Kool Life: δοκιμάσαμε ελληνική κουζίνα στην πιο comfort έκδοσή της

kool-life
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τις τελευταίες ημέρες που οι θερμοκρασίες έχουν πιάσει πάτο και το τοπίο αρχίζει να θυμίζει Χριστούγεννα, εμείς αποφασίσαμε να το τερματίσουμε. Φορέσαμε δυο-τρια layer παραπάνω, πήραμε το δρόμο για Εκάλη και κατευθυνθήκαμε στο εστιατόριο Kool Life του ξενοδοχείου Life Gallery Athens, όπου μας περίμενε κάτι απρόσμενο.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι συνδέουμε τα εστιατόρια πολυτελών ξενοδοχείων με γκουρμέ γαλλική κουζίνα, με μεγάλα πιάτα και μικρές περίτεχνες μερίδες να δεσπόζουν στο κέντρο τους, με στήσιμο κορμού, ευθεία πλάτη και savoir faire μέχρι εκεί που αρχίζει και καταπιέζει. Κι αν μη τι άλλο, ξεκινήσαμε με αυτή τη διάθεση για το ξενοδοχείο Life Gallery Athens της bluegr Hotels & Resorts της Εκάλης, όπου μας περίμενε το βραβευμένο εστιατόριό του, Kool Life, για να μας επιβεβαιώσει ότι οι γενικεύσεις και τα στερεότυπα δεν είναι καλό πράγμα.

Μίνιμαλ χώρος και διακόσμηση που φιλοξενεί και εκδηλώσεις, αλλά και εταιρικά event

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου πλάι στην πισίνα, σε έναν χώρο μίνιμαλ διακόσμησης, με το μαύρο, το άσπρο και το γκρι να κυριαρχούν, με χαμηλό φωτισμό, ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές αναφορές και τραπέζια με αραδιασμένες λέξεις επάνω τους, το Kool Life σου μεταφράζει γρήγορα την ονομασία του σε πραγματικότητα. Είναι πράγματι ένας cool χώρος να καθίσεις για πρωινό, καφέ ή γεύμα, ο οποίος όσο περνάει η ώρα σε χαλαρώνει από την στητή στάση και σε αφήνει να ζήσεις τη γαστρονομική εμπειρία που έχει να προσφέρει πιο ελεύθερα. Κοιτώντας μάλιστα από την τζαμαρία του έξω, όπου απλώνεται η αυλή που μοιάζει φυσική προέκτασή του, καταλαβαίνουμε ότι το καλοκαίρι, χωρίς τις «πολικές» θερμοκρασίες, το περιβάλλον θα είναι ακόμη πιο cool. Κάτι σαν ησυχαστήριο στα βόρεια

Η αυλή-προέκταση του εστιατορίου που το καλοκαίρι μοιάζει όαση

Σε αυτή την ατμόσφαιρα, λοιπόν, έρχεται και «δένει» ένα μικρό αλλά περιεκτικό μενού, που απέχει από το στυλιζαρισμένο και το γκουρμέ που θα περίμενε κάποιος. Ο σεφ του εστιατορίου, Θάνος Μωραΐτης, λατρεύει να ακούει και να πειραματίζεται και παίρνοντας ως βάση την αυθεντική ελληνική κουζίνα, δημιουργεί πάνω σε αυτή, προσθέτοντάς της διεθνείς επιρροές και παρουσιάζοντάς την όσο comfort πρέπει να είναι, ώστε να αναδεικνύονται τα εκλεκτά υλικά της και να μας γεννά νοσταλγική διάθεση σε κάθε μπουκιά, χωρίς φιοριτούρες. Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια social dining εμπειρία και να δώσει οικεία πιάτα με συναίσθημα, με βιώματα, με μνήμες παιδικής ηλικίας που όποιος τα δοκιμάσει να πει «έφαγα καλά» και να φύγει με συναίσθημα κι όχι με γεμάτο στομάχι, αλλά κενός.

Από αυτό το μενού, στο οποίο έχουν προστεθεί νέα πιάτα αυτή τη σεζόν, εμείς ξεκινήσαμε με το μιλφέιγ λαχανικών με πιτάκια καλαμποκιού, μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές, με κρέμα τυριού και σος λιαστής ντομάτας, σε μια ήπια σύνθεση στο στόμα και συνεχίσαμε με ελληνικό σεβίτσε με σαρδέλα, μαντζουράνα, ελιές, αγγούρι, ούζο και πιπεριά τσίλι, το οποίο έβγαζε τα ελληνικά αρώματα της ελιάς και του ούζου, σε συνδυασμό με το δροσερό ψάρι.

Πρωτότυπες σαλάτες για να συνοδεύσουν ένα νοσταλγικό γεύμα, με δύο χορτοφαγικές επιλογές

Από τις επιλογές σαλάτας υπάρχουν και δύο χορτοφαγικές για όσους απέχουν από το κρέας, από τις οποίες εμείς δοκιμάσαμε την Kool Life, με baby σπανάκι, φακές, καρύδια, μπρόκολο, καρότο, ντοματίνια και μέλι, μουστάρδα, κρέμα βαλσάμικου που της έδιναν μια απαλή γλυκύτητα.

Τα κυρίως ήταν αυτά που ήταν πράγματι και πιο comfort, όλα οικεία πιάτα με όμορφη παρουσίαση και πάντα κάποιο ενδιαφέρον twist. Το «κασαρέτσι» με ροκφόρ, φρέσκα σπαράγγια, baby σπανάκι, παρμεζάνα και κρέμα alfredo ήταν μια άλλη εκδοχή του mac’n’cheese, ή αλλιώς μακαρόνια με τυρί, εξαιρετική για όσους αγαπούν τη γεύση του ροκφόρ. Tο μοσχαρίσιο φιλέτο Rib Eye με καραμελωμένο κρεμμύδι και πουρέ φρέσκιας πατάτας με τυρί πεκορίνο ήταν ένα φαινομενικά «βατό» πιάτο που όμως μας χάριζε ζουμερές μπουκιές κρέατος με νόστιμο πουρέ και «κερασάκι» τα κρεμμύδια που απογείωναν τη νοστιμιά της κάθε μπουκιάς.

Ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές αναφορές υπάρχουν παντού στο χώρο του ξενοδοχείου και του εστιατορίου 

Η κορύφωση του comfort, όμως, ήταν το χοιρινό κότσι με τις χυλοπίτες και τη μυζήθρα. Καπνιστό με μαύρη μπίρα, σε μια όμορφη παρουσίαση, τόσο τρυφερό που έλιωνε στο στόμα, το πιάτο αυτό «μύρισε» πραγματικά ελληνικό, οικογενειακό, κυριακάτικο γεύμα. Κι αυτό που έδινε πράγματι αυτή την παλιά, παραδοσιακή χροιά ήταν η κανέλα και το μοσχοκάρυδο στη σάλτσα, που ξύπνησε μνήμες γιαγιάς από την πρώτη κιόλας δοκιμή.

Οι επιλογές είναι αρκετές ακόμη σε ορεκτικά και κυρίως, άλλες πιο «ξενόφερτες» όπως τα νιόκι περουβιανής πατάτας με ντοματίνια, σάλτσα παρμεζάνας και φρέσκα σπαράγγια, άλλες πιο «ελληνικές» όπως το ριζότο λαχανικών αλά γεμιστά ή οι πένες με ντοματίνια, φέτα και βασιλικό, ενώ όλα συνοδεύονται από μια καλοδιαβασμένη wine list με μεγάλη γκάμα από εξαιρετικά κρασιά. Από αυτά εμείς επιλέξαμε το ροζέ Σημείο Στίξης σε όλο το γεύμα, με τη διαχρονική σφραγίδα ποιότητας της Οινοποιίας Μπουτάρη.

Η πανακότα με το κυδώνι που πρέπει να δοκιμάσετε

Οι λάτρεις του γλυκού φυσικά και δεν μένουν παραπονεμένοι, με επτά επιλογές, από τις οποίες εμείς δοκιμάσαμε την πανακότα με γιαούρτι και γλυκό του κουταλιού κυδώνι και το μεγάλο choux με κρέμα μαστίχα, δυόσμο και ζεστή σος λευκής σοκολάτας. Η μαστίχα ήταν το υλικό-κλειδί που διαφοροποιούσε και «εξελλήνιζε» το choux, αλλά η πανακότα με το κυδώνι έδινε έναν πραγματικά εξαιρετικό συνδυασμό, όπου η γλυκύτητα του γλυκού του κουταλιού έδινε χρώμα στην πιο ελαφριά πανακότα με την ωραία, απαλή υφή.

Κάπου εκεί καταλάβαμε ότι δεν χρειαζόμασταν τίποτε άλλο. Το Kool Life είχε πετύχει τον στόχο του και κάτι παραπάνω: μας χόρτασε, μας ζέστανε, μας ταξίδεψε, χωρίς να μας καταπιέσει. Ήταν cool. 

Info
Kool Life, ξενοδοχείο Life Gallery Athens
Λ. Θησέως 103, Εκάλη
211 1067400
καθημερινά 07:00-23:30
40-50 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ