Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» είναι εδώ για πέμπτη φορά

megala-kokkina-krasia photo: Panos Smirniotis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αυτή την Κυριακή, τα φώτα πέφτουν στο κόκκινο κρασί που έχει την τιμητική του.

Για πέμπτη φορά, η εκδήλωση γευσιγνωσίας «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, αυτή την Κυριακή 18/11 (12:00 – 20:00), σε μια γιορτή του κόκκινου κρασιού που θα συγκεντρώσει όλους του οινόφιλους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν περισσότερα από 150 σπουδαία κρασιά, από 27 ελληνικά και 51 ξένα οινοποιεία. Τα ελληνικά οινοποιεία θα παρουσιάσουν το καλύτερο κόκκινο κρασί τους από την τρέχουσα εσοδεία δίπλα στο ίδιο κρασί παλαιωμένο (δηλαδή από παλαιότερη εσοδεία), ως απόδειξη της δυνατότητας παλαίωσης που έχουν πολλά ελληνικά κρασιά. Παράλληλα, πολλά οινοποιεία θα προτείνουν και άλλες φιάλες παλαιωμένων ή πειραματικών οίνων που έχουν αποθηκευμένα στα κελάρια τους.

photo: Panos Smirniotis

Τα ξένα οινοποιεία θα εκπροσωπούνται με σπουδαία κόκκινα κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα, κάποια εξ αυτών σε τιμές που μπορεί να σοκάρουν όσους δεν γνωρίζουν, αλλά που αποδεικνύουν πόσο περιζήτητα είναι στη διεθνή αγορά. Θα συμμετάσχουν οινοποιεία από δέκα χώρες (Αργεντινή, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιταλία, Λίβανος, Πορτογαλία, Ισπανία και Χιλή), ενώ φέτος ξεχωρίζει η συμμετοχή του Λιβάνου ως τιμώμενη χώρα με 10 κορυφαία οινοποιεία.

Ανάμεσα στα κρασιά που θα μπορούν να δοκιμάσουν οι οινόφιλοι, σας αναφέρουμε ενδεικτικά το Hermitage 2015 του σπουδαίου Louis Chave από το Ροδανό, το Château Latour 2003 από το Μπορντό, το Masseto 2005 της Tennuta dell’ Ornellaia από την Τοσκάνη, το Amarone della Valpolicella της Forno Romano, ενώ δεν λείπουν εκπλήξεις, όπως το Ελβετικό Gantenbein Pinot Νoir. Ανάλογες είναι και οι επιλογές από το Νέο Κόσμο, με τη χειμαζόμενη από τις πυρκαγιές Καλιφόρνια να εκπροσωπείται δυνατά με, μεταξύ άλλων, το Lokoya, το Opus One και το Insignia, την Αργεντινή με το Viña Cobos και τη Χιλή με το Montes.

photo: Panos Smirniotis

Ωστόσο, στόχος της εκδήλωσης «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» δεν είναι μόνο να δοθεί σε οινόφιλους καταναλωτές η δυνατότητα δοκιμής κορυφαίων ξένων κρασιών, αλλά και να αποδειχθεί πως και ο ελληνικός αμπελώνας μπορεί και πρέπει να «παίξει στο γήπεδο» των μεγάλων κρασιών, διεθνώς, ώστε να δημιουργήσει υπεραξία για το σύνολο της ελληνικής οινικής παραγωγής

Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων κρασιών, κάποια απαιτούν συμμετοχή για τη δοκιμή τους. Έτσι, το αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση είναι 40€ που περιλαμβάνει εισιτήριο και κουπόνια τα οποία ο επισκέπτης εξαργυρώνει για να δοκιμάσει κρασί (50ml) σε τιμή κόστους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρασί με τιμή που ξεπερνάει στην κάβα τα €200 θα δοκιμαστεί με τέσσερα κουπόνια (12€), ενώ κρασιά έως και 100€ δοκιμάζονται ακόμα και με 2 κουπόνια (6€). Τα ελληνικά κρασιά των τρεχουσών εσοδειών δεν χρεώνονται με κουπόνι, όπως συμβαίνει και με αρκετά από τα υπόλοιπα, παλαιωμένα, σπάνια ή εκτός αγοράς ελληνικά κρασιά.

Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» είναι μία συνδιοργάνωση του ιστότοπου ευζωίας FNL και της εταιρείας οινικής επικοινωνίας Vinetum, γνωστή για την έκθεση Οινόραμα και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει για το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά.

Info
Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία
Βασιλέως Γερωργίου 1Α, Σύνταγμα
Κυριακή 18/11 12.00-20.00