Ποια είναι τα φαγητά-παγίδες του κρασιού;

krasi-agkinara-ntip
ΤΡΙΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι κρασί θα πίνατε με τις αγκινάρες, το τζατζίκι, την ομελέτα; Υπάρχουν, όντως, κάποια μαγειρικά υλικά και τρόφιμα που υπονομεύουν το κρασί, αλλά μπορούμε να μάθουμε πώς θα αντιμετωπίζουμε αυτές τις «παγίδες», από τους ειδικούς του wineplus.

Αγκινάρες
Το νόστιμο αυτό λαχανικό, που φρέσκο το απολαμβάνουμε μόνο την άνοιξη, μπορεί εύκολα να παγιδέψει ένα κρασί σε γευστικά μονοπάτια που παραπέμπουν στο πικρό και το μεταλλικό. Εάν όμως στο μαγείρεμα χρησιμοποιήσουμε χυμό λεμονιού, αμβλύνουμε αυτές τις εντυπώσεις και μπορούμε κάλλιστα να συνοδέψουμε το πιάτο με ένα φρέσκο και ζωηρό λευκό κρασί από Ροδίτη ή Σαββατιανό.  

Αυγά
Αυτή ακριβώς η αρωματική και γευστική ένταση του αυγού που το κάνει περιζήτητο για το δέσιμο στις σάλτσες, δυσκολεύει και τη συνύπαρξή του με το κρασί. Οπότε με αυγά βραστά, μελάτα ή ομελέτες, το κρασί περιττεύει. Λαμπρή εξαίρεση οι πλούσιες και αρωματικές ομελέτες με άγρια μανιτάρια, που στέκονται υπέροχα δίπλα σε ένα φρέσκο ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο ή Merlot.

Σκόρδο
Ακόμη μία περίπτωση υλικού, του οποίου η αρωματική και γευστική ένταση απευαισθητοποιούν τη γευστική μας αντίληψηταν -όταν είναι ωμό! Διότι όταν χρησιμοποιείται μαζί με τα αρωματικά χόρτα, στα ορεκτικά και τα λαδερά φαγητά των λαών της μεσογειακής λεκάνης, τότε είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζει με τα φινετσάτα ροζέ κρασιά από Ξινόμαυρο.

Τζατζίκι
Από τη μια το σκόρδο κι από την άλλη το γιαούρτι. Διπλή η παγίδα! Οι δυνατότητες επιλογής περιορίζονται στο ούζο, τη ρετσίνα ή το... νερό. Θα ακολουθήσετε λοιπόν τις επιταγές των υπόλοιπων πιάτων.

Σπανάκι
Ακόμη ένα λαχανικό που φημίζεται για την πικάντικη, πικρή επίγευση. Μαγειρεμένο όμως στην κατσαρόλα με λίγο βούτυρο ή τυρί χάνει την αψιά του ένταση και αναζητάει πλέον για παρέα ένα πλούσιο ροζέ ή ένα φρέσκο και μαλακό ερυθρό κρασί από Αγιωργίτικο.

Ελιές
Μαζί με φρέσκο ψωμάκι είναι τέλειο ορεκτικό -κάτι ξέρουν οι Ισπανοί που το συνοδεύουν με ξηρό Fino sherry. Οι ελιές όμως συμμετέχουν και σε ιδιαίτερα νόστιμα ελληνικά πιάτα, όπως το κοτόπουλο με πράσινες ελιές Χαλκιδικής ή το κουνέλι με μαύρες ελιές. Εδώ συνδυάζονται ωραιότατα με ένα πλούσιο Chardonnay ή ένα δροσερό ροζέ από Ξινόμαυρο.

Σαρδέλες
Ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, η σαρδέλα κάνει καλό στην υγεία μας, γι' αυτό και συχνά-πυκνά την απολαμβάνουμε. Με το κρασί όμως, λόγω της έντονης γεύσης της, δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις. Μία «ανώδυνη» ωστόσο, επιλογή είναι ένα λευκό κρασί με έντονη οξύτητα και χωρίς ιδιαίτερα αρωματικό προφίλ, ένα φρέσκο Ασύρτικο ή Ρομπόλα για παράδειγμα.

Καπνιστές ρέγκες
Χωρίς δεύτερη σκέψη παραγγείλετε ένα ούζο ή τσίπουρο. Για τους πιο… απαιτητικούς υπάρχουν πάντα και τα καπνιστά malt ουίσκι του Islay.

Πηγή: www.wineplus.gr