Δοκιμάζουμε δέκα τοπικές λιχουδιές από όλη την Ελλάδα

mantoles-kefalonia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πάμε μαζί ένα διαφορετικό ταξίδι γεύσεων σε όλη την Ελλάδα, για να δοκιμάσουμε τις υπέροχες τοπικές νοστιμιές, προϊόντα και ποτά της και να μάθουμε γι’ αυτά.

Το ότι η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος με απέραντη θάλασσα και υπέροχο μεσογειακό κλίμα, μάλλον λίγοι θα το αμφισβητήσουν. Ακόμα λιγότεροι δεν θα συμφωνήσουν με τον πλούτο της σε τοπικά προϊόντα και τις νοστιμιές που κρύβει σε κάθε γωνιά της, τις οποίες κάθε φορά που δοκιμάζουμε και ανακαλύπτουμε ξανά, κατανοούμε το μεγαλείο της. Πάμε να δοκιμάσουμε μαζί κάποιες τοπικές νοστιμιές της;

Μάντολες, Κεφαλονιά: Πρόκειται για παραδοσιακό γλυκό που θα βρείτε στα νησιά του Ιονίου και είναι από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς. Για την Παρασκευή του χρειάζονται αμύγδαλα και ζάχαρη, ενώ το κόκκινο χρώμα του παίρνει από τη χρωστική που παίρνουν από ένα είδος φυκιού.

Μετσοβόνε, Μέτσοβο: Η Ήπειρος φημίζεται για τις πίτες της, αλλά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εκλεκτά τυριά, με πρώτο και καλύτερο το ξακουστό Μετσοβόνε (Π.Ο.Π.) από το Μέτσοβο. Είναι ένα κίτρινο τυρί με έντονη καπνιστή γεύση και τσιχλένια υφή. Τρώγεται ωμό ή και ψημένο και παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Ταιριάζει με λευκό κρασί και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή στους μεζέδες σας.

Μοσχάτο, Σάμου: Το μοσχάτο κρασί της Σάμου είναι το πιο γνωστό προϊόν του νησιού, με πλούσιο άρωμα και γεμάτη γεύση. Παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι, την ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου που καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος και δεν είναι τυχαίο που κάνει θραύση και σε αγορές του εξωτερικού, με την Γαλλία να βρίσκεται ανάμεσά τους, αλλά και που έχει δεχτεί χρυσά βραβεία και διακρίσεις.

Κίτρο Νάξου: Το κίτρο είναι ένα λικέρ που παράγεται αποκλειστικά στη Νάξο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και φτιάχνεται από απόσταξη των φύλλων του κίτρου. Θα το βρείτε σε τρεις παραλλαγές: την πράσινη με λιγότερο αλκοόλ και περισσότερη γλυκύτητα, την κίτρινη που είναι η πιο δυνατή με τη λιγότερη ζάχαρη και το καθαρό κίτρο, που αποτελεί μια ενδιάμεση κατάσταση.

Λαλάγγια, Καλαμάτα: Μπορεί η Καλαμάτα να φημίζεται παγκοσμίως για το λάδι της, αλλά ένα από τα λιγουρευτά παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής είναι τα πεντανόστιμα λαλάγγια. Τα λαλάγγια είναι λαδοκούλουρα, τα οποία παρασκευάζονται τηγανίζοντας τη ζύμη σε καυτό ελαιόλαδο, την οποία έχουν πρώτα χωρίσει σε λεπτές λωρίδες. Έχουν κριτσανιστή υφή και τα συνδυάζουν συχνά με σφέλα (παραδοσιακό τυρί Μεσσηνίας), ελιές και παστά.

Ιφκάδια, Θράκη: Σίγουρα έχετε δοκιμάσει παπαρδέλες και χυλοπίτες. Τα ιφκάδια ή γιοφκάδια είναι μια παραλλαγή των παραπάνω, τα οποία φτιάχνονται με παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή και καταναλώνονται σε διάφορες συνταγές, όπως και τα κλασικά ζυμαρικά, αλλά και σκέτα. Παρασκευάζονται από ζύμη με αυγό και γάλα. 

Κοπανιστή, Μύκονος: Αν και είναι γνωστή ως κοπανιστή Μυκόνου, τη συναντάμε και στα τριγύρω Κυκλαδονήσια, όπως τη Σύρο και την Τήνο. Πρόκειται για μαλακό τυρί με καυτερή και πικάντικη γεύση και ταιριάζει ιδανικά σε πίτες, με παξιμάδι και ντομάτα, ενώ σερβίρεται και ως τυροσαλάτα, σε διάφορα είδε κεφτέ, αλλά και μαζί με φρούτα. Το τσίπουρο, το ούζο και τα αφρώδη κρασιά είναι δυνατοί «συμπαίκτες» της.

Ρακή, Κρήτη: Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην δοκιμάσεις τοπική κρητική ρακή, το πιο χαρακτηριστικό ποτό του νησιού. Καταρχάς, δεν θα το επιτρέψει κανένας Κρητικός! Όπου κι αν πάτε, λοιπόν, θα σας περιμένει αυτό το δυνατό αλκοολούχο ποτό που είναι γνωστό και ως τσικουδιά. Στην Κρήτη δεν περιέχει γλυκάνισο και αποτελείται περίπου από 37% αλκοόλ, ενώ παράγεται από στέμφυλα. Κι να φύγουμε από την Κρήτη και πάμε στην Αμοργό, θα τη δοκιμάσουμε ψημένη, σε μια δημοφιλή παραλλαγή όπου βράζεται με κανέλα και μέλι.

Φάβα, Σαντορίνη: Οι ντόπιοι την αποκαλούν και «το» φάβα και αποτελεί άλλο ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η καλλιέργειά της γίνεται σε πολύ λίγα στρέμματα στο νησί, το έδαφος του οποίου της χαρίζει τη μοναδικότητά της. Αποτελεί, μάλιστα, ένα από τα πιο παλιά προϊόντα της Σαντορίνης, με αρχαία απομεινάρια να έχουν εντοπιστεί στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Σερβίρεται συνήθως φρεσκοβρασμένη με ελαιόλαδο στην απλή της έκδοση, ενώ με ντομάτα, κάππαρη και κρεμμυδάκι είναι η λεγόμενη «παντρεμένη». Στη Σαντορίνη δεν την... λυπούνται καθόλου, γι’ αυτό και θα τη δείτε σε ομελέτες, κεφτεδάκια, σούπες και όπου αλλού πάει -και δεν πάει- ο νους σας.

Φιστίκια Αιγίνης: Το σήμα-κατατεθέν του νησιού, αποτελεί ένα αγαπημένο προϊόν το οποίο έχουν αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους στο νησί του Αργοσαρωνικού, όπως σε παστέλι, μαντολάτο, μέλι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε γλυκό του κουταλιού φιστίκι και φιστικοβούτυρο από ντόπιο φιστίκι Αιγίνης και θα καταλάβετε τι εννοούμε!