7 πρωτότυποι τρόποι για να πανάρετε το κρέας σας

7-prototupoi-tropoi-gia-na-panarete-to-kreas-sas-prototupoi-tropoi-gia-na-panarete-to-kreas-sas

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Το πανάρισμα είναι ουσιαστικά η διαδικασία επικάλυψης ενός υλικού –συνήθως κρέατος ή τυριού- που γίνεται πριν από το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Η παραδοσιακή συνταγή για το πανάρισμα που ακολουθούμε χρόνια τώρα, βασίζεται σε τρία συστατικά: το αυγό, το αλεύρι και την τριμμένη ψίχα ψωμιού ή τις θρυμματισμένες φρυγανιές (γαλέτα). Ας ξεφύγουμε όμως, από τα συνηθισμένα...

Τα συγκεκριμένα υλικά μπορεί να είναι νόστιμα και απλά, αλλά δεν μπορούν να εγγυηθούν πάντα μια τραγανή και έντονη χρωματικά κρούστα.

Το θετικό είναι όμως, ότι υπάρχουν άφθονα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο πανάρισμα, που πολλοί από εμάς αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Υλικά όπως κορν φλέικς, chips, ξηροί καρποί, μπαχαρικά και μυρωδικά μπορούν να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή γαλέτα.

Το γευστικό αποτέλεσμα ποικίλει ανάλογα με το συστατικό που θα χρησιμοποιήσετε ως πρώτη ύλη για το πανάρισμα. Επιλέξτε την γεύση που σας ταιριάζει καλύτερα ή δείτε τι αποθέματα από τα παρακάτω υλικά έχετε στο σπίτι σας και εμπνευστείτε κι εσείς νέους τρόπους παναρίσματος. Εμείς σας προτείνουμε μερικές εναλλακτικές προτάσεις, για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα…

Δημητριακά

Σας αρέσει να τρώτε ένα πλήρες πρωινό με γάλα και δημητριακά; Μέσα στη μέρα συνηθίζετε να καταναλώνετε μπάρες από δημητριακά, που χαρίζουν ενέργεια και δεν παχαίνουν; Αφού σας αρέσει τόσο πολύ η γεύση των δημητριακών, δεν έχετε παρά να τα χρησιμοποιήσετε για να εμπλουτίσετε και το κυρίως γεύμα σας. Οι τραγανές νιφάδες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν νόστιμη και θρεπτική βάση για το πανάρισμα του κοτόπουλου ή του ψαριού και να του δώσουν μια εξαιρετικά τραγανή υφή που θα σας εντυπωσιάσει.

Chips με γεύση bbq

Οι περισσότεροι έχουμε τη συνήθεια να «βουτάμε» τα ψητά μας (φτερούγες από κοτόπουλο, μπριζόλες, σνίτσελ ή οτιδήποτε άλλο), μέσα στη bbq sauce. Η ιδιαίτερα πικάντικη γεύση της, την κάνει ξεχωριστή. Όμως υπάρχει και μια εναλλακτική πρόταση ιδιαίτερα δελεαστική για τους λάτρεις της. Τα chips με γεύση bbq μπορούν να θρυμματιστούν και να χρησιμοποιηθούν στο πανάρισμα των ψητών. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή κρούστα, με όλη τη γεύση και το άρωμα από τη bbq sauce.

Φιστίκια

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι σίγουρα νόστιμα και θρεπτικά ως σνακ. Μπορούν όμως, να χρησιμοποιηθούν με πολλούς και ποικίλους τρόπους για να εμπλουτίσουν γευστικά τα φαγητά μας. Σας προτείνουμε να τα θρυμματίσετε στο μπλέντερ σας και να τα χρησιμοποιήσετε για να επικαλύψετε τη χοιρινή σας μπριζόλα (ή οποιοδήποτε άλλο κρεατικό). Η κρούστα θα έχει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά από τους φρεσκοκαβουρδισμένους ξηρούς καρπούς κι επιπλέον, ένα εντυπωσιακό πράσινο χρώμα.

Γάλα και παρμεζάνα

Η παρμεζάνα ως υλικό με έντονη γεύση, ταιριάζει υπέροχα με το κοτόπουλο ή με κρέατα και προϊόντα που δεν έχουν ιδιαίτερα δυνατή γεύση. Τους δίνει ένταση και μια κρεμώδη λιπαρότητα που ενδείκνυται για τα στεγνά κρεατικά. Έτσι μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως υλικό για το πανάρισμα. Αναμίξτε παρμεζάνα μαζί με γάλα, βουτήξτε τα κομματάκια του κρέατος που θέλετε να πανάρετε μέσα στο μίγμα και ψήστε τα στον φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, αποφύγετε το τηγάνισμα γιατί θα προσδώσει στο αποτέλεσμα επιπλέον λιπαρότητα, που ίσως να μην σας αρέσει. Μπορείτε επίσης, να αντικαταστήσετε το γάλα με ξινόγαλα που είναι ελαφρώς πιο πηχτό και πιο ξινό και θα δώσει ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα μαζί με την παρμεζάνα.

Η παραδοσιακή συνταγή εμπλουτισμένη με καρυκεύματα

Αν είστε παραδοσιακοί τύποι και αρνείστε να εγκαταλείψετε την κλασική συνταγή παναρίσματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια υλικά ως βάση και να προσθέσετε νόστιμα καρυκεύματα ή φρέσκα βότανα. Ρίγανη, βασιλικός, μαϊντανός ή οποιοδήποτε αρωματικό μπαχαρικό σας αρέσει, θα προσθέσει άρωμα και γεύση από τη φύση κατευθείαν στο πιάτο σας.

Chips

Το αγαπημένο μας σνακ, τα chips, δεν προσφέρεται μόνο για βραδιές κινηματογράφου με λιωμένο τυρί από πάνω και αναψυκτικό. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε και στην μαγειρική σας. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε μια διαφορετική και πικάντικη γεύση για το κοτόπουλό σας, δοκιμάστε να το πανάρετε… με chips. Ένα σακουλάκι chips είναι αρκετό. Να σας ενημερώσουμε όμως, ότι η σχηματιζόμενη κρούστα έχει, λόγω του ψησίματος, εντελώς διαφορετική γεύση και άρωμα από τα τραγανά chips, αλλά είναι εξίσου νόστιμη

Με σουσάμι και μαυροκούκι

Μια υπέροχη γεύση είναι εκείνη του φρεσκοκαβουρδισμένου σουσαμιού. Έτσι αν πανάρετε το κρέας σας μέσα σε ένα μίγμα από άσπρο και μαύρο σουσάμι θα φτιάξετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, με έντονη γεύση από ψημένο σουσάμι. Μπορείτε να το τηγανίσετε ή να το ψήσετε στον φούρνο. Και στις δύο περιπτώσεις θα είναι υπέροχο. Για να απογειώσετε τη γεύση του, μπορείτε να το σερβίρετε με ελάχιστο μέλι από πάνω, που θα δώσει την απαραίτητη γλύκα στο πιάτο σας και ταιριάζει πολύ με το σουσάμι.