Η ιστορική Κληματαριά ετοιμάζει πανηγύρι στο κέντρο της Αθήνας

klimataria
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

Απέχοντας μόλις μια δεκαετία από τον αιώνα, η θρυλική ταβέρνα Κληματαριά της Πλατείας Θεάτρου θα το γιορτάσει με ένα διήμερο φεστιβάλ δρόμου, διαθέτοντας τα έσοδα για τους πυρόπληκτους.

Στο τέλος του Αυγούστου θα στηθεί ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία Θεάτρου, το οποίο θα στήσει μια από τις πιο χαρακτηριστικές και θρυλικές παραδοσιακές αθηναϊκές ταβέρνες, η Κληματαριά, που συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και σήμερα, 90 χρόνια από την ίδρυση της.

Συμπληρώνοντας φέτος τα 90 χρόνια λειτουργίας της, το γιορτάζει με ένα μεγάλο διήμερο φεστιβάλ δρόμου (χορηγός: μπίρα Έζα), την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στη γειτονιά της, την πλατεία Θεάτρου, στου Ψυρρή.

Τι μας περιμένει αυτές τις ημέρες; Ένα μουσικό πανηγύρι στο κέντρο της Αθήνας, ένα διήμερο γλέντι όπου όλοι θα γίνουν ένα: και όσοι πέρασαν έστω και μια στιγμή από την αυλή της Κληματαριάς, αλλά και όσοι θέλουν να βιώσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός μουσικού πανηγυριού όχι σε κάποιο νησί διακοπών, αλλά μέσα στην πόλη, εκεί που βρισκόταν κάποτε το ιερό του Απόλλωνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου Φεστιβάλ Δρόμου της Κληματαριάς: 

Τετάρτη 29 Αυγούστου: Γιώργος Μάγκας - Δημήτρης Λάππας - Το Γνωστό Τρίο - Ρεμπελέτικο

Πέμπτη 30 Αυγούστου: Φωτεινή Βελεσιώτου – Δημήτρης «Χαίνης» Αποστολάκης & Μανώλης Πάππος – Κατερίνα Τσιρίδου - Θοδωρής Μέρμηγκας & Ka.M.Pos.oi band - Νησιώτικο γλέντι (Θ. Μέρμηγκας-Σ. Μαργώνης- Α. Γάτση – Μ. Πλούμη)

Αυτά τα ξέρατε για την Κληματαριά;
Προς τα τέλη του 19ου αιώνα, ο χώρος χρησιμοποιείται ως καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη για τις τελετές της εκκλησίας και μετατρέπεται από τον κ. Γεροδήμο το 1927 σε Οινομαγειρείο με το όνομα ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ. Στο αρχείο της Κληματαριάς υπήρχε έγγραφο, που αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά, όπου μαρτυρεί ότι μερακλής Γεροδήμος, είχε δεχθεί μηνύσεις από τη χωροφυλακή γιατί θέλησε να μετατρέψει το Οινομαγειρείο σε Διασκεδαστήριο. Αναφέρεται δε ότι έπαιξαν ο Μ. Βαμβακάρης και ο Γ. Παπαϊωάννου με τις ορχήστρες τους. Το 1961 το εστιατόριο «Κοσμικό» στην Ομόνοια (όπου Hondos Center σήμερα) κατεδαφίζεται και αναζητά στέγη στην Κληματαριά με την επωνυμία «Νέο Κοσμικό». Πάρα ταύτα το νέο όνομα δεν καθιερώνεται. Το 1996 ο Περικλής αναλαμβάνει την ταβέρνα ως νέος ιδιοκτήτης και αποπειράται και ο ίδιος να αλλάξει το όνομα βαφτίζοντας το χώρο ως «Νέα Αγορά». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει στο κενό όπως και του προηγούμενου. Και αυτό, είτε γιατί ο Γεροδήμος έριξε καλό λάδι, είτε γιατί η άμπελος, αν όχι του Διονύσου, τότε σίγουρα του Απόλλωνα διαμαρτυρήθηκε στην αλλαγή συμβόλου. Το 1996, ο Περικλής όντας ο ίδιος μουσικός και μετά από μια πετυχημένη πορεία (Καφωδείο, Κοτταρού, Σκορδόπιστη) αναβιώνει στην Κληματαριά το πάλαι μουσικό περιβάλλον με αξιόλογα μουσικά σχήματα και χαράζει μια πρωτοπόρα πορεία υπερασπίζοντας τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό της ταβέρνας που είναι πια είδος προς εξαφάνιση, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας. Ξημερώματα 23ης Ιουλίου 2005 η Κληματαριά τυλίγεται στις φλόγες και ανακαινίζεται αναγκαστικά χωρίς όμως να αλλοιωθούν οι βασικές αρχές του ύφους της. Ο γνωστός ζωγράφος και αγιογράφος Τ. Ρήγας επιμελήθηκε τα χρώματα και ζωντάνεψε τη πέτρα και τους πεσμένους σοβάδες με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αισθητική του χώρου.


Info
Κληματαριά
Φεστιβάλ 29&30/8 στις 20.30
Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα
210 3216629
Τιμή εισιτηρίου: 3 ευρώ (τα έσοδα θα διατεθούν για τους πυρόπληκτους της Αττικής)