Πού να πάτε για κρασί στις γιορτές

wine-bar-krasi
ΤΡΙΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Αν μη τι άλλο, την εορταστική περίοδο πάντα θέλουμε να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να ευχόμαστε υγεία και αγάπη. Όταν, όμως, τα ποτήρια μας περιέχουν εκλεκτό κρασί, η παραπάνω ιεροτελεστία ανεβαίνει επίπεδο. Γι’ αυτό και ψάχνουμε τα wine bar της πόλης που ξέρουμε ότι θα μας σερβίρουν το καλύτερο για την περίσταση, σε ένα χώρο που θα μας κάνει να το απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.

Vintage Wine Bar & Bistro
Με στυλ, ατμόσφαιρα και αισθητική μπιστρό, στο Vintage Wine Bar&Bistro σας περιμένουν τρεις διαφορετικοί χώροι (ισόγειο με μαρμάρινο πάτωμα, ξύλινα τραπέζια και δερμάτινους καναπέδες με ξύλινο μπαρ στο κέντρο, πάνω επίπεδο με καναπέδες και τραπέζια που συνδυάζουν μάρμαρο και ξύλο και ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι, με ψηλή ξύλινη οροφή και ένα μικρό πριβέ κήπο και εξωτερικός χώρος που λειτουργεί από Απρίλιο έως Οκτώβριο) για να απολαύσετε το κρασί σας. Το συγκεκριμένο wine-bistro, μάλιστα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την αναλογία των ετικετών που σερβίρονται σε ποτήρι, οπότε οι επιλογές σας σίγουρα είναι πολλές και εκλεκτές, με πάνω από 500 ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες. Χάρη στο Coravin (τεχνολογία που επιτρέπει την κατανάλωση κρασιού χωρίς την αφαίρεση του φελλού), σχεδόν όλα τα κρασιά, ακόμη και τα καλύτερα, σερβίρονται σε ποτήρι. Για να συνοδέψετε το κρασί σας, υπάρχει η επιλογή κρεατικών, φρέσκων ψαριών και θαλασσινών, όπως επίσης σαλάτας και ορεκτικών, ενώ ξεχωριστά σερβίρονται τυριά και αλλαντικά από παραγωγούς της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών. Info: Μητροπόλεως 66-68, Αθήνα, 213 0296570.

Bottega
Στο ισόγειο του τετραγώνου που μέχρι πριν μερικά χρόνια βρισκόταν το πρώτο Village Cinemas, επί της οδού Φραγκοκλησιάς, το Bottegα είναι το στέκι και των οινόφιλων των βορείων προαστίων, αλλά και αυτών που αναζητούν μια χαλαρή, οινική έξοδο μετά τη δουλειά. Σε ένα χώρο industrial αισθητικής, με τζαζ μουσική, θα βρείτε επιλογές από τον ελληνικό κυρίως αμπελώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και οι διεθνείς, που ξεκινούν από 5 ευρώ σε ποτήρι και από 17 ευρώ σε μπουκάλι. Για να συνοδέψετε το κρασί σας υπάρχουν αρκετές επιλογές, όπως πλατό τυριών και αλλαντικών, αλλά και μπέργκερ, ζυμαρικά, κυρίως με σολομό, ριζότο, ψαρονέφρι ή ταλιάτα black angus (από 11 μέχρι 19 ευρώ), πίτσα και δύο επιδόρπια, τιραμισού και τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα πιείτε το κρασί σας ξεροσφύρι. Info: Φραγκοκλησιάς 3Α, 210 6100288.

Oinoscent
Με πλήθος επιλογών κρασιού σε ποτήρι και ακόμη περισσότερες σε μπουκάλι, με τους ελληνικούς αμπελώνες στην πρώτη γραμμή, αλλά και κάποιες ξένες ετικέτες να συνθέτουν τη λίστα, το συγκεκριμένο wine bar είναι σίγουρα μια από τις δυνατές επιλογές εξόδου για κρασί. Σε ένα χώρο όπου το κάπνισμα απαγορεύεται, είναι το ιδανικό στέκι γι’ αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το κρασί τους σε καθαρή ατμόσφαιρα. Κι αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε, οι προτάσεις της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κρασί που σας ταιριάζει και να το συνοδεύσετε με γευστικές προτάσεις όπως μπρουσκέτα, τάρτα με φέτα, γραβιέρα με μέλι και καρύδια και πολλά άλλα. Εδώ γίνονται, επίσης, συχνά-πυκνά γευσιγνωσίες, στις οποίες φιλοξενούνται ελληνικά και διεθνή οινοποιεία, ώστε να γνωρίσετε κρασιά, οινοποιούς και οινόφιλους στο κατάλληλο context. Info: Βουλής 45-47 Αθήνα, 210 3229374

Cinque Wine & Deli Bar
Βρίσκεστε στα γραφικά δρομάκια του Ψυρρή και θελήσατε λίγο καλό κρασί και φαγητό; Το Cinque Wine&Deli Bar είναι η ευκαιρία σας να δοκιμάσετε ποιοτικά ελληνικά κρασιά σε έναν μικρό, αλλά ατμοσφαιρικό χώρο (από 4 ευρώ το ποτήρι και από 16 ευρώ το μπουκάλι), τα οποία μπορείτε να συνοδέψετε με πεντανόστιμες μπρουσκέτες, panini, πλατό τυριών και αλλαντικών, αλλά και ελαφριές εποχικές επιλογές, όλα σε οικονομικές τιμές που υπόσχονται να μην σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού, μέρες που έρχονται. Info: Αγαθάρχου 15, Αθήνα, 215 5017853.

Lefteris_Partsalis
By the glass
Εδώ θα ταξιδέψετε στον υπέροχο κόσμο των κρασιών μέσα από μια πληθώρα οινικών προτάσεων και ένα καταπράσινο αίθριο «κρυμμένο» μέσα στη στοά Ράλλη στο Σύνταγμα, απέναντι από το Ζάππειο. Στεγασμένο μέσα σε ένα ψηλοτάβανο παλιό αρχοντικό της Αθήνας, μέσα στη Στοά Ράλλη, το Βy the glass προσφέρει μια οικεία και φιλόξενη στέγη σε εκείνους που αγαπούν το καλό κρασί και λατρεύουν να το απολαμβάνουν στο κέντρο της πόλης μας. Στην κάρτα του θα βρείτε 250 ετικέτες -με περισσότερες από 50 σε ποτήρι- από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, μοναδικές φιάλες magnum, παλιές σοδειές αλλά και σπάνιες συλλεκτικές φιάλες, ενώ αν θέλετε να συνοδέψετε το κρασί σας με φαγητό σε ένα πλήρες γεύμα, υπάρχουν επιλογές σε κρύα πιάτα, ορεκτικά, αλλά και ζεστά πιάτα με ζυμαρικά, κρεατικά, σολομό, λαβράκι, όπως επίσης και επιδόρπια, με την κρέμα λευκής σοκολάτας με μαστίχα με βάση από κανταΐφι, κέικ καρότου και μπισκότο από φιστίκια Αιγίνης να μας έχει τραβήξει την προσοχή. Info: Γ. Σουρή & Φιλελλήνων, 210 3232560.