Oktoberfest: το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας ξεκινά

mpira-pretzel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Από αύριο μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου, το Μόναχο ξεκινά τα γλέντια, με την μπίρα να ρέει άφθονη σε εκατομμύρια λίτρα και τους λάτρεις της να συρρέουν κατά επίσης εκατομμύρια στη μεγαλύτερη γιορτή προς τιμήν της.

Κάποιοι θα ταξιδέψουν ως το Μόναχο ή έχουν ήδη ταξιδέψει κάποια από τις… 184 φορές που έχει πραγματοποιηθεί Oktoberfest στο παρελθόν κι έχουν ζήσει από κοντά την εμπειρία των εκατομμυρίων ανθρώπων να απολαμβάνουν άπειρα λίτρα μπίρας, να γιορτάζουν σε παραδοσιακές ενδυμασίες και να περνούν την ημέρα τους σε ένα περιβάλλον όπου μόνο η μπίρα, η μουσική και το γλέντι έχουν σημασία. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στις παρακάτω πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζετε για το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας του κόσμου.

Φέτος, το φεστιβάλ ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα των 16 ημερών, η μπίρα θα σερβίρεται από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10.30 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 9.00 το πρωί. Στην έναρξη του φεστιβάλ, η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη σκηνή Schottenhamel, ενώ το μεσημέρι, ο δήμαρχος θα ανοίξει το πρώτο βαρέλι μπίρας. Στην έναρξη πραγματοποιείται παρέλαση με άρματα και οι επισκέπτες ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας διάφορα κοστούμια (συνήθως lederhosen οι άντρες και φόρεμα dirndl οι γυναίκες), ενώ γενικότερα το φεστιβάλ, περιλαμβάνει από θρησκευτικές λειτουργίες, μέχρι παραδοσιακές συναυλίες. Δείτε εδώ τα πιο σημαντικά event του φετινού φεστιβάλ.

Οι σκηνές τις οποίες μπορείτε να επισκεφτείτε για μπίρα και δραστηριότητες είναι 14 και δεν υπάρχει κάποια είσοδος. Το μόνο που πρέπει να πληρώσετε είναι η μπίρα που θα πιείτε το 1 λίτρο της οποίας κυμαίνεται γύρω στα 10 ευρώ.

Όσο για την μπίρα που θα απολαύσετε εκεί, πρέπει να ξέρετε ότι προέρχεται αποκλειστικά από ζυθοποιεία του Μονάχου, όπως τα Augustiner, Paulaner και Spaten και είναι για… γερά ποτήρια, αφού όλες οι μπίρες σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου, με κάποιες να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ. Κι αν θέλετε να τα σηκώσετε και να τα τσουγκρίσετε στην υγειά σας, φωνάξτε «Prost!».

Για όσους θέλουν και συνοδευτικό, ένα τρυφερό γερμανικό pretzel θα κάνει τη δουλειά, αν και το ψητό κοτόπουλο (hendl) και το χοιρινό κότσι Βαυαρίας (schweinshaxe) είναι επίσης πολύ δημοφιλή κατά το φεστιβάλ. Κι αν είστε πιο περιπετειώδεις, στη σκηνή Ochsenbraterei σας περιμένουν διάφορες σπεσιαλιτέ με βοδινό.

Κι όλα αυτά, θα τα απολαύσετε συνοδεία παραδοσιακής βαυαρικής μουσικής, κι όχι μόνο!

Πώς ξεκίνησαν όλα
Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε το Oktoberfest ήταν το 1810. Τότε, όμως, αποτέλεσε ένα γαμήλιο γλέντι για το γάμο του πρίγκιπα Ludwig της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen, όπου για 5 ολόκληρες ημέρες, όλο το Μόναχο ήταν προσκεκλημένο για φαγητό, ποτό και γλέντι. Κι επειδή όταν περνάς καλά, φροντίζει να το καθιερώνεις, αυτό έκαναν και οι ίδιοι και επανέλαβαν το γλέντι και την επόμενη, αλλά και τη μεθεπόμενη χρονιά, δημιουργώντας μια παράδοση που φτάνει μέχρι και σήμερα και μετρά… 185 φορές, με μερικές παύσεις στις περιόδους πολέμου. Σήμερα, ο βασικός κορμός του φεστιβάλ πραγματοποιείται στο λιβάδι όπου είχε πραγματοποιηθεί και το πρώτο γλέντι του γάμου, στο Theresienwiese και μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα εκεί με το τραμ από το κέντρο του Μονάχου.