Ελλάδα-Ισραήλ ένωσαν γαστρονομικές δυνάμεις στο Hilton

sef-assaf-granit-kai-akis-petretzikis SABRINA

Οι σεφ Assaf Granit και Άκης Πετρετζίκης σε μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας 

ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας πραγματοποιήθηκε στο Hilton Αθηνών με τους Σεφ Assaf Granit και Άκη Πετρετζίκη σε μια πανδαισία γεύσεων.

Γευστικές μεσογειακές δημιουργίες των κορυφαίων σεφ του Ισραήλ και της Ελλάδας, Assaf Granit και Άκη Πετρετζίκη, στο Urban StrEATS Event που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο πριν μερικές ημέρες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπέν –Άμπα.  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ και την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε», ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Αθηνών και κύριο χορηγό του event, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

SABRINA

Ο σεφ Assaf Granit εντυπωσίασε με τις γεύσεις του

O Assaf και ο Άκης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας προσφέροντας μια μοναδική και δημιουργική πανδαισία γεύσεων εμπνευσμένη εν μέρει από το street food του Ισραήλ και της Ελλάδας.

Μεταξύ των ενδεσμάτων που ενθουσίασαν από τον Assaf ήταν το Kade (φύλλο κρούστας με φέτα και mangold (παντζάρι), ένας γευστικότατος τόνος ταρτάρ με αραβική σαλάτα, το Chiga (πληγούρι, ντομάτες, πιπεριές και αντζούγιες), η σαλάτα με μάραθο, στραγγιστό γιαούρτι, σάλτσα βινεγκρέτ και πάστα ελιάς και ένα εκπληκτικό παγωτό ταχίνι.

Από τον δικό μας Άκη Πετρετζίκη, εντύπωση έκαναν τα λαχταριστά αρνίσια χαμπουργκεράκια με σάλτσα τζατζικιού, ο εκλεκτός σολομός ταρτάρ με πάπαντομς (ινδικά πιτάκια) και γιαούρτι,η μπρουσκέτα με μαριναρισμένες αντζούγιες και μελιτζανοσαλάτα, το λαβράκι καρπάτσιο με ελληνική σαλάτα, ελληνικό γιαούρτι πανακότα και οι λουκουμάδες με σος σοκολάτας, μια σταθερή ελληνική αξία στα επιδόρπια. 

SABRINA

Οι νοστιμιές της γιορτής

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Ισραηλινή Πρέσβυς, ευχαρίστησε θερμά τους συνελεστές της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε» και το Hilton Αθηνών καθώς και τους δυο σεφ για την συμμετοχή και συνεργασία τους. Δήλωσε ότι όπως και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο γαστρονομικής καινοτομίας, με τη fusion κουζίνα του που συνδιάζει τις γεύσεις των Εβραίων από όλα τα μέρη του κόσμου από την Ευρώπη, μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Assaf Granit, μιλώντας για την κουζίνα του Ισραήλ, αναφέρε ότι αποτελεί το προϊόν μιας συναρπαστικής ανταλλαγής και μείξης συνταγών Εβραίων από όλον τον κόσμο, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μεγαλώντας στην Ιερουσαλήμ η δική του γιαγιά από την Πολωνία αντάλλαζε συνταγές με την γιαγιά του γείτονα από το Μαρόκο. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η κουζίνα του Ισραήλ, μια πυκνοκατοικημένη χώρα όπου συναντώνται διάφορες γεύσεις και πολιτισμοί, με  επίκεντρο όμως τις γεύσεις της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.

Ο Άκης Πετρετζίκης τόνισε τις ομοιότητες στις κουζίνες της Ελλάδας και του Ισραήλ ως χώρες της Μεσογείου, λέγοντας ότι έχουν ως βάση το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και την απλότητα, τα καλά υλικά και έντονες γεύσεις.  Μιλώντας για την καλή μαγειρική, ο Άκης δήλωσε ότι απορρέει μόνο από το πάθος και την αγάπη, ένα πάθος που σίγουρα μοιράζονται οι λαοί της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ.