20 «νόστιμα» ρεκόρ... που δεν θα πιστεύετε

20-nostima-rekor-pou-den-tha-pisteuete

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Πόσο είναι το μεγαλύτερο hot dog του πλανήτη; Πόσο ζυγίζει το μεγαλύτερο σοκολατένιο νόμισμα; Πόσο ζυγίζει η μεγαλύτερη μερίδα πουρέ πατάτας; Αν θέλετε απαντήσεις για όλα αυτά, διαβάστε τα 20 πιο «νόστιμα» ρεκόρ που γράφτηκαν στο βιβλίο Guinness.

Βαρεθήκατε να ακούτε συνεχώς, για τα αρνητικά ρεκόρ, που σημειώνει η χώρα μας, σε ζητήματα όπως η ανεργία, η διαφθορά κτλ; Μάλλον δικαιολογημένα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και μερικοί «πρωταθλητές», που κέρδισαν φήμη και δόξα, σημειώνοντας το δικό τους «νόστιμο» ρεκόρ, θετικό και αξιοζήλευτο!

Περίοπτη θέση έχουν στο βιβλίο Guinness, τα ρεκόρ που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τα ποτά και το φαγητό. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, κάποιοι τολμηροί αποπειράθηκαν να το κάνουν πράξη και πέτυχαν να κερδίσουν μια θέση στο βιβλίο και κάποιες φορές, ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό. Με φαντασία, δημιουργικότητα και μεθοδικότητα, πέτυχαν κάτι, που στους περισσότερους θα φάνταζε ανέφικτο. Τα περισσότερα ρεκόρ έχουν καταγραφεί μέσα στην τελευταία δεκαετία και δεν έχουν καταρριφθεί μέχρι σήμερα…

Η μεγαλύτερη «περιστρεφόμενη» βάση πίτσας

Ακόμα και από μόνο του, είναι πολύ εντυπωσιακό το θέαμα μιας ζύμης για πίτσα να «πετιέται» και να στροβιλίζεται στον αέρα. Θέλει τέχνη και μαεστρία. Ο Tony Gemignani στην Αμερική, έβαλε όλες του τις δυνάμεις και πέτυχε για δύο ολόκληρα λεπτά- να περιστρέφει στον αέρα μια βάση πίτσας διαμέτρου 80 εκατοστών. Το ρεκόρ σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο στη Μινεάπολη της Μινεσότα το 2006 και μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί ανάλογη… μαγειρική απόπειρα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο hot dog προς πώληση;

Μπορεί να αντιστεκόμαστε δύσκολα στη μυρωδιά ενός καλογεμισμένου hot dog, αλλά μάλλον, δεν έχουμε εξαντλήσει όλες τις αντοχές μας, αφού στην Αμερική, η δραστήρια εταιρία κρεάτων, Gorilla Tango Novelty, δημιούργησε ένα hot dog τεραστίων διαστάσεων, που ξεπερνά τα 3 κιλά και κοστίζει περίπου 40 δολάρια. Είναι διαθέσιμο στην αγορά από τον Μάρτιο του 2011 και κρατά μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του μεγαλύτερου hot dog στον κόσμο.

29 μπουκάλια… περιστρέφονται πάνω από έναν barman

Κατά καιρούς όλοι έχουμε δει κάποιον επιδέξιο barman να πετάει στον αέρα μπουκάλια με ποτό, μετά από την χαρακτηριστική «πρόσκρουση» στον αγκώνα του… και να τα προσγειώνει στη συνέχεια στο ποτήρι μας. Αν μας έχουν εντυπωσιάσει αυτά, τότε σίγουρα το ρεκόρ του Tom Dyer στο Λονδίνο, θα μας αφήσει άφωνους. Δεν είναι και εύκολη υπόθεση 29 ξεχωριστά μπουκάλια να περιστρέφονται πάνω από έναν barman. Κι όμως, ο Dyer το κατάφερε κι από τον Ιανουάριο 2011 μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταρρίψει το ρεκόρ του…

Το ακριβότερο σοκολατένιο αυγό που πουλήθηκε σε δημοπρασία

Σίγουρα δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο, ένα σοκολατένιο αυγό να πωλείται και μάλιστα, πανάκριβα σε δημοπρασία. Όμως στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2012, συνέβη κι αυτό. Ένα τεραστίων διαστάσεων σοκολατένιο αυγό πωλήθηκε προς 7000 λίρες (περίπου 8200 ευρώ). Την φαεινή ιδέα να κατασκευάσουν το συγκεκριμένο αυγό είχαν οι Βρετανοί William Curley, Amy Rose Curley, Alistair Birt, Sarah Frankland, Melissa Paul και Rhiann Mead και η ιαπωνικής καταγωγής, Suzue Curley.

Πόσο χυμό σταφυλιού μπορείτε να παράγετε σε ένα λεπτό;

Το ρεκόρ ανήκει στη Γερμανίδα Martina Servaty, η οποία μέσα σε ένα λεπτό κατόρθωσε να παράγει κάτι περισσότερο από 8,5 λίτρα χυμό σταφυλιού. Εμφανιζόμενη στην τηλεοπτική εκπομπή «Live! in New York», εντυπωσίασε με την ταχύτητά της και από τον Σεπτέμβριο του 2011, έχει τη δική της θέση στο βιβλίο Guinness.

Το μεγαλύτερο σοκολατένιο νόμισμα

Ζυγίζει περίπου 658 κιλά, παρουσιάστηκε στην έκθεση Cioccoshow στη Μπολόνια της Ιταλίας, τον Νοέμβριο του 2012 κι έγινε το ένα πιο τεράστιο σοκολατένιο νόμισμα, που θα βρείτε στο βιβλίο Guinness.

Το ακριβότερο cocktail στον κόσμο

Κυριολεκτικά το συγκεκριμένο cocktail «μοσχοπουλήθηκε», αφού το κόστος του έφτασε τις 5500 λίρες (περίπου 6500 ευρώ). Το συγκεκριμένο cocktail δημιούργησε ο Ιταλός Salvatore Calabrese, ενώ η πώληση έγινε στο Salvatore’s Bar, στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2012.

Το μεγαλύτερο μωσαϊκό κατασκευασμένο από κόκκους καφέ

Ο αλβανικής καταγωγής Saimir Strati δημιούργησε ένα περίτεχνο, μεγάλων διαστάσεων ψηφιδωτό. Χρησιμοποιώντας κόκκους από καφέ, δημιούργησε ένα ψηφιδωτό 25 μέτρων και σίγουρα, εντυπωσίασε τους πάντες. Το ρεκόρ επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2011, στα Τίρανα της Αλβανίας.

Πόσα μπουκάλια σαμπάνιας μπορείτε να ανοίξετε ταυτόχρονα

Με ένα σπαθί στο χέρι, οι 196 συμμετέχοντες στο φεστιβάλ Fenachamp, της Βραζιλίας, άνοιξαν ταυτόχρονα, ισάριθμα μπουκάλια σαμπάνιας και κέρδισαν μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Το ρεκόρ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2011.

Η ψηλότερη πυραμίδα από γυάλινα ποτήρια

Ο Luuk Broos από την Ολλανδία και η ομάδα του δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι με 43.680 ποτήρια και 63 επίπεδα στο εμπορικό κέντρο Wijnegem του Βελγίου, τον Ιανουάριο του 2008, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να κρατούν και τις πιο εύθραυστες ισορροπίες.

Η μεγαλύτερη ποσότητα πουρέ πατάτας που φτιάχτηκε ποτέ

Μάλλον μυθικών διαστάσεων, η συγκεκριμένη μερίδα πουρέ ξεπερνάει τα 1000 κιλά και δημιουργήθηκε από τον Γάλλο σεφ Joël Robuchon, τον Σεπτέμβριο του 2012, στο θεματικό πάρκο Futuroscope.

Η μεγαλύτερη φρατζόλα ψωμιού

Με βάρος περίπου 1500 κιλά, η συγκεκριμένη φρατζόλα ψωμιού δημιουργήθηκε από τον Joaquim Goncalves, στον Παναμά της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο του 2008, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα των Παγκόσμιων Ρεκόρ. Μέχρι σήμερα είναι η πιο μεγάλη φρατζόλα ψωμιού στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη μπριζόλα

Με μήκος 30 περίπου μέτρα, σίγουρα είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, μπριζόλα, που έχει κοπεί ποτέ. Το ρεκόρ ανήκει στον Ισπανό Francisco Alonso και καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2012.

Πόσα Big Mac μπορείτε να καταναλώσετε;

Ο Donald A. Gorske, μέσα σε τέσσερις δεκαετίες πέτυχε κάτι εντυπωσιακό. Ξεπέρασε σε κατανάλωση τα 26.000 Big Mac. Το ρεκόρ σημειώθηκε το Μάρτιο του 2012 και εξακολουθεί ο ίδιος μέχρι σήμερα, να έχει τα πρωτεία.

Η μεγαλύτερη μερίδα fish and chips

Ομολογουμένως πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μερίδα, αφού ζυγίζει κάτι παραπάνω από 47 κιλά και παρασκευάστηκε σε γνωστή αλυσίδα εστιατορίων του Λονδίνου, τον Ιούλιο του 2010.

Πόσοι κύλινδροι από ζύμη πίτσας «κυλάνε» σε 30 δευτερόλεπτα στους ώμους σας;

Σε ελάχιστο χρόνο, μόλις 30 δευτερόλεπτα, ο Αμερικανός Tony Gemignani έκανε 37 κυλίνδρους ζύμης για πίτσα συνολικού βάρους 560 γρ., να «ρολάρουν» γύρω από τον ώμο του. Απίστευτο κι όμως αληθινό το ρεκόρ σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2006, σε εμπορικό κέντρο στη Μινεάπολη της Μινεσότα.

Πόσο κόστισε το ακριβότερο ουίσκι που πωλήθηκε σε δημοπρασία;

Στα 341.547 ευρώ (291.125 λίρες), πουλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη, το 64 ετών κρυστάλλινο μπουκάλι γεμάτο με ουίσκι Macallan. Η τιμή παραμένει μέχρι σήμερα «άπιαστο» ρεκόρ, ήδη από τον Νοέμβριο του 2010.

Το μακρύτερο σάντουιτς

Τέλος, το μακρύτερο σάντουιτς στον κόσμο έχει μήκος 735 μέτρα και φαντάζει… ατέλειωτο. Δημιουργήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου, τον Μάιο του 2011.

Το μεγαλύτερο ψηφιδωτό από καραμέλες

Κυριολεκτικά πρόκειται για «γλυπτό», μόνο που τρώγεται κι έχει σημειώσει το δικό του μοναδικό ρεκόρ… Με βάρος 267 κιλά, 18 εκατοστά ύψος, 1,55 μέτρα μήκος και 1,24 μέτρα πλάτος, δύσκολα θα καταρριφθεί το συγκεκριμένο ρεκόρ. Το τεραστίων διαστάσεων «γλυπτό» σχεδιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012, από την αλυσίδα καταστημάτων Namba Walk, στην Ιαπωνία.

Και ποιο είναι το μεγαλύτερο στόμα, που θα χωρούσε το περισσότερο φαγητό;

Το μεγαλύτερο στόμα έχει άνοιγμα 17 εκατοστά, από άκρη σε άκρη και ανήκει στον Francisco Domingo Joaquim «Chiquinho» από την Angola. Μετρήθηκε στη Ρώμη της Ιταλίας το 2010 κι έκτοτε κανείς δεν το έχει ξεπεράσει…

Καλοφάγωτα!

Φωτογραφίες: www.guinnessworldrecords.com