Θαλασσινά: μάθετε τα πάντα για να τα απολαύσετε «στα καλύτερά τους»

thalassina-mathete-ta-panta-gia-na-ta-apolausete-sta-kalutera-tous

ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Είστε χορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι, αλλά στα θαλασσινά δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Είστε απολύτως δικαιολογημένοι! Και μιας και τα θαλασσινά είναι μια άκρως αφροδισιακή τροφή, μάθετε όλα τα μυστικά τους για να τα προσφέρετε νόστιμα στον σύντροφό σας…

Η αλήθεια είναι ότι ο «βυθός» κρύβει σπάνιο ζωικό πλούτο. Μαλάκια, οστρακοειδή, μικρότερα ή μεγαλύτερα, είναι μερικά μόνο από τα θαλασσινά, που ζουν σε ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια.

Μπορείτε να τα γευτείτε ωμά, καλοψημένα ή μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή τον ατμό. Υγιεινά, θρεπτικά, με λίγες θερμίδες πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής σας και του ρομαντικού δείπνου σας φυσικά.

Όσο για τις τιμές κυμαίνονται, από τις πιο προσιτές μέχρι τις πλέον… «τσιμπημένες». Υπάρχουν βέβαια και τα κατεψυγμένα, αν θεωρείτε ότι τα φρέσκα θαλασσινά είναι συνώνυμα του υψηλού κόστους. Μάθετε τα πάντα για τα θαλασσινά και μερικούς έξυπνους και νόστιμους τρόπους για να τα απολαύσετε.

Γαρίδες

Σίγουρα όλοι έχετε γευτεί τις μικρές «τραγανές» γαριδούλες. Είναι από τα πιο διαδεδομένα θαλασσινά, ιδιαίτερα αγαπημένα στη μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι σερβιρίσματος, ανάλογα με την όρεξη και το γούστο σας. Στα «καλά» εστιατόρια, οι γαρίδες σερβίρονται σαν ορεκτικό, συνήθως ως «κοκτέιλ» με τη χαρακτηριστική ροζέ σος. Βέβαια, ορισμένοι προτιμούν τις πιο «παραδοσιακές» συνταγές σερβιρίσματος, όπως είναι οι ψητές γαρίδες στη σχάρα μαριναρισμένες με ελαιόλαδο, σκόρδο, λίγο λεμονάκι και όποιο μπαχαρικό σας αρέσει.

Τέλος, υπάρχει και η νόστιμη για πολλούς εκδοχή… του τηγανιού. Αφού καθαριστούν-ξεφλουδιστούν και παναριστούν, οι γαρίδες είναι έτοιμες για τηγάνισμα. Όπως και όλα τα τηγανιτά, έτσι και οι γαρίδες είναι κάπως πιο «βαριές». Αν πάλι ακούσετε τις γαρίδες να αποτελούν συνοδευτικό της μπριζόλας ή του κοτόπουλου, μην παραξενευτείτε, είναι αρκετά συνηθισμένος συνδυασμός.

Αστακός

Ο «βασιλιάς των θαλασσινών» είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε πολλούς. Δικαιολογημένα βέβαια, αφού είναι γευστικός και μπορεί να «σερβιριστεί» με πολλούς τρόπους. Είναι υγιεινός, αλλά σίγουρα δεν είναι φθηνός. Το κόστος του, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου έχει μεγάλη ζήτηση, είναι πολύ τσουχτερό.

Βραστός ή αχνιστός στον ατμό, ο αστακός είναι πεντανόστιμος. Οι περισσότεροι σεφ προτιμούν τον ατμό για να διατηρήσει το κρέας του τη γεύση και τη μαλακή του υφή. Προσθέτουν μαζί και λίγα καρότα, σέλινο, πιπέρι και ελάχιστο λευκό κρασί για τη γεύση. Ο αστακός ακόμη μπορεί και να γίνει ψητός στο grill ή ακόμα και με κόκκινη σάλτσα για να καλύψει τα μακαρόνια σας. Εμείς πάντως θα τον καταναλώναμε με την ίδια προθυμία, σε όλες του τις μαγειρικές εκδοχές...

Καβούρια

Μυρίζουν θάλασσα, είναι νόστιμα και πολύ πιο οικονομικά από τον αστακό. Μπορείτε να συνδυάσετε την καβουρόψυχα με τη σαλάτα σας, ενώ πολύ διαδεδομένη είναι και η καβουρο-μακαρονάδα, κάτι ανάλογο με την αστακομακαρονάδα. Οι περισσότεροι προτιμούν να καταναλώνουν τα καβούρια φρέσκα, αλλά τα εστιατόρια προμηθεύονται συνήθως κατεψυγμένα.

Χταπόδι

Διάσημο μαλάκιο, πολύ συνηθισμένο στη μεσογειακή μας κουζίνα. Το ψητό χταποδάκι, περιχυμένο με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και ρίγανη είναι ένας εξαιρετικός μεζές που συνοδεύει άψογα το ούζο μας και όχι μόνο το καλοκαίρι. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης, να φτιάξετε χταπόδι στιφάδο ή κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι. Ακόμα και στον φούρνο μπορείτε να το μαγειρέψετε ή μέσα σε λαδόκολλα. Και για τους πιο απαιτητικούς, υπάρχει και το κρασάτο. Αν το αγαπάτε, δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.

Καλαμάρια

Αν πετύχετε τη συνταγή, τότε η νοστιμιά είναι εγγυημένη. Πολλοί είναι και πάλι οι τρόποι σερβιρίσματος που μπορείτε να επιλέξετε. Συνδυάστε τα καλαμάρια σας με κάποια σαλάτα, κάντε τα κοκκινιστά μαζί με ζυμαρικά, είτε τηγανίστε τα αλευρωμένα για να κάνουν ωραία κρούστα. Πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι ή ακόμα και με σπανάκι ή φέτα.

Χτένια

Στα οστρακοειδή ανήκουν τα αγαπημένα χτένια που θυμίζουν βεντάλια. Έχουν αρκετό τρυφερό λευκό «κρέας» και όπως και τα περισσότερα του είδους τους, σερβίρονται συνήθως, αχνιστά ή στο τηγάνι. Τρώγονται επίσης, ψητά στα κάρβουνα με λίγο ελαιόλαδο ή χυμό από εσπεριδοειδή -για να μειωθεί η έντονη γεύση της θάλασσας- και αποτελούν ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε το γεύμα σας.

Στρείδια

Πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν τα στρείδια με τα μύδια. Μπορεί να φαντάζουν ίδια στο άκουσμα, αλλά η διαφορά τους είναι ότι τα στρείδια μπορούν να καταναλωθούν και ωμά, σε αντίθεση με τα μύδια. Ειδικοί μιλάνε για τις αφροδισιακές ιδιότητες του εν λόγω οστρακοειδούς, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στην μεγάλη περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο. Οι λάτρεις των θαλασσινών, προτιμούν να τα καταναλώνουν ωμά, με λίγο λεμόνι, πιπεράκι και ταμπάσκο. Αν νιώθετε αμηχανία μπροστά στα ωμά στρείδια και δεν είστε έτοιμοι να τα δοκιμάσετε, υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή του ψησίματος στα κάρβουνα ή στον ατμό.

Χαβιάρι

Μπορεί να μην είναι θαλασσινό με τη στενή έννοια, αλλά θεωρείται το «κόσμημα της θάλασσας». Όσο για την προέλευση του, δεν ισχύει ότι το χαβιάρι είναι τα αυγά των ψαριών. Ειδικά οι καλές ποικιλίες του προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον οξύρρυγχο, ένα και μόνο είδος ψαριού. Το συγκεκριμένο ψάρι συναντάται κυρίως, στην Κασπία Θάλασσα και για το λόγο αυτό, σε χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία και οι λοιπές γειτονικές τους, βρίσκει κανείς την καλύτερη ποικιλία από χαβιάρι. Μπορεί να είναι εκλεπτυσμένο και λεπτό σε γεύση, η τιμή του όμως, θα μας πέσει «βαριά». Το κόστος είναι σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν απαγορευτικό για πολλούς. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ μέχρι σήμερα, περάστε από την πλησιέστερη αγορά της γειτονιάς σας, προμηθευτείτε το γευστικό αυτό έδεσμα και κάντε το δώρο στον εαυτό σας ή στον σύντροφό σας.