Πώς συνδυάζουμε το κρασί με τη σαλάτα

krasi-salata
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Όταν ρωτάμε πώς συνδυάζεται κρασί με σαλάτα είναι σαν να ρωτάμε πώς να συνδυάσουμε το κρασί με κρέας ή ποιο κρασί πηγαίνει με λαχανικά. Το εύρος των απαντήσεων είναι υπερβολικά μεγάλο και για να βρούμε τις αντιστοιχίες, πρέπει να σκεφτούμε με πολύ πιο συγκεκριμένους όρους. Οι σαλάτες έχουν κυριολεκτικά χιλιάδες διαφορετικές μορφές -μερικές βασίζονται σε κρέμες και μαγιονέζες, ενώ άλλες διαθέτουν ψάρι, τυρί, ντομάτα ή και κάθε είδους κρέατα από στήθος πάπιας μέχρι φιλέτα.

Για να έχουμε ένα αποτελεσματικό ταίριασμα κρασιών και σαλατών, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τις κυρίαρχες γεύσεις που υπάρχουν στο πιάτο και να σκεφτούμε πώς μπορούν να εναρμονιστούν με το κρασί μας, χωρίς να κυριαρχεί η μία γεύση στην άλλη.

Η βασική ιδέα για το ζευγάρωμα τροφίμων και κρασιών είναι να εξασφαλιστεί ότι οι γεύσεις του φαγητού δεν εξαλείφονται από τη δύναμη και το σώμα ή την οξύτητα του κρασιού και ούτε η γεύση ή η υφή του πιάτου καθιστούν το κρασί άχρηστο και αδύναμο στον ουρανίσκο.

Επιλέξτε κρασιά με ελαφρύ σώμα
Κατά γενικό κανόνα, οι περισσότερες σαλάτες θα απαιτούν ελαφρύτερα κρασιά. Τα παλαιωμένα και περίπλοκα ερυθρά κρασιά είναι πάρα πολύ βαριά και ταννικά στο στόμα για να συνδυαστούν άνετα με σχεδόν οποιαδήποτε σαλάτα. Επίσης οι λευκοί οίνοι με γεμάτο σώμα τείνουν να γίνονται φτωχοί και δυσάρεστοι όταν καταναλώνονται με σαλατικά και ωμές τροφές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προτιμήσουμε πιο ελαφριά κρασιά όταν ψάχνουμε συνδυασμό για σαλάτα. Έτσι θα βεβαιωθούμε ότι όλες αυτές οι φρέσκες γεύσεις θα παραμένουν άθικτες και ευχάριστες στη γλώσσα.

Δώστε προσοχή στο dressing
Το άλλο κύριο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε πριν κοιτάξουμε μερικά κλασικά παραδείγματα είναι το dressing. Τα περισσότερα dressing βασίζονται στο συνδυασμό ελαίου, μουστάρδας ή ξιδιού -ισχυρές, όξινες γεύσεις που δουλεύουν λαμπρά όταν ρίχνονται μέσα σε πράσινα σαλατικά και ντομάτες. Αυτά τα dressing είναι καλά για τη γεύση της σαλάτας, αλλά δεν είναι καλά για τον συνδυασμό με κρασί. Πολλά κρασιά θα αγωνιστούν πραγματικά για να τα καταφέρουν. Πολλά κρασιά είναι όξινα, αλλά τα οξεϊκά οξέα στο ξίδι είναι πολύ ισχυρότερα και πιο πικάντικα από αυτά που υπάρχουν στα περισσότερα κρασιά. Αν κάνετε, λοιπόν, τον λάθος συνδυασμό, το κρασί θα είναι επίπεδο και ανιαρό -όχι το αποτέλεσμα που ψάχνουμε!

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές κλασικές σαλάτες και να διερευνήσουμε ποια κρασιά ταιριάζουν καλύτερα.

Χωριάτικη σαλάτα
Οι σαλάτες με την αλμυρή, ελαιώδη λιτότητα των ελιών, η οποία συμπληρώνεται από φέτα και ένα φορτίο τραγανών φύλλων σαλάτας είναι πραγματικά ακαταμάχητες. Οι χωριάτικες σαλάτες προσφέρονται για μεγάλα κρασιά και συνήθως σερβίρονται με απλό ελαιόλαδο που δεν περιπλέκει τα βασικά συστατικά. Αν θέλετε ένα πραγματικά κλασικό και αυθεντικό συνδυασμό, προτιμήστε το ασύρτικο. Αυτό το ζευγάρωμα είναι απολύτως νόστιμο! Μια ακόμα πολύ απολαυστική επιλογή κρασιού θα αποτελούσε ένα ροζέ από ξινόμαυρο.

Σαλάτα του Καίσαρα
Μια υπέροχα κλασική σαλάτα: στήθος κοτόπουλου, τραγανά φύλλα, τραγανά κρουτόν και αυτή η απολαυστική σος με αντσούγια. Ποιος δεν αγαπάει μια σαλάτα του Καίσαρα; Πρόκειται για ένα πιάτο που ταιριάζει με μια μεγάλη ποικιλία από λευκά κρασιά και μια από τις λίγες κλασικές σαλάτες που ταιριάζουν καλύτερα με ένα κρασί που έχει λίγο βαρέλι. Ένα καλό, βαρελίσιο Sauvignon Blanc είναι ο πιο δημοφιλής συνδυασμός για αυτή την σαλάτα. Επίσης, ένα ωραίο, στρογγυλεμένο Chardonnay θα δούλευε λαμπρά. Αν θέλετε να πιείτε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε ένα από τα ξηρά ροζέ κρασιά από τη φημισμένη γαλλική κοιλάδα του Λίγηρα. Αυτό θα αναδείξει όσο γίνεται καλύτερα το dressing.

Σαλάτες με θαλασσινά
Σαλάτες με καβούρια, γαρίδες ή χτένια είναι ένα πραγματικά ουράνιο πράγμα, ιδανικό για μια ζεστή μέρα κοντά στη θάλασσα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος σαλάτας είναι αυτός που, όταν πρόκειται για ζευγάρωμα κρασιού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το dressing. Εάν τα οστρακοειδή είναι η κυρίαρχη γεύση (που πρέπει να είναι) τότε πηγαίνετε για ένα από τα φημισμένα κρασιά που συνδυάζονται με θαλασσινά. Το Albarino είναι το κρασί που ταιριάζει ιδανικά με καβούρια. Ακόμα και ένα Ασύρτικο από την ηπειρωτική Ελλάδα θα πήγαινε θαυμάσια. Αυτοί οι τύποι σαλάτας σερβίρονται με πολλά διαφορετικά dressing -αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η πιο ασφαλής επιλογή είναι ένα Riesling, το οποίο φέρνει στο τραπέζι πολλή φρεσκάδα.

Σαλάτα nicoise
Όταν απολαμβάνετε μια καλά φτιαγμένη σαλάτα Nicoise, πιστέψτε μας η γεύση θα απογειωθεί αν το σερβίρετε με ένα υπέροχο ελαφρύ ροζέ κρασί ιδιαίτερα από την Προβηγκία. Αυτά τα κρασιά καθαρίζουν τον ουρανίσκο και συνδυάζονται πανέμορφα με την αλμυρότητα του τόνου.

Πηγή: www.krasiagr.com