Μπουρίτο: Τι ξέρετε για το τυλιχτό της Κεντρικής Αμερικής;

mpourito
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Κερνάμε μπουρίτο και σας μαθαίνουμε πέντε πράγματα που ίσως δεν ξέρατε γι’ αυτά.

Το μπουρίτο είναι κάτι σαν το... σουβλάκι της Κεντρικής Αμερικής: αποτελείται από τορτίγια από αλεύρι με διάφορες επιλογές για γέμιση, η οποία τυλίγεται κυλινδρικά, σε αντίθεση με τα τάκος, όπου η τορτίγια διπλώνεται. Τέλος, πασπαλίζεται με τυρί και σάλτσες και σερβίρεται προς κάθε πεινασμένο εκεί έξω.

Μπορεί στην Ευρώπη να μην είναι τόσο διαδεδομένα, αλλά στην Αμερική κάνουν θραύση και ανήκουν στη μεξικάνικη, tex-mex κουζίνα. Τι άλλο πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά;

1. Στο Μεξικό, το κρέας και τα φασόλια είναι η πιο συνηθισμένη γέμιση ενός μπουρίτο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορους συνδυασμούς υλικών, όπως ισπανικό ρύζι ή απλό ρύζι, βραστά φασόλια ή τηγανητά, μαρούλι, σάλτσα, κρέας, γουακαμόλε, τυρί, ξινόκρεμα και πλήθος λαχανικών. Τα μεγέθη τους ποικίλουν και μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλα από το κλασικό μέγεθος που έχετε δοκιμάσει.

2. Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς ανακαλύφθηκαν τα μπουρίτο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί στο Μεξικό τύλιγαν φασόλια και λαχανικά σε τορτίγιες ακόμη και το 1500 π.Χ. Τα σημερινά μπουρίτο ανακαλύφθηκαν στο Μίσιγκαν στα ‘60s.

3. Παρομοίως, κανείς δεν γνωρίζει από πού προήλθε η ονομασία «μπουρίτο» και οι θεωρίες για την προέλευσή της είναι πολλές. Μια από αυτές αναφέρεται στην ομοιότητα των μπουρίτο με το φορτίο που κουβαλούν τα γαϊδούρια και τα μουλάρια. Κυριολεκτικά, το μπουρίτο μεταφράζεται ως «μικρός γάιδαρος» στα ισπανικά.

4. Στην Αμερική τα λατρεύουν τόσο, που έχουν και τη δική τους εθνική ημέρα. Είναι η πρώτη Πέμπτη του Απριλίου, με τις ανάλογες προσφορές σε όλα τα street-food εστιατόρια.

5. Το μεγαλύτερο μπουρίτο του κόσμου δημιουργήθηκε το 2010 και ζύγιζε σχεδόν 5890 κιλά. Μόνο η τορτίγια χρειάστηκε πάνω από 9 ώρες για να μετρηθεί και να τυλιχτεί σε απόσταση σχεδόν 2,5 χιλιομέτρων. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, σκεφτείτε ότι ένα Ford ζυγίζει 2.260 κιλά και οι κλασικές τορτίγιες έχουν πλάτος 30 εκατοστά.