Πώς να παραγγέλνετε κρασί σαν επαγγελματίες

krasi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Το να διαλέξει κάποιος κρασί σε ένα εστιατόριο μπορεί να είναι δύσκολο. Γι’ αυτό και η ειδικός Amanda Barnes μοιράζεται τους χρυσούς κανόνες της για να σας βοηθήσει την επόμενη φορά να σκεφτείτε σαν επαγγελματίας αγοραστής κρασιού.

Κάντε την έρευνά σας
Αν πραγματικά θέλετε να φανείτε γνώστες, κάντε την έρευνά σας εκ των προτέρων. Τα περισσότερα εστιατόρια με καλό φαγητό έχουν λίστα με κρασιά και μενού διαθέσιμα στο διαδίκτυο, οπότε μπορείτε να μελετήσετε πιθανά κρασιά για το γεύμα και να εντοπίσετε τυχόν πιάτα που ταιριάζουν εξαιρετικά με το κρασί που σκέφτεστε να πάρετε ή δεν ταιριάζουν καθόλου. Αν δεν υπάρχει λίστα κρασιών διαθέσιμη στο διαδίκτυο, ξεκινήστε να σκέφτεστε μόνοι σας πιθανούς συνδυασμούς. Είναι το εστιατόριο γνωστό για τα στρείδια και τα οστρακοειδή; Ξηρά αφρώδη και λευκά κρασιά με είναι ιδανικά για να τα προτιμήσετε. Βγαίνετε για βραδινή έξοδο με φαγητά με κάρυ; Τα αρωματικά ξηρά λευκά, όπως το Riesling και το Gewürztraminer, προσφέρουν ένα εύκολο ταίριασμα. Θα φάτε ένα βαρύ κρέας με κάρυ; Ίσως ένα ζουμερό Gamay ή ένα πικάντικο μίγμα Grenache-Shiraz-Mourvèdre είναι ιδανικό. Προγραμματίστε και δεν θα χάσετε χρόνο διστάζοντας στο τραπέζι.

Μην πέσετε στη δεύτερη φθηνότερη παγίδα
Είναι το χειρότερο κλισέ: στο πρώτο ραντεβού, επιλέγουμε το δεύτερο φθηνότερο μπουκάλι στη λίστα. Αυτή η κίνηση σίγουρα δεν θα εντυπωσιάσει τον/ την σύντροφό σας. Οι εστιάτορες έχουν κέρδος από το κρασί που κυμαίνεται μεταξύ 50% και 400% - και πολλοί έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στο φθηνότερο τους κρασί, και σίγουρα στο δεύτερο φθηνότερο κρασί τους. Μπορείτε συνήθως να υπολογίζετε σε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της τιμής του εστιατορίου και του κέρδους: όσο περισσότερο πληρώνετε, τόσο μικρότερη είναι η αναλογία προσαύξησης. Ένας έξυπνος αγοραστής κρασιού θα εξετάσει ποια κρασιά έχουν μεγαλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής στην κατηγορία τους. Για παράδειγμα, αν βρείτε ένα Muscadet Sur Lie για 40 ευρώ, να γνωρίζετε ότι πιθανότατα έχει υποτιμηθεί, ενώ αν βρείτε ένα AOC Condrieu για την ίδια τιμή, πιθανότατα σας έχουν κλέψει. Ελέγξτε την λίστα κρασιών, αξιολογήστε την τιμή και σκεφτείτε πώς συγκρίνεται η λιανική αξία της έξω από τις πόρτες του εστιατορίου. Αν αυτή είναι μια ιδιαίτερη περίσταση, πληρώνοντας αυτό το επιπλέον κομμάτι θα σας εξασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα στο ποτήρι.

Εξετάστε τι τρώτε - και τι επιλέγουν όλοι οι άλλοι
Ένας foodie θα αποφάσιζε για το μενού πρώτα και στη συνέχεια θα διάλεγε το κρασί για να ταιριάζει. Ένας wine geek μπορεί να κάνει το αντίθετο. Δεν έχει σημασία αν αποφασίζετε πρώτα για το κρασί ή το φαγητό, αρκεί αυτά τα δυο να ταιριάζουν. Εάν διαλέξετε ένα ελαφρύ ψάρι για πρώτο πιάτο και στη συνέχεια ένα βαρύ πιάτο αρνιού για κυρίως, θα είναι δύσκολο να βρείτε ένα μπουκάλι κρασί για να ταιριάζει και με τα δύο. Τότε καλύτερα να επιλέξετε κρασί by the glass. Εάν γευματίζετε με το ταίρι σας ή με παρέα, αφήστε τους άλλους να κάνουν τις επιλογές τους στο φαγητό, να συζητήσουν τις προτιμήσεις τους και στη συνέχεια να παραγγείλουν δύο διαφορετικές κατάλληλες φιάλες. Ίσως το γεύμα να ξεκινήσει με ένα κόκκινο κρασί (αν παραγγείλουν μπριζόλα, για παράδειγμα) και στη συνέχεια να πάτε σε ένα λευκό για το κυρίως πιάτο (ίσως με ένα μπακαλιάρο).

Μην πανικοβληθείτε
Αν σας ζητηθεί η παραγγελία κρασιού και δεν έχετε ακόμη ολοκληρώσει την ανάγνωση της πρώτης σελίδας της λίστας οίνων των 12 σελίδων, μην πανικοβληθείτε! Πάρτε το χρόνο σας, δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε. Αν ο συνδαιτυμόνας σας φαίνεται διψασμένος, καλύτερα να επιλέξετε μια σαμπάνια ή αφρώδες για να ξεκινήσει το βράδυ. Πίνοντας το αφρώδες κρασί, μπορείτε να πάρετε όσο χρόνο χρειάζεστε για να μελετήσετε τη λίστα και να εξετάσετε ποια φιάλη θα λειτουργήσει καλύτερα με το γεύμα σας.

Μάθετε πώς να μιλάτε σε ένα sommelier
Ένας σομελιέ είναι εκεί για να βοηθήσει. Όσες περισσότερες πληροφορίες δίνετε, τόσο πιο εύκολο είναι να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή απόφαση. Δεν θα σας κάνει να μοιάζετε με έναν ερασιτέχνη που αναζητάτε συμβουλές, στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Προσπαθήστε να συμμετάσχετε μαζί του σε μια συζήτηση για το κρασί. Ο σομελιέ επέλεξε τα κρασιά στον κατάλογο για κάποιο λόγο. Αφήστε τον να σας πει γιατί και μαζί μπορείτε να κάνετε μια ενημερωμένη επιλογή, ανάλογα με τα γούστα σας, τον προϋπολογισμό και το γεύμα σας. Πείτε στο sommelier τι σας αρέσει και δεν σας αρέσει. Για παράδειγμα, προτιμάτε κόκκινα κρασιά που είναι φρουτώδη και ελαφριά ή γεμάτα και πικάντικα; Στη συνέχεια, συζητήστε τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα με το γεύμα σας. Εάν έχετε έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, ζητήστε του να σας βρει το πιο συναρπαστικό κρασί για τα χρήματα που διαθέτετε.

Πηγή: www.krasiagr.com