Μικρή Βενετία: Γλέντι και μεζέδες... από τα παλιά

mikri-benetia-glenti-kai-mezedes-apo-ta-palia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Με το όνομα «Μικρή Βενετία: Γεύσεις & Αποστάγματα» άνοιξε πριν 2 μήνες στον κεντρικό Πεζόδρομο στο Κουκάκι, σε έναν δρόμο που σφύζει από ζωή και ειδικά από νεολαία, ένα γλυκύτατο μεζεδοπωλείο, με μοναδικό σκοπό να προσφέρει ένα στέκι για να… «κοινωνήσουμε και να επικοινωνήσουμε».

Η Βενετία -ιδιοκτήτρια του χώρου- χάρισε το όνομά της στο μαγαζί, με τον προσδιορισμό «Μικρή», για να υποδηλώσει με σαφήνεια τον τρόπο που θέλει να κινείται και να συμπεριφέρεται. Όχι μόνο σε σχέση με στην ηλικία, αλλά κυρίως σε σχέση με την αθωότητα και την αγνότητα των νιάτων.

Ο χώρος είναι οικείος, ζεστός, με κυρίαρχο το μπεζ χρώμα και το υπέροχο μωσαϊκό που δεσπόζει. Η Βενετία έχει δώσει τη σφραγίδα της στη διακόσμηση. Τα φωτιστικά με τα μαχαιροπίρουνα και τα σπασμένα πιάτα, αλλά και τα υπόλοιπα διακοσμητικά, καθώς και τις καρέκλες, επιμελήθηκε με μαεστρία, πρωτοτυπία και φαντασία, μια ομάδα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, δίνοντας μοντέρνο αέρα στο εστιατόριο.

Τα τελάρα στον τοίχο συνθέτουν ένα αξιόλογο «γλυπτό», που φτιάχτηκε με πολλή υπομονή και ψάξιμο, ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα υλικά, να βερνικωθούν και να στολίσουν όμορφα τον έναν τοίχο της «Μικρής Βενετίας». Το μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του χώρου, ενδείκνυται για κοινωνικοποίηση και κουβεντούλα. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για ένα μαγαζί που θέλει να μας κάνει να νιώσουμε οικεία και ζεστά, με σήμα κατατεθέν του τη φράση του Andre Breton «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση».

Στην κουζίνα, η Φλωρεντία μαγειρεύει με αγάπη και μεράκι τα πιάτα της, ετοιμάζει το καινούργιο μενού του μαγαζιού και αστειεύεται ταυτόχρονα, με τη φίλη της από τα παλιά, Βενετία. Το παρεΐστικο κλίμα είναι διάχυτο στον χώρο. Όταν περνάς καλά άλλωστε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα το περάσεις και στους γύρω σου. Και αυτό το μαγαζί, που έχει στηριχτεί στη φιλία και την αγάπη, σε κάνει να νιώθεις μέρος μιας μεγάλης αγαπημένης παρέας.

Η Φλωρεντία, ιδιοκτήτρια και chef του γνωστού εστιατορίου «Καλημέρα» στη Σίφνο, εναλλάσσεται στην κουζίνα με τον Θανάση, έναν συμπαθητικό νεαρό chef, με ανοιχτό μυαλό και φρέσκιες ιδέες, που έρχεται με φόρα από το γαλλικό Chez Lucien στα Πετράλωνα. Το μενού που ετοίμασαν, αλλάζει πολύ συχνά, εμπλουτίζεται με πολλά πιάτα ημέρας και βασίζεται στα φρέσκα προϊόντα εποχής, στις πρώτες ύλες που ποικίλουν κάθε μέρα και καθορίζουν τα πιάτα που θα προσφέρει η «Μικρή Βενετία» στους επισκέπτες της.

Τα πιάτα, αν και φτιαγμένα με απλούστατα εποχικά υλικά, είναι εμπνευσμένα και πρωτότυπα, με πινελιές γεμάτες φαντασία και φρεσκάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την υπέροχη πατατοσαλάτα με καπνιστή ρέγκα, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο (5,50€). Απίστευτο άρωμα, απλή και ανεπιτήδευτη απόλαυση. Το ίδιο ισχύει και για την εξαιρετική κοτόσουπα ημέρας, με γάλα καρύδας και τζίντζερ, το οποίο πρόσθεσε σπιρτάδα στο τελικό αποτέλεσμα (4,50€).

Τα σιουφιχτά μακαρόνια με στακοβούτυρο, ξερή μυζήθρα και ντομάτα (6€) ήταν νόστιμα κι απλά και «κρατούσαν» από την κρητική παράδοση, όπως και μερικά ακόμα πιάτα του καταλόγου που αγαπούν τη Μεγαλόνησο, καθώς επίσης και η προτίμηση στα αποστάγματα. Το σαγάνι με αυγά μάτια, γραβιέρα και λουκάνικο (4,80€) ήταν εξαιρετικό, απλούστατο σαν ιδέα, αλλά παράλληλα και μια τόσο ξεχασμένη απόλαυση, που τα μοντέρνα νοικοκυριά έχουν σχεδόν λησμονήσει. Η απλή νοστιμιά του τηγανητού αυγού, με τη λιωμένη γραβιέρα και το χωριάτικο λουκάνικο στην άκρη, απουσιάζει από το σύγχρονο τραπέζι μας και φαντάζει τόσο... gourmet.

Αποκάλυψη ήταν το εξαιρετικό Απάκι γιουβετσάδα με σάλτσα από Μαυροδάφνη και λιαστή ντομάτα (7,80€). Η γλυκύτητα του κρασιού ταίριαζε απόλυτα με την ένταση και την αλμύρα που έχει το καπνιστό κρέας. Η σάλτσα εκμεταλλεύτηκε όλα τα αρώματα από το απάκι και έδεσε ιδανικά με το μελωμένο κριθαράκι, απογειώνοντας ένα φαινομενικά απλό πιάτο, που του αξίζουν ξεχωριστοί έπαινοι.

Το συκώτι με δεντρολίβανο, σκόρδο και κρασί (7,60€) ήταν εξαιρετικά ψημένο και μαλακό, ίσως όμως, αρκετά πιο αλμυρό από όσο θα θέλαμε, ενώ από την άλλη, τα Σουτζουκάκια σχάρας (7€) ανέδυαν διακριτικά το άρωμα της κανέλας και ενώνονταν εξαιρετικά με το γιαούρτι και το μπούκοβο.

Για επιδόρπιο, η «μικρή» Βενετία μας κέρασε 2 κομμάτια χειροποίητο σοκολατένιο μωσαϊκό και ψημένη ρακή, για να θυμηθούμε απότομα ότι το φαγοπότι μας τελείωσε κι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε επιτέλους στο σπίτι μας...

Υ.Γ.1 Μας άρεσε που προνόησαν να φτιάξουν μια υπέροχη τουαλέτα για ΑΜΕΑ στο ισόγειο, προτιμώντας να αξιοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο έναν ιδιαίτερα χρηστικό χώρο του μαγαζιού, δείχνοντας έτσι και την ευαισθησία τους απέναντι σε αυτή την παραμελημένη μερίδα των συνανθρώπων μας.

Υ.Γ.2 Σημειώστε ότι κάθε Τετάρτη, μαζεύεται στο μαγαζί μια παρέα μουσικών και στήνουν κανονικό γλέντι με ζωντανή μουσική, από έντεχνα και λαϊκά κομμάτια, μέχρι ρεμπέτικα και… jazz, ενώ το κρασί και η ρακή ρέουν ασταμάτητα. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τη Μικρή Βενετία, κανονίστε το για Τετάρτη, αξίζει τον κόπο.

Πληροφορίες: Μικρή Βενετία, Γεωργίου Ολυμπίου 15, Κουκάκι, 6948 044254, www.mikrivenetia.eu/ , 12-17 ευρώ.

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]