15+1 πιάτα που θα κάνουν τον χειμώνα σας... ομορφότερο

15kai1-piata-pou-tha-kanoun-ton-xeimona-sas-omorfotero

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ζώντας σε μια χώρα, όπου ο χειμώνας δεν είναι… το καλύτερό μας, πρέπει να βρούμε τρόπους να τον ξεφορτωθούμε. Παρακάτω παραθέτουμε 15 αγαπημένα χειμωνιάτικα φαγητά, που θα κάνουν τον φετινό χειμώνα να περάσει… στο άψε σβήσε.

«Ενήλικο» λαχανόρυζο

Είναι απλό, εύκολο, γρήγορο, εποχιακό και νοστιμότατο. Το λαχανόρυζο είναι αγαπημένο πιάτο του χειμώνα –για τους ενήλικες, αφού τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν τον εκτιμούν, παρά μόνο μετά τα πρώτα 25 τους χρόνια- και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο για να το ετοιμάσετε. Το λάχανο άλλωστε αυτή την εποχή είναι στα φόρτε του.

«Μεταξένια» Carbonara

Και ποιος δε λατρεύει την Carbonara; Αν και επιμένουμε στην Ελλάδα να τη φτιάχνουμε με τον «λάθος» τρόπο, προσθέτοντας πάντα κρέμα γάλακτος, η βελούδινη πραγματική Carbonara φτιάχνεται με αυγό και μπέικον, χωρίς ίχνος γάλακτος. Έτσι είναι πολύ πιο ελαφριά και αρκετά πιο νόστιμη, αφού η κρέμα δε «σκεπάζει» τα υπόλοιπα υλικά.

Φακές

Είναι ζεστές, γίνονται σούπα, έχουν το απαραίτητο ξύδι και είναι πολύ χορταστικές και θρεπτικές. Ένα πιάτο αρκεί για να ζεσταθείτε και να χαζεύετε τη βροχή που πέφτει έξω από το τζάμι σας.

Βραστό μοσχάρι σούπα

Η κρεατόσουπα είναι ένα πολύ αγαπημένο πιάτο, τόσο στους Έλληνες όσο και σε άλλους λαούς. Η γεύση του ζωμού από το κρέας μαζί με καρότο, σέλινο και βραστή πατάτα είναι ανεπανάληπτη και άκρως χειμωνιάτικη. Είναι χαμηλή σε λιπαρά και έτσι, μπορείτε να την απολαύσετε άφοβα.

Ρεβύθια με λουκάνικα

Τα ρεβύθια έχουν λάτρεις κι εχθρούς. Αν ανήκετε στους πρώτους, δοκιμάστε να τα φτιάξετε κοκκινιστά στον φούρνο, μαζί με κομματάκια χωριάτικου λουκάνικου. Η συνταγή αυτή συναντάται πολύ συχνά στα ελληνικά χωριά, στην επαρχία της Ισπανίας και σε πολλά άλλα μέρη. Το λουκάνικο δίνει στα ρεβύθια μια υπέροχη καπνιστή μυρωδιά και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Αρνάκι φρικασέ

Για πολλούς είναι συνώνυμο της κυριακάτικης οικογενειακής συνεστίασης. Μαγειρεμένα χόρτα μαζί με αρνάκι στην κατσαρόλα κι αυγοκομμένα στο τέλος, με μπόλικο λεμόνι, φτιάχνουν ένα ονειρεμένο χειμωνιάτικο πιάτο που τρώγεται σε βαθύ πιάτο με πολύ ζουμί.

Βελουτέ ντοματόσουπα

Οι σούπες είναι η ιδανική επιλογή για τον Χειμώνα. Η ντοματόσουπα δε, είναι και μια από τις ευκολότερες σούπες. Δοκιμάσετε να την περάσετε από το μπλέντερ για να γίνει βελούδινη και προσθέστε μερικά κρουτόν.

Ψάρι στον φούρνο με αλάτι

Εξαιρετικός τρόπος μαγειρέματος του ψαριού. Το τυλίγετε με χοντρό αλάτι και το ψήνετε σε ένα ταψί στον φούρνο. Αφού ψηθεί, αφαιρέστε την επιφάνεια του αλατιού και μαζί την πέτσα του κι απολαύστε μια από τις καλύτερες γεύσεις που έχετε δοκιμάσει.

Coq au vin

Ο γαλλικός κόκορας κρασάτος είναι ένα νόστιμο πιάτο, αρκετά βαρύ, ιδανικό για την περίοδο των χειμερινών μηνών. Μπορείτε αν θέλετε να αντικαταστήσετε τον κόκορα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά, με κοτόπουλο. Το πιάτο σας θα είναι εξίσου νόστιμο και αρκετά πιο ελαφρύ. Μαγειρέψτε το μέσα σε κόκκινο μπρούσκο κρασί, με μανιτάρι και κρεμμύδια και συνοδέψτε το με λευκό ρύζι.

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Ακόμα ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της «αγίας» ελληνικής οικογένειας. Ζωμός κοτόπουλου με ρύζι και μπόλικο αυγολέμονο. Τι άλλο θέλει κανείς για τα χειμωνιάτικα απογεύματά του;

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Απλό αλλά θαυματουργό πιάτο και εύκολο στην εκτέλεσή του. Ψήστε δυνατά στον φούρνο για να κάνει τραγανή κρούστα το κοτόπουλο κι αφήστε τις πατάτες δίπλα να τραβήξουν όλα τα υγρά. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει...

Χειμωνιάτικη σαλάτα με λάχανο, πορτοκάλι, παντζάρι και μήλο

Το λάχανο είναι το λαχανικό του χειμώνα. Απολαύστε το με κομμένο φρέσκο πορτοκάλι, μήλο και παντζάρι, περιχυμένο με σος από λάδι, χυμό πορτοκαλιού, μέλι και λίγο λεμόνι. Αν έχετε και μερικούς σπόρους από κουκουνάρια θα κάνετε ακόμα νοστιμότερη και πιο εντυπωσιακή τη σαλάτα σας.

Μακαρόνια με κιμά

Δύσκολα θα βρείτε άνθρωπο, που να μην τρελαίνεται για ένα βαθύ πιάτο με μακαρόνια με κιμά. Η λαχταριστή αυτή συνταγή, αγαπημένη σε μικρούς και μεγάλους, «απογειώνεται» με λίγη τριμμένη φέτα στην κορυφή.

Χοιρινό κότσι

Το χοιρινό κότσι είναι ιδανικό για αργό ψήσιμο στο φούρνο, όπως το τιμούν συνήθως, οι Γερμανοί. Αφήστε το σε μέτρια φωτιά να σιγοψηθεί και «στολίστε» το στο τέλος, με πατάτες φούρνου ή ψητά λαχανικά.

Σπετζοφάι

Το παραδοσιακό πιάτο του Πηλίου είναι ό,τι πρέπει για τις χειμωνιάτικες μέρες μας. Πλούσιο σε θερμίδες, έχει σαν βάση το λουκάνικο, τις πιπεριές και τη ντομάτα και σου φτιάχνει τη διάθεση.

Και κάτι γλυκό για το τέλος…

Κρέμα καραμελέ

Ιδανική επιλογή για τα χειμωνιάτικα βράδια σας δίπλα στο τζάκι. Η κρέμα καραμελέ είναι ένα εύκολο γλυκό, καθόλου χρονοβόρο και πολύ νόστιμο. Ιδιαίτερα αγαπημένο τη δεκαετία του ΄80, παραμένει ένα υπέροχο γλυκό με πολλούς θαυμαστές. Και όχι άδικα!

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]