«Aνετον» και κυρίως… νόστιμον!

aneton-kai-kurios-nostimon

ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Άνετον, νόστιμον και ιδιαίτερα… ενδιαφέρον, είναι το εστιατόριο με έναν εκ των ιδιοκτητών του, τον τηλεοπτικό Βασίλη Καλλίδη. Το επισκεφτήκαμε και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι, ή μάλλον… στόμασι, ότι η εμπνευσμένη και νόστιμη κουζίνα, μπορεί να προσαρμοστεί στην κρίση.

Mε λαχταριστές μυρωδιές, ζωντανή ατμόσφαιρα και λιτή διακόσμηση, μας υποδέχτηκε το «Άνετον» (για την ακρίβεια Άνετον Concept Resto, μετά την ανακαίνισή του το 2011) του Βασίλη Καλλίδη, μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη Κυριακή.

Σε έναν μικρό, αλλά φιλόξενο χώρο, στην καρδιά του Αμαρουσίου, ο βραβευμένος σεφ και συνιδιοκτήτης του καταστήματος, καταφέρνει να ξετυλίξει το μαγειρικό του ταλέντο, χωρίς να χρειάζεται να «πείσει» με περιττές πολυτέλειες στο χώρο ή υπερβολικά gourmet παρεμβάσεις στα πιάτα, κρατώντας όμως τις πρωτότυπες και avant garde ιδέες του.

Το εστιατόριο έκανε… lifting το 2011 και έγινε πιο… χαλαρό, τόσο ως προς τη διακόσμηση –που παραπέμπει σε βιομηχανικό, minimal στυλ και περιλαμβάνει ένα τεράστιο μοναστηριακό τραπέζι- όσο και ως προς τα πιάτα, αλλά και τις τιμές του, εναρμονιζόμενο στις απαιτήσεις των καιρών και κερδίζοντας ακόμη περισσότερους «οπαδούς».

Σερβίρει μοντέρνα, αλλά δημιουργική ελληνική κουζίνα και αποτελεί ένα «μίγμα» ταβέρνας -με την καλή έννοια που παραπέμπει σε αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις- και ενός σικ και λιτού εστιατορίου, όπου το «δήθεν» ή το υπερτιμημένο, δεν έχουν θέση στη φιλοσοφία του. Το μόνο ίσως που θα μπορούσε να παραβλέψει, το Άνετον Concept Resto, από τα χαρακτηριστικά της ταβέρνας, είναι η βαβούρα του κόσμου, που «κάλυπτε» την όποια μουσική είχαν επιλέξει οι υπεύθυνοι.

Και για να μπούμε επιτέλους στο κυρίως θέμα, το φαγητό μας άφησε καθ’ όλα ικανοποιημένους: οι γεύσεις και η εκτέλεση των πιάτων, τέλεια, το μενού όσο πλούσιο πρέπει (χωρίς μακροσκελείς καταλόγους, που θα μας έκαναν να απορούμε πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ποιότητα των πιάτων) και με μια μικρή, αλλά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών και πολύ ενδιαφέρον χύμα κρασί.

Ξεκινήσαμε με μια πατατοσαλάτα με ψητές Γαλλικές πατάτες, απάκι, σωτέ λαχανικά και βινεγκρέτ από γιαούρτι (9,50 ευρώ), που μας έκανε να γλείφουμε τα δάχτυλά μας και να τελειώσουμε την πρώτη δόση από τα τραγανά πιτάκια που σερβίρονται αντί για ψωμί. Για την επόμενη φορά αφήσαμε την πρωτότυπη σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, σαλάμι Λευκάδος και τρουφάκια από γιδοτύρι με ποπ κορν (9 ευρώ).

Τα τραγανά ρολάκια με καπνιστό τυρί Βερμίου και τσάτνεη από αχλάδια (8,50 ευρώ), αποδείχτηκαν επίσης απολαυστική επιλογή ορεκτικού, με την γλυκόξινη σος να συνοδεύει άψογα το πικάντικο τυρί.

Από τα κυρίως πιάτα επιλέξαμε χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα με ψητές πατάτες και σως φέτας (11 ευρώ), που ήταν καλοψημένα, νόστιμα και περισσότερα απ’ όσο φαίνονταν αρχικά. Επίσης δοκιμάσαμε μπιφτέκια από μοσχαράκι με κυπριακή πίτα, κρεμμυδοσαλάτα με φουρνιστή ντομάτα και γιαούρτι με λεμόνι τουρσί (10,50 ευρώ) και ένα από τα πιάτα ημέρας, φιλέτο χοιρινής μπριζόλας στη σχάρα με πουρέ πατάτας με μανιτάρια και εκπληκτική σάλτσα μανιταριών.

Η παραπάνω από φυσιολογική ζέστη (για χειμωνιάτικη μέρα) και η σχετική φασαρία (που ίσως οφειλόταν και στο ότι επισκεφτήκαμε το εστιατόριο Κυριακή, όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρή και μάλιστα υπήρχαν και μικρά παιδιά στα τραπέζια), δεν κατάφεραν να μας αποσπάσουν την προσοχή από τις εκπληκτικές γεύσεις που «ξετυλίγονταν» η μια μετά την άλλη στο τραπέζι μας και ούτε φυσικά να καταφέρουν να μας αποτρέψουν να δοκιμάσουμε την απίστευτη γκανάς πικρής σοκολάτας, με καραμέλα γάλακτος, φυστικοβούτυρο και τριμμένα, σοκολατένια μπισκότα (6 ευρώ), μέχρι να νιώσουμε ότι δε χωράει τίποτ’ άλλο στο στομάχι μας. Κρίμα γιατί θέλαμε τόσο να δοκιμάσουμε και το cheesecake με κρέμα dulce de leche και crumble από καραμελωμένα αμύγδαλα! Καλύτερα μάλλον, για να έχουμε μια ακόμη δικαιολογία να ξανάρθουμε...

Πληροφορίες: Άνετον Concept Resto, Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700, www.facebook.com/pages/ANETON-%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%A3%CE%95%CE%A0%CE%A4-RESTO/269687403055526 .

Τιμή: περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]