H γαλλική γαστρονομία στον κατάλογο της Unesco

h-galliki-gastronomia-ston-katalogo-tis-unesco

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Στον κατάλογο της Unesco για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας που πρέπει να διαφυλάσσεται, περιλαμβάνεται πλέον και η γαλλική γαστρονομία.

Στον κατάλογο της Unesco για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας που πρέπει να διαφυλάσσεται, περιλαμβάνονται πλέον ο ισπανικός χορός φλαμένκο, η μεσογειακή διατροφή και η γαλλική γαστρονομία.

Στις προτεινόμενες 51 υποψηφιότητες που προέρχονταν από 29 χώρες, περιλαμβάνονταν τα Καστέλς της Καταλωνίας, το βέλγικο καρναβάλι, ο κινέζικος βελονισµός, το κυνήγι µε γεράκι κ.ά., μεταξύ των οποίων και κάποια άλλα στοιχεία που απειλούνται και χρήζουν προστασίας.

Το γαστρονομικό γεύμα των Γάλλων, που περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο, αποτελεί το πρώτο στοιχείο που έχει σχέση με την κουζίνα και έχει συγκεκριμένη δοµή: ξεκινάει µε ένα απεριτίφ, τελειώνει µε λικέρ και περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα πιάτα -ένα ορεκτικό, ψάρι και/ή κρέας µε λαχανικά, τυρί και επιδόρπιο- ενώ επίσης, συνταιριάζεται και με το ανάλογο κρασί.

Στον κατάλογο εντάχθηκε επίσης το ισπανικό φλαμένκο, μια τέχνη μουσικής και χορού που έχει τις ρίζες του στην Ισπανία του 18ου αιώνα, τότε που μέσω αυτής της τέχνης, οι άνθρωποι εξέφραζαν ό,τι τους ταλαιπωρούσε ή τους ενθουσίαζε -από λύπη και πόνο, μέχρι χαρά και αγάπη.

Επίσης, η Unesco συμπεριέλαβε στον ίδιο κατάλογο και τη μεσογειακή διατροφή, την υποψηφιότητα της οποίας υποστήριξαν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Μαρόκο. Οι πρώτες ύλες και η πρακτική της μεσογειακής δίαιτας, την κάνουν να θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής, που προστατεύει από πολλές ασθένειες.

Οι υποψηφιότητες εξετάστηκαν από μια επιτροπή 24 μελών που συγκεντρώθηκε στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Ο κατάλογος της Unesco καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2003, όταν επικυρώθηκε από 132 κράτη, με σκοπό να προστατέψει τη διαφορετικότητα, να αναδείξει και να συμβάλει στη διατήρηση στοιχείων που δεν είναι μετρήσιμα και αφορούν προφορικές παραδόσεις, μορφές τέχνης, κοινωνικές πρακτικές, παραδοσιακές συγκεντρώσεις και γενικότερα έθιμα διαφόρων φυλών. Επίσης συντάσσεται ακόμη μία λίστα, με άυλα στοιχεία τα οποία απειλούνται. Τα τελευταία επτά χρόνια, η συγκεκριμένη επιτροπή έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό της 200 «άυλα» στοιχεία.