Ετικέτες: 3 επιλογές με αφορμή τα Βοροινά '13

etiketes-3-epiloges-me-aformi-ta-boroina-13-epiloges-me-aformi-ta-boroina-13

ΠΕΜΠΤΗ, 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πριν μερικές ημέρες (28/1) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιήθηκαν τα «Βοροινά» 2013, εκδήλωση έκθεσης οίνων του αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και ο sommelier Γιώργος Λούκας ξεχώρισε 3 ετικέτες.

Στα Βοροινά 2013, συμμετοχή δήλωσαν πάνω από 20 διακεκριμένοι οινοπαραγωγοί, όπως ο Αρβανιτίδης, ο Γεροβασιλείου, το κτήμα Άλφα και άλλοι, οι οποίοι εξέθεσαν επιλεγμένα κρασιά τους προκειμένου να τα δοκιμάσει το κοινό.

Οι προσκεκλημένοι, είτε επαγγελματίες, είτε απλοί οινόφιλοι, κατέκλυσαν την αίθουσα και μέχρι αργά το βράδυ, δοκίμαζαν αφρώδη, λευκά, κόκκινα και ροζέ κρασιά από τον Βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή ξεχώρισα τρεις ετικέτες:

- Λαγάρα Λευκό 2011, Τοπικός οίνος Αβδήρων, Κτήμα Βουρβουκέλη, blend των ποικιλιών: Sauvignon Blanc 60% (περασμένο 2 μήνες από δρύινα βαρέλια) και Ασύρτικο 40%. Μία διαφορετική εκδοχή του γνωστού blend, αφού το «άγγιγμα» του βαρελιού στο Sauvignon Blanc, προσδίδει βάθος και πολυπλοκότητα, τόσο στα αρώματα όσο και στη γεύση. Έτσι συνδυάζει τη φρεσκάδα του Sauvignon, τη χαρακτηριστική οξύτητα και τη μεταλλικότητα του Ασύρτικου, κάνοντάς το ισορροπημένο, γεμάτο και με ενδιαφέρουσα αρωματική παλέτα. Συνδυάζεται με ψαρικά, κατσικίσια τυριά, αλλά και με πουλερικά, εξαιτίας του αρκετά πλούσιου σώματός του. Αντέχει τουλάχιστον, ένα χρόνο ακόμα.

- Τέχνη Αλυπίας Ροζέ 2012, Π.Γ.Ε. Δράμα, Τέχνη Οίνου, blend των ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sangiovese και Nebbiolo. Το χρώμα του είναι έντονο, λαμπερό, ανοιχτό βυσσινί. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από τον απόλυτο φρουτώδη χαρακτήρα του, με αρώματα μούρων, φράουλας και κερασιού. Στο στόμα ήταν αρκετά γεμάτο, γλυκόπιοτο, χωρίς υπολειμματικά σάκχαρα, επίσης χαρακτηριστικά φρουτώδες και στο τελείωμά του ανεπαίσθητα τανικό. Συνδυάζεται πολύ ωραία με BBQ, λαδερά και μαλακά τυριά, ενώ η φρεσκάδα του επιτρέπει να διατηρηθεί σε καλή φόρμα για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα.

Τέχνη Αλυπίας Ροζέ 2012, Π.Γ.Ε. Δράμα, Τέχνη Οίνου, φωτογραφία: www.wineart.gr

- Δέκα Ερυθρός 2008, Οινογένεσις, Π.Γ.Ε. Μακεδονία, ποικιλίες Merlot και Ξινόμαυρο. Παλαιώνει για 18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Είναι ένα πυκνό, ρωμαλέο κρασί, έντονο και πολύπλοκο. Χαρακτηριστικά είναι τα αρώματα των ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων, αλλά και πιπεράτες και ζωικές νότες. Στο στόμα καλοδομημένο και ισορροπημένο, αν κι έχει έντονες τανίνες και οξύτητα. Πολύ καλή επίγευση. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, κυνήγι και καλο-ωριμασμένα κίτρινα τυριά. Η στόφα του και ο χαρακτήρας του συνηγορούν για μια πολλά υποσχόμενη παλαίωση.

Από τον Sommelier Γιώργο Λούκα

http://www.geniusingastronomy.gr

http://www.facebook.com/geniusingastronomy