνοντας τα πάντα για την τεκίλα, θεωρητικά και πρακτικά –που σημαίνει ότι δεν είμαι σίγουρη για το πόσο ασφαλής είναι η πόλη στα χέρια μας.

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι ως το Μεξικό ήταν φέτος ο Tequila Expert της Jose Cuervo, Σπύρος Πανόπουλος, ο οποίος μας έκανε για λίγο να ξεχάσουμε ότι έχουμε μείνει πίσω, μαθαίνοντάς μας όλη τη διαδρομή που κάνει η τεκίλα για να φτάσει στο ποτήρι μας. Κι από όλη αυτή τη διαδρομή, μάθαμε πολλά. Όπως ότι:

-Τα εύσημα πάνε στον μεξικανό αποικιοκράτη, Don Jose Antonio de Cuervo, που ξεκίνησε το 1758 να καλλιεργεί για πρώτη φορά την μπλε αγαύη, από την οποία παράγεται η τεκίλα -πιείτε μια φορά στην υγειά του.

-Το 1800 έγινε η παραγωγή της πρώτης premium τεκίλα.

Έξι διαφορετικά είδη τεκίλας μας περιμένουν να τα γευτούμε

-Η Αγαύη είναι θεότητα, παιδί του Δία, και σημαίνει «αξιοθαύμαστη».

-Η μπλε αγαύη υπάρχει πριν τον άνθρωπο πάνω στον πλανήτη και ανήκει στην οικογένεια της αλόης κι όχι του κάκτου. Για να ωριμάσει και να είναι έτοιμη για θερισμό, χρειάζεται 8 χρόνια, ενώ ζυγίζει 40-50 κιλά η μία.

-Το ιριδίζον μπλε χρώμα της οφείλεται στο κερί που την προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα.

-Για να θεωρείται το ποτό σας τεκίλα, πρέπει να έχει προέλθει μόνο από κάποια από τις εξής 5 πολιτείες: Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ, Χαλίσκο και Ταμαουλίπας. Αν δεν προέρχεται από εκεί, τότε ονομάζεται agave spirit.

-To μεσκάλ θεωρείται πιο παραδοσιακό και δυνατό αλκοολικά ποτό από την τεκίλα, το οποίο καταναλώνεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

-Το μεσκάλ προέρχεται από την Οαχάκα, από μπλε αγαύη και η piña, η καρδιά του φυτού, ψήνεται σε λάκκους, ενώ αρκεί μόνο μία απόσταξη. Στην περίπτωση της τεκίλα, η απόσταξη γίνεται 2 φορές, ενώ η piña ψήνεται στον ατμό.

-Το αποστακτήριο La Rojena, στο κέντρο της πόλης Τεκίλα, είναι το αυθεντικό αποστακτήριο της Jose Cuervo και καθημερινά επεξεργάζεται 200-300 τόνους αγαύης.

Τα απαραίτητα εργαλεία των Jimadors για να θερίσουν την αγαύη, στον τοίχο του Amigos Γλυφάδας

-Τα στάδια παραγωγής μετά την ωρίμανση του φυτού και τον θερισμό είναι πολλά και περιέχουν το ψήσιμο σε πέτρινους φούρνους στον ατμό, στους 80-90 βαθμούς, την άλεση, όπου οι αγαύες πατιούνται για να δώσουν τον χυμό τους που ονομάζεται aguamiel, τη ζύμωση για 50-60 ώρες και την απόσταξη. Ό,τι απομένει από το φυτό, μάλιστα, δεν πετιέται, αλλά ανακυκλώνεται για ρούχα, χαρτί κ.ο.κ.

-Η τεκίλα πρέπει να έχει τουλάχιστον 51% σάκχαρα από μπλε αγαύη, ενώ υπάρχει και τεκίλα με 100% σάκχαρα από το φυτό αυτό.

-Τα είδη της είναι: Blanco, νεαρή τεκίλα που μένει στο βαρέλι μέχρι 2 μήνες, Gold που αναμειγνύεται με Blanco, Reposado ή Anejo, Reposado, που είναι η κίτρινη τεκίλα παλαίωσης 2 έως 12 μηνών, Anejo που παλαιώνεται από 12 μήνες έως 3 χρόνια και Extra Anejo που παλαιώνεται από 3 χρόνια και πάνω. Όσο πιο παλαιωμένη είναι μια τεκίλα, τόσο πιο πολύ χρώμα και άρωμα έχει από το βαρέλι.

-Όσο πιο πολλές είναι οι αποστάξεις σε ένα ποτό, τόσο πιο «μαλακό» βγαίνει το αποτέλεσμα.

-Την καλύτερη δουλειά στον κόσμο την κάνει ο Don Francisco Alfaro, maestro tequilero, ο οποίος όλη μέρα μυρίζει και γεύεται το τελικό προϊόν της τεκίλα Jose Cuervo. Είναι, μάλιστα, τόσο εκπαιδευμένος, που μπορεί πλέον να καταλάβει από μια γουλιά, από ποιο μέρος προέρχεται η αγαύη που έδωσε την τεκίλα. Άλλος ένας που αξίζει να πιείτε στην υγειά του. 

Ανάλογα με την παλαίωση, αλλάζει το χρώμα και τα αρώματα

Η ώρα της γευσιγνωσίας
Μπροστά μας βρίσκονταν τακτικά τοποθετημένα 6 ποτήρια γευσιγνωσίας με τεκίλα Jose Cuervo διαφορετικών χρωμάτων που μας περίμεναν να τα δοκιμάσουμε και να δούμε πόσο μπορεί να διαφέρει το τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με την παλαίωση και τα αρώματα.

Ξεκινήσαμε με την κατάλευκη Jose Cuervo Especial, με τουλάχιστον 51% σάκχαρα από την μπλε αγαύη, η οποία είχε διάφανο χρώμα σαν νερό και λίγο επιθετική γεύση, με μυρωδιά από γρασίδι και εσπεριδοειδή. Συνεχίσαμε με Jose Cuervo Especial Reposado, η οποία παλαιώνεται έως 2 μήνες, με πιο μελένιο χρώμα και γεύση που βγάζει κάτι από ξύλο, σε λίγο πιο γλυκές νότες, που ταιριάζει να την καταναλώσετε σκέτη ή με συνοδεία φαγητού. Σειρά είχε η Jose Cuervo Tradicional Silver με σάκχαρα 100% από μπλε αγαύη και διάφανο χρώμα, η οποία είναι ιδανική για premium margarita, για να ακολουθήσει η Jose Cuervo Tradicional Reposado που είναι κι αυτό 100% από αγαύη. Η συγκεκριμένη παλαιώνεται για δύο μήνες και είναι ιδανική για φρουτώδη κοκτέιλ, αφού είναι λίγο πιπεράτη και βγάζει αρώματα κόκκινων φρούτων, μούρων κ.ο.κ. Το επόμενο ποτήρι περιείχε Jose Cuervo Platino, περιορισμένης παραγωγής σε χειροποίητα μπουκάλια, χωρίς παλαίωση, με διάφανο χρώμα, ιδανική για να καταναλωθεί σκέτη. Τελευταία μας περίμενε η Reserva de la Familia, μια τεκίλα extra-añejo που παλαιώνεται για τουλάχιστον 3 χρόνια και κοστίζει γύρω στα 120 ευρώ το μπουκάλι. Πρόκειται σίγουρα για μια τεκίλα που πρέπει να καταναλωθεί σκέτη, έτσι ώστε να καταλάβει κανείς τα γλυκά αρώματά της, τα μπαχάρια, το πιπέρι, το cherry, τα αποξηραμένα φρούτα… Η τεκίλα αυτή, μάλιστα, μπερδεύει και τους πιο δεινούς πότες και γνώστες, αφού απέχει πολύ από την καθιερωμένη γεύση τεκίλα που έχουμε στο μυαλό μας.

Το πιο εύκολο και δροσερό κοκτέιλ

Στην υγειά μας
Αφού δοκιμάσαμε όλα αυτά τα ξεχωριστά είδη και καταλάβαμε ότι το παγωμένο σφηνάκι τεκίλα με το αλάτι και το πορτοκάλι που συνηθίζουμε να προτιμάμε δεν τη δικαιώνει, φτιάξαμε υπό τις οδηγίες του Σπύρου Πανόπουλου το πιο εύκολο και δροσερό κοκτέιλ, το Squeeze. Γεμίσαμε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο, προσθέσαμε 2 μεζούρες (σφηνάκια) Jose Cuervo Especial Silver, γεμίσαμε το ποτήρι με λεμονάδα με ανθρακικό, στύψαμε το ¼ lime στο ποτό κι έπειτα το προσθέσαμε σε αυτό για γαρνιτούρα.

Πλέον είμαστε έτοιμοι για το επόμενο Amigos Tequila Experience Workshop, όπου θα πάμε πιο ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι. Μέχρι τότε θα πίνουμε στην υγειά του Don Jose Antonio de Cuervo και του Don Francisco Alfaro.

Info
Amigos Γλυφάδας
Κύπρου 65, 210 8983167 
https://www.amigos.gr/

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ