Πώς να παραγγείλετε την καλύτερη μπριζόλα

mprizola
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Αν η μπριζόλα είναι από τα αγαπημένα σας πιάτα, αλλά τα steakhouses εκεί έξω σας… τρομάζουν με τις επιλογές τους, δείτε τι πρέπει να ξέρετε για να διαλέξετε την καλύτερη και να την απολαύσετε στο έπακρο.

Τα πιο τρυφερά κομμάτια δεν είναι και τα πιο γευστικά
Αν θέλετε την πιο τρυφερή μπριζόλα του μενού, καλύτερα να παραγγείλετε φιλέτο, καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν θέλετε, όμως, το πιο νόστιμο κομμάτι, τότε η επιλογή είναι ribeye. Τα λιπαρά του είναι αυτά που του χαρίζουν και τη νοστιμιά του και αφού θα φάτε μπριζόλα, κάντε το σωστά. Αμέσως επόμενη επιλογή είναι η Strip Steak, ανάμεσα στα δύο σε τρυφερότητα και πιο γευστική από το φιλέτο.

Η καλύτερη μπριζόλα στο μενού δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακριβή
Αν και η Wagyu ribeye με μακρύ κόκαλο μπορεί να είναι η πιο ακριβή σε ένα μενού, δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη επιλογή για κάθε περίσταση. Αν θέλετε μια πιο απλή, φθηνή και νόστιμη μπριζόλα, μπορείτε να επιλέξετε μια strip steak, η οποία θα σας χαρίσει χυμώδη γεύση, ενώ στο ίδιο βάρος μιας ακριβής μπριζόλας μπορείτε να πάρετε μια short rib.  

Δείτε την πριν μαγειρευτεί
Το να μπείτε σε ένα χώρο και να δείτε ωμό κρέας να κρέμεται ή σερβιτόρους να κουβαλούν στους δίσκους τους κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί δεν είναι ακριβώς επίδειξη, αλλά μια ευκαιρία να δουν οι πελάτες την ποιότητα του κρέατος. Πολλοί, μάλιστα, ενθαρρύνουν τους πελάτες να ζητήσουν να δουν μια μπριζόλα πριν ψηθεί, ώστε να την αξιολογήσουν για το κόκκινο χρώμα της, την αναλογία λίπους της, το μέγεθος και το πάχος της. Ειδικά αν πληρώνετε πολλά σε ένα steakhouse, μην ντραπείτε να ζητήσετε να δείτε αυτό που πρόκειται να φάτε.

Ζητήστε την medium-rare
Σίγουρα τα πάντα είναι θέμα γούστου και κάποιοι να προτιμούν την μπριζόλα τους καλοψημένη ή λιγότερο ψημένη, αλλά στην πραγματικότητα, ένα καλό κρέας αναδεικνύεται και είναι νόστιμο, χυμώδες και τρυφερό, όταν είναι medium-rare. Με μια εξαίρεση: το κομμάτι που προέρχεται από τη μέση χαμηλά (sirloin) το οποίο έχει πιο πυκνή υφή και του ταιριάζει καλύτερα το medium ψήσιμο για να μην βγει μαστιχωτό.

Αν το εσωτερικό της είναι φουσκωμένο, δεν έχει μαγειρευτεί σωστά
Η μπριζόλα πρέπει πάντα να «ξεκουράζεται» μετά το ψήσιμο, αλλά αν το steakhouse που επισκέπτεστε ξέρει τι κάνει, θα πρέπει να την «ξεκουράσει» και πριν το ψήσιμο. Αν το κρέας αποθηκεύεται στο ψυγείο, δεν πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως μόλις βγει, αλλά να ξεκουραστεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι κρύο στο εσωτερικό του. Αν δείτε ότι η μπριζόλα που σας σερβίρουν είναι φουσκωμένη εσωτερικά, τότε μάλλον πήγε κατευθείαν από το ψυγείο στο τηγάνι.