Κτήμα Παυλίδη: Η δύναμη της Δράμας μέσα σε ένα μπουκάλι
Από το 1998, το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας, ξεκίνησε την παραγωγή εκλεκτών οίνων, που έγιναν γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητοί.
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;
Οι πρώτες φυτεύσεις ξεκίνησαν το 1998 στα κοκκινόγεια της Δράμας, εκεί όπου από το 2004 στεγάζεται και δραστηριοποιείται το Κτήμα Παυλίδη. Σήμερα, καλλιεργούνται 650 στρέμματα, από όπου παράγονται με αυστηρή διαχείριση περίπου 250.000 φιάλες.
Πού βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;
Οι αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη εκτείνονται σε δύο σημεία της κοιλάδας της Δράμας: στα Κοκκινόγια και στην Περιχώρα, στις παρυφες του όρους Μενοίκιου. Τα μέρη αυτά, είχαν επιλεχθεί απο την αρχαιότητα ακόμη για αμπελοκαλλιέργεια, λόγω της πολύ καλής ποιότητας εδαφών που διαθέτουν. Επιπρόσθετα, το μεσοκλίμα της περιοχής, που χαρακτηρίζεται απο τους ψυχρούς ανέμους που πνέουν από την περιοχή του Νευροκοπίου, είναι ευεργετικό για την ποιοτική ωρίμανση των σταφυλιών.
Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Στο Κτήμα Παυλίδη καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Ειδικότερα από λευκές υπάρχουν το Ασύρτικο, η Ρομπόλα, το Sauvignon Blanc και το Chardonnay, ενώ από ερυθρές το Αγιωργίτικο, η Λημνιώνα, το Syrah και το Tempranillo.
Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;
Οι ετικέτες του κτήματος διαχωρίζονται σε δύο οικογένειες. Την οικογένεια του ΤΗΕΜΑ με το Λευκό (Ασύρτικο, Sauvignon Blanc), το Ερυθρό (Αγιωργίτικο, Syrah) και το Ροζέ (Tempranillo) και την οικογένεια των EMPHASIS που αποτελείται από τέσσερα μονοποικιλικά κρασιά: Ασύρτικο, Chardonnay, Tempranillo και Syrah (εξ ου και το όνομά τους, αφού δίνουμε έμφαση στην κάθε μία ποικιλία)...
Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;
Τα βασικά χαρακτηριστικά των κρασιών του κτήματος Παυλίδη είναι η κομψότητα, η γευστική ισορροπία και ο πλούτος στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Επιθυμούμε, τα κρασιά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά, πιο κοντά δηλαδή στα χαρακτηριστικά που τους προσδίδουν τα εδάφη και το μικροκλίμα της περιοχής και ταυτόχρονα, να είναι πολυδιάστατα.
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;
Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην αμπελοκαλλιέργεια, αφού εκεί διαμορφώνεται ουσιαστικά ο χαρακτήρας των κρασιών. Έπειτα, σημαντικά στοιχεια της παραγωγικής διαδικάσιας είναι ο τρύγος που στο Κτήμα Παυλίδη γίνεται νύχτα, προστατεύοντας έτσι τα σταφύλια απο την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη της ημέρας, η διπλή τράπεζα διαλογής στην υποδοχή και η διαχείριση του κάθε αμπελοτεμαχίου μεμονωμένα στην οινοποίηση. Έπειτα τα ερυθρά, παλαιώνουν απο 12 έως 18 μήνες σε δρύινα βαρέλια και άλλους 12 έως 24 στη φιάλη πριν βγούν στη αγορά.
Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;
Η ετήσια παραγωγή του κτήματος διατηρείται με αυστηρή διαχείριση γύρω στις 250.000 φιάλες απο 650 στρέμματα (!), ανάλογα με τη χρονιά.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών σας;
Η παραγωγική διαδικασία πιστοποιείται με ISO 22000, το οποίο έχουμε επεκτείνει άτυπα και στον αμπελώνα. Ορισμένα δε αμπελοτεμάχιά μας είναι ήδη πιστοποιημένα βιολογικά, ενώ ένας πιο σημαντικός αριθμος βρίσκεται σε διαδικασία προς πιστοποίηση.
Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;
Ο βασικός στόχος που έχει το Κτήμα Παυλίδη είναι να μην απογοητεύσει κανέναν καταναλωτή που μας τιμά ανοίγοντας μία φιάλη μας. Νομιζω πως με αυτήν την αρχή, έχουμε ήδη αρχίσει να χτίζουμε μία σχέση εμπιστσύνης με το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα και η οποία είναι το κύριο αντίδοτο στην κρίση της αγοράς και το ίδιο αναπτύσσεται σιγά σιγά και σε αγορές του εξωτερικού (ΗΠΑ, Καναδας, Αγγλία κτλ). Διατηρώντας λοιπόν, υψηλά τα ποιοτικά στάνταρ μας, θέλουμε να αποτελούμε μία σίγουρη, ποιοτική επιλογή για τους καταναλωτές στην Ελλάδα και παράλληλα να εδραιωνόμαστε μέσα απο την ανάπτυξη του ελληνικου κρασιού γενικότερα στο εξωτερικό.
Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;
Κατά την προσωπική μου γνώμη, το μόνο που θα συμβούλευα έναν καταναλωτή σήμερα είναι «πώς» πρέπει να επιλέξει! Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξει κάποιο επώνυμο εμφιαλωμενο κρασί και όχι ένα «κόκκινο» ή ένα «λευκο» ανώνυμο κρασί. Να επιλέγει στην αρχή άφοβα ακόμα και διαφορετικά στυλ κρασιών, μέχρι να βρεί τον χαρακτήρα που του αρέσει και εκεί θα εστιάζει στη συνέχεια. Είναι σίγουρο ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει οινοποιεία που κάνουν σοβαρή δουλειά, ποικιλίες που του ταιριάζουν περισσότερο και οι επιλογές του θα είναι πολυ πιο συγκεκριμένες.
Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;
Σαφώς και όχι. Όλα είναι σχέση ποιότητας-τιμής κι αυτό που πίνεις πρέπει να αντικατοπρίζεται στην τιμή του! Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ένας καταναλωτής σε κάποια οινοποιεία, αφού έτσι του μειώνεται το ρίσκο να πληρώσει ακριβά ένα κρασί που δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην τιμή του.
Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;
Πραγματικά δεν έχω κάποια συγκεκριμένη επιλογή σε κρασί. Θεωρώ πως είναι μία επιλογή που διαμορφωνεται απο τη στιγμή, την παρέα, το πιάτο που θα το συνοδεύσει. Αυτό είναι και το συναρπαστικό πράγμα στο κρασί βέβαια...
Πληροφορίες: www.ktima-pavlidis.gr .







