Δοκιμάστε τα πέντε πιο ακριβά λευκά κρασιά στον κόσμο

krasi-leuko
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του krasiagr.com ανακαλύπτουν πέντε κρασιά που απαιτούν πολλά μηνιάτικα για να τα αποκτήσει κανείς.

Τα κρασιά που φυλάσσονται για δεκαετίες σε κελάρια, όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση και άρωμα, αλλά παρουσιάζουν τιμές τόσο υψηλές, ώστε μόνο λίγοι ελίτ θα έχουν το προνόμιο να τα απολαύσουν. Εδώ είναι τα 5 πιο ακριβά λευκά κρασιά στον κόσμο.

5. Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru $1,257-$1760
Το Domaine Ramonet, που θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος παραγωγός σε επίπεδο village και Premier Cru Chassagne-Montrachet (κόκκινο και λευκό), διαθέτει επίσης αγροτεμάχια Chardonnay και στους τέσσερις αμπελώνες Chassagne/Puligny Grand Cru. Τα λευκά κρασιά τείνουν να αρχίζουν την αλκοολική τους ζύμωση στη δεξαμενή πριν μεταφερθούν στο βαρέλι. Τα grand cru συνήθως φθάνουν το 50 τοις εκατό νέο βαρέλι. Αυτό το συγκεκριμένο κρασί που έχει φήμη μεγάλης αξίας, ίσως χρειαστεί 20 χρόνια για να δείξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εάν είστε ανυπόμονοι, όμως, μπορείτε να εξετάσετε το Domaine Ramonet Bâtard-Montrachet, το οποίο είναι προσιτό νωρίτερα σε μια μέση τιμή $511.

4. Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru $2,302-$3206
Παράγεται από το περίφημο σπίτι Domaine Coche-Dury, ένα μπουκάλι του εξαιρετικού Cohce-Dury Corton Charlemagne Grand Cru κοστίζει $2,302 - $3206. Το σπίτι που στήθηκε το 1920, από τον Leon Coche, παράγει 3.500 κιβώτια κρασιού ετησίως από τους αμπελώνες του, όπου μπορείτε επίσης να δείτε τις ποικιλίες Aligote και Pinor noir. Τα λευκά κρασιά τυπικά ζυμώνουν μέχρι και 40 τοις εκατό σε νέα δρυ, περνάνε ένα χρόνο με τις οινολάσπες και έπειτα έξι μήνες σε cask πριν εμφιαλωθούν, συνήθως με διαύγαση, αλλά χωρίς φιλτράρισμα.

3. Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru $4,810-$5320
Θεωρείται ως ένα από τα πιο γευστικά λευκά κρασιά στον κόσμο. Το Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru επίσης κατατάσσεται ως ένα από τα ακριβότερα. Φτιαγμένο από εξαιρετικά σταφύλια chardonnay, αυτή η μάρκα κρασιού είναι γνωστή για τα πολυδιάστατα αρώματα της που κυμαίνονται από αχλάδι, καπνιστή φλούδα πορτοκαλιού καραμέλα βουτύρου, μέλι, γραφίτη και βανίλια.

2. Domaine Leflaive Batard Montrachet Grand Cru $5,923- $6698
Ένας λάτρης κρασιών της Βουργουνδίας μπορεί να μαντέψει ότι το βιοδυναμικό domaine, με βάση το Puligny της εκλιπούσας Anne-Claude Leflaive θα έπρεπε να είναι στην κορυφή. Αλλά η σπανιότητα, ακόμη και στο πλαίσιο του Grand Cru Burgundy, έρχεται επίσης στο προσκήνιο όταν εξετάζουμε τις σταθερά υψηλές τιμές στις σοδειές για αυτό το κρασί. Το Leflaive κατέχει δεσπόζουσα θέση στα Chassagne/Puligny Grand Crus, αλλά δεν κατείχε κανένα αμπέλι Montrachet μέχρι το 1994, όταν αγόρασε ένα μικρό κομμάτι 0,08 εκταρίων στον τομέα Chassagne. Αυτό είναι αρκετό μόνο για λίγο περισσότερο από ένα βαρέλι κρασιού, ή περίπου 30 κιβώτια. Το Domaine Leflaive κάνει περίπου 700 κιβώτια Chevalier-Montrachet ετησίως, τα οποία «πουλά» κατά μέσο όρο $629, αν ψάχνετε για κάτι πιο προσιτό. Επίσης, σε λιγότερο από το ένα δέκατο της τιμής, ο Olivier Leflaive (ο αδελφός της Anne-Claude) κάνει επίσης ένα Montrachet.

1. 1811 Chateau d’Yquem $117,000
Οι λευκοί οίνοι γενικότερα δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά όσον αφορά τον χρόνο παλαίωσης σε σύγκριση με τους κόκκινους οίνους. Αλλά με το Chateau d'Yguem του 1811, η υπόθεση είναι διαφορετική. Αυτό το κρασί περιέχει μεγάλες ποσότητες υπολειμματικών σακχάρων, καθιστώντας το «ακούραστο» για αιώνες. Το μοναδικό στην κατηγορία του Sauternes Premier Cru Supérieur είναι επίσης και το μοναδικό στην λίστα που δεν έρχεται από την Βουργουνδία και δεν είναι Chardonnay. Έρχεται από το νοτιοδυτικό Μπορντό, στην αριστερά όχθη του ποταμού Gironde στην Γαλλία. Το περιεχόμενό του αποτελείται από το Semillon (80%) και Sauvignon Blanc (20%), το οποίο βοηθά το κρασί να ωριμάσει καλά και το κρατά μακριά από την αλλοίωση.

Πηγή: www.krasiagr.com