Πώς παραγγέλνουμε θαλασσινά στο εστιατόριο

zumarika-thalassina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο καιρός «τραβά» ακόμη τα θαλασσινά και πολλούς μας βρίσκει σε ταβέρνες και εστιατόρια να παραγγέλνουμε θαλασσινές γεύσεις. Πριν το κάνουμε, όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την καλύτερη και πιο ασφαλή επιλογή.

Ρωτήστε το σερβιτόρο για άγνωστα σε εσάς θαλασσινά
Είδατε ποτέ κάποιο ψάρι ή θαλασσινό στο μενού που αποτέλεσε για εσάς άγνωστη λέξη; Συμβαίνει ορισμένες φορές τα εστιατόρια να σερβίρουν θαλασσινά που δεν γνωρίζετε, δεν έχετε ξανακούσει και μοιάζουν να έχουν ξενόφερτα ονόματα. Ρωτήστε τον σερβιτόρο να σας τα περιγράψει όσον αφορά τη φρεσκάδα, τη γεύση και την υφή τους, αν έχουν έντονη γεύση ή ήπια, αν θυμίζουν κάποιο θαλασσινό που γνωρίζετε, ούτως ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Μάθετε την προέλευσή τους
Είναι γνωστό ότι όσο πιο φρέσκο είναι το ψάρι, τόσο το καλύτερο. Ένα καλό εστιατόριο θα πρέπει να σας ενημερώνει πάντα για την προέλευση ενός ψαριού κι αν ο σερβιτόρος δεν γνωρίζει, ζητήστε να μιλήσετε με κάποιον που μπορεί να ξέρει, προτού πάρετε την απόφασή σας.

Ξεχωρίστε τα φρέσκα ψάρια
Αν τα διαλέγετε από τη βιτρίνα κάποιας ταβέρνας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι πως αν έχουν βγει μόλις από τη θάλασσα, θα είναι άκαμπτα σε σχήμα μισοφέγγαρου. Γενικότερα, τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά και γυαλιστερά και τα βράγχια είναι υγρά ροζ ή κόκκινου χρώματος. Η οσμή τους πρέπει να είναι ανύπαρκτη κι αν τα πιέσετε στην επιφάνειά τους και δεν αφήσουν βαθούλωμα, τότε είναι σίγουρα φρέσκα. Τα οστρακοειδή θα πρέπει να είναι ζωντανά, με κλειστό κέλυφος που ανοίγει δύσκολα στη βιτρίνα, με υγρό, άοσμο περιεχόμενο. Οι γαρίδες και οι αστακοί πρέπει να έχουν κεφάλι και θώρακα ανοιχτού χρώματος και να μην παρουσιάζουν μαύρες κηλίδες.

Προσέξτε τις αλλεργίες
Αν έχετε αλλεργίες στα οστρακοειδή ή σε φυτικά έλαια είναι σημαντικό να γνωρίζετε την προετοιμασία του πιάτου που πρόκειται να παραγγείλετε. Ενημερώνετε πάντα για τις αλλεργίες σας, οι οποίες είναι πολύ συνηθισμένες στα θαλασσινά, ώστε να σας καθοδηγήσουν στο μενού και να σας ενημερώσουν για «κρυφές» θαλασσινές γεύσεις σε διάφορα πιάτα, όπως σε ζυμαρικά ή σαλάτες.

Μάθετε ποιο ψάρι είναι στην εποχή του στην περιοχή που επισκέπτεστε
Πριν επισκεφτείτε ένα εστιατόριο ή ταβέρνα με θαλασσινά, όπου κι αν βρίσκεστε, ενημερωθείτε για τα ψάρια της εποχής, ώστε να κάνετε και την ανάλογη παραγγελία. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον από το εστιατόριο, προτού επιλέξετε το πιάτο σας.

Προσέξτε τις σάλτσες και τα πολλά λιπαρά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορείτε να κάνετε σε ένα εστιατόριο. Παρ’ όλ’ αυτά, μπορεί η μέθοδος προετοιμασίας τους να τα μετατρέψει σε κάτι λιγότερο υγιεινό και ελαφρύ. Αποφύγετε τα τηγανητά σε κουρκούτι και επιλέξτε ψητά ψάρια, χωρίς πολύ βαριές σάλτσες, που δεν θα σας βαρύνουν, ούτε θα σας φορτώσουν με περιττά λιπαρά.

Μάθετε την ορολογία
Ξέρετε τη διαφορά ενός φιλέτου σοτέ από ένα φιλέτο ποσαρισμένο; Γνωρίζετε τι είναι το παναρισμένο ψάρι ή στο wok; Αν σας αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, καλό είναι να γνωρίζετε ορολογίες που συναντάμε συχνά στα εστιατόρια, ώστε να κάνετε τις πιο υγιεινές και νόστιμες για εσάς επιλογές. Το σοτέ, για παράδειγμα, είναι το ψάρι που έχει μαγειρευτεί ελαφρώς σε μεγάλη θερμοκρασία στο τηγάνι, αλλά σε λιγοστό λάδι, ενώ το ποσέ είναι το ψάρι που μαγειρεύεται μέσα σε υγρό που βράζει, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Επίσης, stir fry σημαίνει τηγάνισμα σε λίγο λάδι με συνεχές ανακάτεμα, σε ειδικό βαθύ κινέζικο τηγάνι, που ονομάζεται wok.

Επιλέξτε ένα καλό εστιατόριο
Σύμφωνα με τον πολυταξιδεμένο αμερικανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Larry Olmsted, τα θαλασσινά είναι η χειρότερη κατηγορία στα μενού των εστιατορίων, με το σούσι να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Όταν παραγγέλνετε το πιο ακριβό και λαχταριστό άσπρο ψάρι, όπως λυθρίνι, σφυρίδα κ.ο.κ., το πιθανότερο είναι να μη λάβετε αυτό που είχατε υπόψη, αφού συχνά αντικαθίσταται με ένα φθηνότερο ψάρι. Η γέμιση αστακού σε ζυμαρικά και το χαβιάρι έχουν επίσης μεγάλη πιθανότητα να μην είναι πραγματικός αστακός και χαβιάρι. Με εξαίρεση κάποια πολύ ακριβά και ελίτ σούσι εστιατόρια που σερβίρουν το δικό τους ψάρι, το ποσοστό των εστιατορίων που έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο που υπόσχεται αλλά δεν προσφέρει αυτό που εγγυάται, πλησιάζει το 100%.