Απολαύσαμε τις πέντε νέες ποικιλίες καφέ Nespresso και σας μεταφέρουμε εντυπώσεις

nespresso
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ βρεθήκαμε να δοκιμάζουμε τη νέα σειρά Master Origin της Nespresso, με πέντε νέες ποικιλίες καφέ που τελειοποιήθηκαν από τους καλλιεργητές και αντλούν έμπνευση από τη χώρα προέλευσής τους.

Ο καφές που ετοιμάζουμε στο σπίτι μας σίγουρα μοιάζει απλή υπόθεση. Για να φτάσει, όμως, στο σπίτι μας και στο φλιτζάνι μας, σίγουρα δεν έχει ακολουθήσει μια απλή διαδικασία κι αυτό το μάθαμε χθες καλά, «ταξιδεύοντας» σε πέντε μαγευτικά μέρη του κόσμου για να συναντήσουμε πέντε εξειδικευμένες τεχνικές τοπικών καλλιεργητών. Το αποτέλεσμα είναι η νέα σειρά Master Origin της Nespresso – πέντε μοναδικές ποικιλίες που αντλούν έμπνευση από τις χώρες προέλευσής τους.

Η νέα σειρά προέκυψε αφού οι ειδικοί της Nespresso γύρισαν όλο τον κόσμο με στόχο να ανακαλύψουν τις καλύτερες περιοχές όπου καλλιεργείται καφές, από τα βουνά της Σουμάτρας ως τα υψίπεδα της Νικαράγουας. Σε κάθε περιοχή, η Nespresso συνεργάστηκε με τοπικούς παραγωγούς εξετάζοντας καινοτόμες και απαιτητικές πρακτικές επεξεργασίας και συγκομιδής, με στόχο τη δημιουργία νέων ξεχωριστών αρωμάτων και γεύσεων καφέ.

Τι μάθαμε, λοιπόν, από αυτό το ταξίδι; Ότι στην Αιθιοπία, οι κόκκοι καφέ ανακατεύονται ανά μία ώρα, χειρωνακτικά, ώστε να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη ξήρανση των κόκκων. Στην Κολομβία, κάθε κεράσι καφέ μένει πάνω στο δέντρο έως ότου αποκτήσει ένα βαθύ μοβ χρώμα για να συλλεχθεί. Στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν μία παραδοσιακή τοπική μέθοδο αποφλοίωσης με μερικό στέγνωμα, ενώ στη Νικαράγουα, χρησιμοποιείται η σπάνια τεχνική “black honey” –ο κόκκος καφέ παραμένει με το φυσικό εξωτερικό φλοιό του κατά την ξήρανση, επιτρέποντας στον κόκκο να απορροφήσει τα φυσικά σάκχαρα. Για τον καφέ που προέρχεται από την Ινδία χρησιμοποιείται μία πολύ παλιά τεχνική, αυτή της φυσικής επεξεργασίας σε αέρια ρεύματα μουσώνων, η οποία κάνει τους κόκκους να διογκώνονται και να αναπτύσσουν μία μοναδική γεύση.

Κι αν θέλετε να γνωρίσετε το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας, ιδού! 

Ο Master Origin Indonesia είναι ένας πλούσιος και ξυλώδης καφές που παράγεται με αποφλοίωση με μερικό στέγνωμα.
Οι καλλιεργητές στη Σουμάτρα επεξεργάζονται τον καφέ με τη μέθοδο αποφλοίωσης με μερικό στέγνωμα λόγω του υγρού κλίματος. Αφαιρούν τον φλοιό όταν ο καφές είναι μαλακός και υγρός, επειδή οι εκτεθειμένοι κόκκοι ξηραίνονται πιο γρήγορα. Η μέθοδος είναι μοναδική και παράγει την κλασική ινδονησιακή γεύση - βελούδινα παχύρρευστη, άγρια αρωματική με νότες ωριμασμένου καπνού. Ο συγκεκριμένος καφές παράγεται από κόκκους που προέρχονται αποκλειστικά από συνεταιρισμούς στο Άτσε της Ινδονησίας που διαθέτουν την πιστοποίηση Fairtrade. 

Ο Master Origin Ethiopia είναι ένας ζωηρός καφές με αρώματα λουλουδιών, που υπόκειται σε επεξεργασία εν ξηρώ. Το συνεχές ανακάτεμα των κερασιών του καφέ με το χέρι που εξασφαλίζει την ομοιόμορφη ξήρανση απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Και οι καλλιεργητές στην Αιθιοπία χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Ο Master Origin India είναι ένας έντονος και πικάντικος καφές φυσικής επεξεργασίας σε αέρια ρεύματα μουσώνων. Μήνες έκθεσης στα ρεύματα μουσώνων φουσκώνουν και ξηραίνουν τους κόκκους καφέ. Η διαδικασία μοιάζει με αυτή που υποβαλλόταν ο καφές στο ταξίδι που έκανε κάποτε προς την Ευρώπη.

Ο Master Origin Nicaragua είναι γλυκός και αρμονικός και παράγεται με την τεχνική Black honey. Ο Master Origin Nicaragua με Arabica που έχει στεγνώσει με την τεχνική black-honey περιέχει αυτόν τον καφέ. Χαρίζει στον Arabica Νικαράγουας την απαλή μελένια υφή και τις γλυκές νότες δημητριακών.

Ο Master Origin Colombia είναι φρουτώδης και ζωηρός και παράγεται με όψιμη συγκομιδή. Μπορείτε να γευτείτε τη ζωηρή οξύτητα και την έκρηξη αρωμάτων κρασιού και κόκκινων φρούτων; Αυτό είναι αποτέλεσμα της παραγωγής εκείνων των καλλιεργητών καφέ που αποφάσισαν να περιμένουν περισσότερο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς τους.

Nikos Kokkinakis
Μπορείτε να απολαύσετε όλες οι ποικιλίες της σειράς Master Origin σε espresso (40ml) ή Lungo (110ml) και θα αποτελούν μόνιμη σειρά της Nespresso. Η σειρά Master Origin θα διατίθεται στις Nespresso Boutiques, μέσω παραγγελιών στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πελατών Nespresso, online στο www.nespresso.com ή μέσω της εφαρμογής Nespresso για κινητά.