Το top 10 των νεαρών σεφ της Ευρώπης

to-top-10-ton-nearon-sef-tis-europis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Σε δημοσίευμά του, ο ιστότοπος της The wall street journal συγκέντρωσε τους 10 καλύτερους νεαρούς σεφ της Ευρώπης.

Σε δημοσίευμά του, ο ιστότοπος της The wall street journal συγκέντρωσε τους 10 καλύτερους νεαρούς σεφ της Ευρώπης. Νέοι, ταλαντούχοι και πολύ δημιουργικοί, μας συστήνονται:

Christian Puglisi, Δανία, εστιατόριο «Relæ», Κοπεγχάγη

Ο 28χρονος γεννημένος στη Σικελία σεφ, άνοιξε το πρώτο το εστιατόριο, «Relæ», τον Αύγουστο, αφού είχε δουλέψει στο «El Bulli» το 2006 και μετά ως sous-chef στο «Noma» της Κοπεγχάγης. Αν και μερικές από τις δημιουργίες του είναι αμφιλεγόμενες, διαθέτει μεγάλο ταλέντο. Μια από τις σπεσιαλιτέ του είναι το σκουμπρί σε άλμη με κουνουπίδι και πουρέ.

Alexandre Gauthier, Γαλλία, «La Grenouillère», Montreuil Pas-de-Calais

Πριν από δύο χρόνια, στα 20 του, ο Alexandre Gauthier, τιμήθηκε με αστέρι Michelin για το εστιατόριο που διατηρεί η οικογένειά του στη βόρεια Γαλλία και δέχτηκε πλέον σημαντική αναγνώριση. Έχει εργαστεί σε τοπικές επιχειρήσεις και στο Alain Ducasse στην Plaza Athénée στο Παρίσι και στο La Pinède στο Saint Tropez. Του αρέσει να αναμειγνύει συστατικά και να κάνει συνδυασμούς, όπως αυγά ορτυκιών πάνω σε θρυμματισμένα λαχανάκια Βρυξελλών, με τριμμένο σκόρδο και ψιλοκομμένα σταφύλια.

Mathieu Rostaing Tayard, Γαλλία, «Le 126», Lyon

Θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο εντυπωσιακού εστιατορίου στη Lyon αυτή τη στιγμή –και μάλιστα με προσωπικό δύο άτομα- με σεφ τον 27χρονο Mathieu Rostaing Tayard, που πριν εργαζόταν με τους Nicolas le Bec και Pierre Gagnaire. Σε έναν μαυροπίνακα ανακοινώνονται τέσσερα πιάτα με 35 ευρώ, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται δημιουργίες όπως νιόκι με λαχανικά, μανιτάρια και σκόρδο ή κεφάλι μοσχαριού με πουρέ από σέλινο.

Greg Marchand, Γαλλία, «Frenchie», Παρίσι

Χρειάζονται τουλάχιστον δύο μήνες για να κάνει κανείς κράτηση στην «τρύπα» αυτή που βρίσκεται στον δεύτερο δήμο του Παρισιού. Ο Greg Marchand έχει εργαστεί στην Αγγλία και τη Νέα Υόρκη και ανήκει στην κατηγορία των néo-bistrot σεφ, δημιουργώντας πιάτα σε μια μικροσκοπική κουζίνα στο μέγεθος ενός ντουλαπιού.

Pier Giorgio Parini, Ιταλία, «Povero Diavolo», κοντά στο Rimini

Ο Pier Giorgio Parini έχει δουλέψει στο βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin, ιταλικό «Le Calandre» και είναι γνωστός για τις αλλαγές που κάνει στο καθημερινό του μενού. Λέγεται και «βασιλιάς των βοτάνων» λόγω της ευρηματικότητάς του στο πως να τα χρησιμοποιεί. Η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ του ονομάζεται «typical earth» και περιέχει δέκα πιάτα τοπικής προέλευσης.

Iñigo Pena, Ισπανία, «Narru», San Sebastian

Ο 28χρονος Iñigo Pena είναι ίσως, ο πιο ενδιαφέρων νεαρός σεφ με καινοτόμες ιδέες. Η κουζίνα του βασίζεται κυρίως σε πιάτα με ρύζι και ψάρι, ενώ ένα ακόμη πιάτο του που έχει αναγνωριστεί είναι οι φτερούγες κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα με ελαφρά μαγειρεμένο κρόκο αυγού και πατάτα.

Magnus Nilsson, Σουηδία, «Fäviken»

Είναι άραγε το πιο παράξενο εστιατόριο της Ευρώπης; Στη μέση μιας τεράστιας έκτασης στα βόρεια της Σουηδίας, ο 27χρονος Magnus Nilsson έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί, στηριζόμενος σχεδόν αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα. Έχει δουλέψει σε δυο εστιατόρια τριών αστεριών Michelin στο Παρίσι («L'Astrance» και «L'Arpège») και στα πιάτα του περιλαμβάνεται το ελαφρώς αλατισμένο αυγοτάραχο πέστροφας σε ζεστή κρούστα ξεραμένου αίματος χοίρου και πέρδικα με άγρια χόρτα.

Brett Graham, Aγγλία, «The Ledbury», Λονδίνο

Έχοντας ήδη τιμηθεί με δύο αστέρια Michelin και το μεγαλύτερο βρετανικό βραβείο από το Zagat και τα National Restaurant Awards, ο νεαρός Αυστραλός βρίσκεται στο δρόμο της επιτυχίας. Πολλοί από τους μεγαλύτερους σεφ παγκοσμίως όπως οι René Redzepi, Ferran Adrià και Alain Ducasse, έχουν επισκεφτεί το «Ledbury» για να ζήσουν την εμπειρία των πιάτων του, όπως το σκουμπρί στη σχάρα με καπνιστό χέλι και κέλτικη μουστάρδα ή την πέρδικα με δαμάσκηνα ψημένα σε τσάι, γάλα καρυδιάς και μανιτάρια.

Stevie Parle, Αγγλία, «The Dock Kitchen», Λονδίνο

Ο 25χρονος Stevie Parle άνοιξε το εστιατόριό του στα τέλη του 2009, δίπλα στο Grand Union Canal στο δυτικό Λονδίνο, μετά από αρκετά χρόνια εργασίας στο εξωτερικό και στο «River Café» στο Λονδίνο. Έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο καλύτερου νεαρού σεφ για την απλή, αλλά σοφιστικέ κουζίνα του.

Tim Siadatan, Aγγλία, «Trullo», Λονδίνο

Πρόκειται μάλλον, για την καλύτερη ιταλική κουζίνα στο Λονδίνο. Ο 28χρονος σεφ εκπαιδεύτηκε δίπλα στον τηλεοπτικό Jamie Oliver, ενώ ήταν άνεργος έφηβος και μετά εργάστηκε στο μοδάτο εστιατόριο «Moro». Στα τολμηρά του πιάτα περιλαμβάνεται σκουμπρί, ορτύκια, ψητή καρδιά μοσχαριού με πιπεριές και σαλάμι chorizo και μοσχαρίσια μπριζόλα με κάπαρη.