Bollywood: Ινδικός αέρας με νεανικό «χρώμα» στο Γκάζι

bollywood-indikos-aeras-me-neaniko-xroma-sto-gkazi

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Δεν έχει πολύ καιρό που άνοιξε τις πόρτες του –μόλις πριν ένα χρόνο- κι έχει γίνει το νέο talk of the town, χωρίς υπερβολή. Κι αυτό δεν κρύβει καμία αδικία, γιατί πραγματικά το αξίζει...

Σε έναν χώρο αληθινό, που θυμίζει πραγματικά Ινδία (κάπως έτσι την έχω στο μυαλό μου, αν και δεν έχω πάει ποτέ), το Bollywood κυριολεκτικά σε ταξιδεύει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της επίσκεψής σου. Από τη μουσική και τη διακόσμηση, μέχρι τα αρώματα και τις γεύσεις, η αύρα της Ινδίας είναι παρούσα και είναι μαγευτική.

Ο χώρος διατηρεί –απολύτως εσκεμμένα- πολλά από τα σημάδια που μαρτυρούν την ύπαρξη αποθήκης παλιότερα κι αυτό είναι εξαιρετικά όμορφο στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς «δένει» ιδανικά με τον cosy ινδικό χαρακτήρα του.

Χαμηλοί καναπέδες-ανάκλιντρα «ντυμένοι» με τα χαρακτηριστικά χρυσοποίκιλτα ινδικά υφάσματα, σιδερένια βαρέλια που έγιναν σκαμπό ή ακόμα και τραπέζια με πολύχρωμες ξύλινες τάβλες να στέκονται επάνω τους, τεράστιες αφίσες από ινδικά στιγμιότυπα στους τοίχους, ελέφαντες και υπερμεγέθη έθνικ φωτιστικά, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Bollywood, που αποπνέουν μια γλυκιά νοσταλγία για μια χώρα, που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε καν επισκεφθεί, αλλά για κάποιο μυστικό και περίεργο λόγο αγαπάμε πολύ.

Το περιβάλλον έρχονται να συμπληρώσουν αρμονικά, οι εξαιρετικές γευστικές επιλογές του μενού, πάντα με την κατάλληλη ινδική μουσική υπόκρουση (καθημερινά οι djs εναλλάσσονται στα decks, γιατί μην ξεχνάμε ότι λειτουργεί και ως bar με μεγάλη επιτυχία).

Η Κορίνα Δωρίτη έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο μενού και στα πιάτα του Bollywood. Το ίδιο βέβαια και οι «μάστορες» της κουζίνας της, που ψήνουν ακατάπαυστα στον φούρνο tandoori και στα καυτά τηγάνια, πίσω από τα συρματοπλέγματα, που τους χωρίζουν από τη σάλα.

Ο κατάλογος έχει τεράστια ποικιλία. Ξεκινήστε με ένα νόστιμο κι εμπνευσμένο cocktail Rana με μάνγκο, κάρδαμο και prosecco (12 ευρώ) και αφιερώστε όσο χρόνο θέλετε για να «μελετήσετε» το μενού. Όλα τα πιάτα είναι παραδοσιακά ινδικά. Μια ποικιλία από ορεκτικά (10 ευρώ) είναι ίσως, ό,τι χρειάζεστε για να μπείτε στο κλίμα. Έτσι θα δοκιμάσετε onion bahjee που μοιάζει με κρεμμυδοκεφτέ, chicken parkara παναρισμένο με ινδικά μπαχαρικά και λίγο πικάντικο, shami kebab που θυμίζει έντονα φαλάφελ γεμισμένο όμως με αρνίσιο κιμά και φυσικά, τα κλασικά κι αγαπημένα πιτάκια samosas με γέμιση από κιμά αλλά και vegetarian. Δεν βρήκαμε ψεγάδι σε κανένα και μάλλον, δεν θα βρείτε ούτε κι εσείς…

Δοκιμάστε επίσης, μία από τις σαλάτες και μη βιαστείτε να «στραβώσετε» με την ύπαρξή τους στο ινδικό μενού. Είναι φτιαγμένες με έμπνευση και πίστη στα παραδοσιακά υλικά και τις γεύσεις της Ινδίας. Μιας και δεν τρελαίνομαι για τον φρέσκο κόλιαντρο, δοκίμασα μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά, παντζάρι, καρότο και παπαρουνόσπορο με σος από πορτοκάλι (6,10 ευρώ). Εξαιρετική και αρκετά δροσιστική για να βοηθήσει το «πυροσβεστικό» έργο στη συνέχεια.

Το πραγματικό «παιχνίδι» ξεκινά όμως, με τα κυρίως πιάτα. Ένα κλασικό chicken korma με γάλα καρύδας και κάσιους (9 ευρώ), που κρατά από την παράδοση των Mughal είναι νόστιμο και ιδανικό για όσους αγαπούν τις γλυκές γεύσεις και τα αρωματικά αλλά όχι καυτερά ινδικά μπαχαρικά.

Το βουτυρένιο αρνί Butter Masala (9,50 ευρώ), υπέροχα κρεμώδες, απελευθερώνει όλη τη γεύση από το βούτυρο ghee στο στόμα. Συνοδεύοντάς το με basmati αρωματισμένο με σαφράν και κανέλα θα έχετε κάνει μια καλή επιλογή, που σίγουρα δε θα σας απογοητεύσει.

Για το τέλος, κράτησα ένα πιάτο για τους πραγματικούς λάτρεις της πικάντικης ινδικής κουζίνας. Το μοσχάρι Karahi με πράσινη καυτερή πιπεριά, ντομάτα και ginger (10 ευρώ) είναι φωτιά. Για αυτό λίγη raita (γιαούρτι με μέντα) θα σας ανακουφίσει. Είναι αρκετά καυτερό για όσους δεν αντέχουν τα πικάντικα ινδικά, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις τους μπορούν να ζητήσουν κι έξτρα spicy δόση! Αντέχεται…

Αν το στομάχι αρχίζει να πετά φλόγες, ένα sorbe lemongrass είναι ό,τι χρειάζεστε, δροσιστικό και απολαυστικό, ενώ αν έχετε όρεξη για μια λυκιά πιρουνιά, τότε οι ινδικοί λουκουμάδες με φρέσκα φρούτα αξίζουν μια δοκιμή.

Ο νεαρόκοσμος που καθόταν στα τραπεζάκια και στην μπάρα, αλλά και ο κόσμος, που αν και Τετάρτη γέμισε το μαγαζί, προσθέτουν έναν ακόμα λόγο, για να πειστείτε να το επισκεφθείτε… αύριο!

Πληροφορίες: Bollywood, Ελασιδών 29 & Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, 210 3450041, www.bollywoodgazi.gr , 15-20 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]