Τα Wise Food Stories ξεκίνησαν κι εμείς ήμασταν εκεί

wise-food-stories
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Πριν μερικές ημέρες, το Μεταλλουργείο στο Γκάζι γέμισε κόσμο και… φαγητό, στο πλαίσιο του πρώτου event των Wise Food Stories, μια σειρά συναντήσεων με θέμα το φαγητό και τη διατροφή.

Στη Θεσσαλία εκτρέφονται βοοειδή, τα οποία αποτελούν μια ιδιαίτερη φυλή ελληνικών στεπικών βοοειδών που παρέχουν τρυφερό, θρεπτικό και νόστιμο κρέας και αξίζει να τα γνωρίσουμε σε βάθος. Αυτός ήταν και ο στόχος του πρώτου event των Wise Food Stories, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10.10 στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που δίνουν αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα και να δοθούν απαντήσεις για θέματα που αφορούν στο πιο ζωτικό κομμάτι της ζωής μας, το φαγητό και κατ’ επέκταση τις διατροφικές μας συνήθειες και τις διατροφικές αλήθειες.

Τρυφερό, θρεπτικό και νόστιμο κρέας από τη φυλή ελληνικών στεπικών βοοειδών

Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση, όπου μίλησαν ο κος Ανδρέας Γεωργούδης, κορυφαίος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενό του τη γενετική και βελτίωση των αγροτικών ζώων, η κα Δέσποινα Καρατοσίδη, ειδική επιστήμονας-διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης από το πανεπιστήμιο του Μπάρι της Ιταλίας, ο κος Δημήτρης Δήμος, ο οποίος με την πολύχρονη εμπειρία του έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων αυτών ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και ο κος Σπύρος Λιάκος, chef του εστιατορίου Basegrill που με αδιανόητη επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

Νοστιμιές από την ομάδα του Basegrill και της Cookoovaya

Ο κος Δήμου τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά και το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής, παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου. Γιατί τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης  στεπικής φυλής – τύπος Κατερίνης αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρέπει να τεθεί εκτός αμφισβήτησης.

Η... dream team μαγείρων

Κι από τη θεωρία περάσαμε και στη δοκιμή, αφού η βραδιά ολοκληρώθηκε με γευστικές δημιουργίες ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των chef της Cookoovaya και του Basegrill, με πραγματικά ζουμερό και πεντανόστιμο κρέας, αλλά και άλλες δημιουργίες, όπως καλαμπόκι βρασμένο σε ζωμό κρέατος, γαλατόπιτα με γαλακτοκομικά από το συγκεκριμένο αγρόκτημα και πολλές ακόμη νοστιμιές, καμωμένες από τους γνώστες του είδους.